FIAT 2013 – Program za 14. septembar

 

FIAT_logo baner

 
 

U subotu 14. septembra, u 12 sati u okviru FIAT politički teatar, u Kuslevovoj kući biti održana Javna tribina u moderaciji Marinka Vorgića, pod nazivom „Muze u parlamentu“. Glavna tema ove rasprave tretira uzroke i posljedice neprimjereno beskonfliktnog odnosa sa stvarnošću koja je evidentna na većem dijelu umjetničke scene regiona, u ovom izuzetno intrigantnom vremenu. Tema političke manipulacije sa pozorištem, koja se ogleda u često velikim ulaganjima u hiperestetizovane predstave, čijim autorima je “gadno” da polemišu sa stvarnošću, biće polazište za razradu teme odnosa politike i umjetnosti, čime se neminovno nameće i podtema umjetničke odgovornosti, kroz pitanje etičnosti one umjetnosti koja funkcioniše kao estetski opijat u društvu.

Predstava „Stolice“ po tekstu Ežena Joneska, Mini teatra iz Ljubljane u režiji Nick Uppera, biće izvedena večeras u Sali DODEST, KIC—a „Budo Tomović“ u 20 sati, u okviru takmičarskog dijela FIAT politički teatar. Dramaturgiju za „Stolice“ potpisuje Ivica Buljan, pokret Rosana Hribar, scenografiju Nina Goršič, kostimografiju Rosana Knavs, video Uršula Berlot, dizajn svijetla „son:DA“, izbor muzike: Niko Goršič, igraju Niko Goršič i Amadeus Mozart.

Ostarjeli muž i žena izolovani žive u kući okruženoj morem. Da ubiju dosadu, bez prestanka ponavljaju iste priče i iste pokrete. Muškarac ima poruku koju želi poslati čovječanstvu. Za tu priliku poziva Govornika koji bi poruku znao prenijeti bolje od njega… „Potencijal ove priče priziva metafizičnost Kafke i Borgesa, starački smijeh Fellinijevih junaka, neodoljivi patos Mozarta. Komična i tragična strana ljudske egzistencije koja počinje gubiti svoj smisao. Kad je starac dijete, u njemu zazvoni nostalgija za djetinjstvom, izgubljenom srećom, i od igre prelazi u regresiju. Glumac se ponaša kao dijete, a dijete i klaun su bića koja se čuđe svime što se događa na svijetu“, zapisao je Ivica Buljan o predstavi.

Druga takmičraska predstava „Priča sa istočne strane“ po tekstu Darka Lukića, u režiji Aide Bukvić, biće izvedena u Velikoj Sali KIC-a „Budo Tomović“ u 22 sata. Scenografija i kostimografija djelo su Sabine Trnke, scenski pokret Sanja Burić, a izbor muzike Aida Bukvić.

„U drami Priča sa istočne strane (nije, dakako, teško u ovom naslovu prepoznati autorovu namjeru da nas „uvede“ i u širok referentni krug simboličkog pamćenja: od brodvejskog mjuzikla i filma, adaptacije Šekspirove tragedije Romeo i Julija, West Side Story, preko geopolitičkog prostora iz kojeg dolaze likovi drame, pa sve , na primjer,do poslovičnog toposa Istočnog Londona kao, uglavnom, radničkog, sirotinjskog kraja) Darka Lukića zatičemo dva lika, Selmu i Denisa, nekadašnje školske kolege iz Sarajeva, u Londonu „toj ogromnoj varoši čiji je zagrljaj bio smrtonosan za toliko ljudi i žena“ (Crnjanski), tačnije u slučajnom susretu u vagonu londonske podzemne željeznice i u različita vremena u mašti protagonista ove duodrame – kroz nevrijeme dva izgubljena života od 1991. do 2001“, zapisao je Nedžad Fejzić.

Festival internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2013, obnovljen je na inicijativu Ministarstva kulture i uz pomoć Glavnog grada Podgorice i Crnogorskog Telekoma kao glavnog sponzora.

Direktorica FIAT 2013 je Ana Vukotić, a predsjednik Umjetničkog savjeta je Slobodan Milatović.

U žiriju FIAT politički teatar su Sonja Vukićević (Srbija), Marko Botić (Hrvatska) i Vasko Raičević (Crna Gora).