FIAT 2013 – ”Rekvijem za organe – pokora” i ‘’Grad demona’’

 

FIAT_logo baner

 
 
 

Nakon završetka programa Montenegro Art Guerilla, u okviru kojeg je predstavljeno oko 60 crnogorskih umjetnika,  a koji završava večeras umjetničkom akcijom ”Čekajući FIAT – od sumraka do svitanja’’, u petak, 13. septembra počinje takmičarski program Festivala.

U okviru takmičarskog programa biće izvedeno 6 predstava: ”Rekvijem za organe – pokora” (Kazalište Hotel Bulić, Udruga KLJB, Tvornica culture, Rijeka, Zagreb, Hrvatska), ‘’Grad demona’’ (Kosztolányi Dezső, MASZK, Subotica, Srbija), ‘’Stolice’’ (Mini teater, Ljubljana, Slovenija), ‘’Priča sa istočne strane’’ (Bosansko pozorište Zenica, Sarajevski ratni teatar – SARTR, BiH), ‘’Dnevnik jednog ludaka’’ (Mali dramski teatar Bitola, Makedonija), ‘’Očevi su grad(ili) (Crnogorsko narodno pozorište, Podgorica, Crna Gora).

Žiri čine Sonja Vukićević, koreograf i balerina (Srbija) Matko Botić, kritičar i teatrolog (Hrvatska) i Vasko Raičević, dramaturg (Crna Gora). Biće dodijeljene tri nagrade i to: za najbolju predstavu, za najbolju režiju (autora) i za najbolje glumačko ostvarenje.

Prve večeri biće prikazane dvije predstave: ”Rekvijem za organe – pokora”, čiji su autori i izvođači: Senka Bulić, Ivana Jozić i Damir Martinović Mrle, i ‘’Grad demona’’
(Kosztolányi Dezső, MASZK, Subotica, Srbija), u režiji Urbána Andrása. Prva predstava biće odigrana na sceni CNP-a u 20 h, a druga na sceni KIC-a Budo Tomović u 22 h.

‘’Rekvijem za organe – pokora” je predstava u kojoj se troje umjetnika Senka Bulić, Damir Martinović Mrle i Ivana Jozić bave tekstovima Antoan Artoa. Stvaranjem predstave na osnovu njegovih tekstova nastoje istražiti i pokazati pojam savremene tragedije u pozorištu.

Ovo je nastavak rada na genijalnom Artoovom skupu tekstova što ih je priredio za radijsko izvođenje 1947. godine, a koji su bili toliko subverzivni za emitovanje da je direktor radija emisiju skinuo s programa u radijskoj montaži. Dio ove cjeline je i poema “Pozorište okrutnosti”, koja se naslovom i idejno poziva na poznate autorove manifestne tekstove objavljene 1932. i 1933, iako nije bila uključena u radijsku izvedbu zbog vremenskog ograničenja. Izvedbu ovih tekstova, kao njihov sastavni dio, pratili su muzički i govorni zvučni efekti. Bavljenje zvukom je platforma istraživanja teksta i u ovom projektu. Damir Martinović Mrle je posebnim softverima i hardwerima projekta X-th Sense Marca Donnarumma došao do zvukova unutrašnjih organa samih izvođača koji su u predstavi ozvučeni posebnim mikrofonima i sami stvaraju zvuk.Vodili smo se načelima Artoovog nepredstavljivog čina. Nepredstavljivo u Artoovoj ideji teatra pokazuje ono što gledaoci činom posmatranja ne mogu vidjeti ali naslućuju s hiljadu drugih čula.

Povodom predstave ‘’Grad demona‘’ njeni autori su napisali: ‘’Grad u kojem smo ponosni na mnogostruku različitost među nama, i to nam daje pravo da bacamo kamenje jedni na druge. Evropljani smo, ali ne živimo u Evropi. Ne znamo šta smo. Građani koji žive blizu granice. Sukob između lokalne zajednice i države.Nacionalni identitet i čovek. Građanske laži. Mađari, Srbi, Hrvati, Bunjevci, Rusini i tako redom… Multikulturalni raj. Interkulturalnost je samo privid. Multikulti = Nultikulti. Razumijemo jezik jedni drugih, ali nemamo pojma šta oni drugi govore. Ništa ne razumijemo. Živimo u skladnim mješovitim brakovima, a na glavnom trgu hvatamo jedni druge za gušu. Trg žrtava fašizma. Jedinstvo i separatizam. Kako zamišljaš budućnost ako ne naučiš jezik drugog i ne naučiš ni dijete jeziku drugog. Tako što jednog od nas više neće biti?
Živio turizam. Živjela protokolarnost. Živjela laž.’’