FIAT 2013 – Projekat “Njegoš/Morze”

 

FIAT_logo baner

 
 
 

Desete večeri (10. 09.2013) na Festivalu internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2013. biće premijerno predstavljen projekat “Njegoš/Morze” dizajnerke Ane Matić, koji objedinjuje poeziju, sliku i zvuk, u okviru segmenta Montenegro Art Guerilla, u Kuslevovj kući u 21 sat.

FIAT 2013 - Ana MaticOvaj audio-vizuelni prijevod Njegoševih citata nastao je povodom obilježavanja 200 godina od rođenja Njegoša, u okviru ciklusa “Promjena kôda” koji Ana Matić  istražuje posljednjih par godina, i koji je kako ona kaže – prije svega istraživanje vizuelne dimenzije pisanja, a u ovom slučaju i njeno zvučno transponovanje, u kome su u spojena dvojica savremenika P. P. Njegoš i Samuel F.B. Morse.

U najboljem duhu Futurisitičkih i Dadaističkih vizuelnih radova, poput Apolinerovog kaligrama “Il pleut” (1916) Ana Matić prevodi Njegoševe citate na Morzeov jezik elektirčnih telegrafskih sistema i tako pravi novu “vizuelnu poeziju”.

Festival internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2013. obnovljen na inicijativu Ministarstva kulture, uz pomoć Glavnog grada Podgorice i generalnog sponzora Crnogorskog Telekoma, ove godine ima i svoj novi vizuelni identitet, zahvaljujući dizajnerki Ani Matić.

Inspiracija vizuelnom identitetu Ani Matić bili su detalj dva bagera iz predstave „Luča mikrokozma“ po Njegoševoj slavnoj poemi, koji je za FIAT 1990. godine režirao Slobodan Milatović, kao i Morzeova azbuka, kao način komuniciranja.