FIAT 2013 – Predstava „Zoo priča“

 

FIAT_logo baner

 
 
 

Festival internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2013, obnovljen na inicijativu Ministarstva kulture, uz pomoć Grada Podgorice i generalnog sponzora Crnogorskog Telekoma, ulazi u svoj peti dan, uz punu pažnju javnosti, novinara i ogroman odziv publike. Može se uočiti da je u publici veliki broj mladih ljudi koji su po prvi put na Festivalu, što upućuje na zaključak da se nastavlja istorija pojma „fiatovska publika“, čiju osobenost potvrđuju njegova prethodna izdanja.

Da je FIAT otvorena i slobodna scena na kojoj svoj prostor mogu naći nezavisne produkcije, potvrđuje i program petog dana festivala, gdje će u okviru Montenegro Art Guerille biti izvedena predstava „Zoo priča“ Edvarda Olbija, u režiji Ane Vukotić, a u produkciji CUG Teatra, u dvorištu Kuslevove kuće, u 21 sat. U predstavi uloge tumače Dejan Ivanić i Aleksandar Radulović.

CUG Teatar je nova crnogorska pozorišna trupa koja je nastala iz potrebe ove grupe umjetnika da stvaraju van institucija. Iz te zadatosti nesavršenog sistema, pozorišne produkcije su nužnost, a inicijative ka takvoj vrsti scenske ekspresije osvježenje u kulturnom ambijentu crnogorske svakodnevice.

Predstava „Zoo priča“ imala je premijeru upravo u dvorištu Kuslevove kuće, 10 juna, 20013. Predstava je tom prilikom izvedena u znak sjećanja na tragično preminule kolege učesnika predstave, glumce Ivanu Tomičić i Nikolu Boškovića. U znak sjećanja na njihovu posebnost, kao i na ono što su za kratko vrijeme ostvarili u teatru i na filmu, CUG Teatar je tada odlučio da u prostoru Kuslevove kuće postavi ovu duo dramu o otuđenosti među ljudima, što danas posebno odgovara sceni Festivala internacionalnog alternativnog teatra. Ova vrsta otuđenosti, odsustvo komunikacije i povučenost u svoj svijet u kojem ljubomorno čuvamo intimu, piscu Edvardu Olbiju su poslužili kao simbolični prostor da ispriča priču i o ljubavi između dva muškarca.

Tema ovogodišnjeg FIAT-a je politički teatar. Za sada se u okviru Festivala odvija segment Montenegro Art Guerila, a nakon 12. Septembra slijedi takmičarskki dio FIAT – politički teatar.