FIAT 2016 – Program za neđelju, 11. septembar

 
 

fiat-2016-program-11-9

 
 

NEĐELJA / 11. SEPTEMBAR 2016

 

OFFFIAT / 18.00 h

boris-postnjikovKuslevova kuća

predavanje

“Anatomija fantoma: o čemu (ne) govorimo kada govorimo o postjugoslavenskoj književnosti”

Boris Postnikov

Boris Postnikov rođen je 1979. u Splitu, a živi u Zagrebu. Urednik je u tjedniku „Novosti“. Eseje, književne kritike, društvene i kulturne komentare objavljuje u brojnim regionalnim medijima. Bio je glavni urednik dvotjednika „Zarez“ (2009 – 2013) i emisije „Pojmovnik postjugoslavenske književnosti“ na Trećem programu Hrvatskog radija (2013 – 2016). Autor je knjiga „Postjugoslavenska književnost?“ (2012) i „Nekoliko poruka naših sponzora“ (2013).

 

RADIONICE / 18.00 h

cirkuske-vjestineKuslevova kuća (dvorište)

VJEŠTINE SAVREMENOG CIRKUSA

voditeljka radionice: Mira Beba Dobrković

Na radionicama će se izučavati osnove cirkuskih umjetnosti kroz: žongliranje, akrobatiku, balans, pokret i manipulaciju objektima. Radiće se vjezbe sa i bez rekvizita, sa posebnim akcentom na tijelo i njegove mogućnosti. Namijenjene su svima koji su bar nekad pozeljeli da pobjegnu sa cirkusom.

Voditelj radionice je cirkuska umjetnica  Mira Beba Dobrkovic koja je osnovala Centar za razvoj cirkuskih umetnosti Ludifico(www.ludifico.com).

 

TEATAR / 20.00 h

(75 min)

KIC “Budo Tomović” (velika scena)

KIPAR

Supported by the Cyprus Ministry of Education and Culture, MITOS/Center of Performing Arts, the Cultural Funding Programme of the City of Stuttgart, Diablog.eu, the German Embassy Nicosia, the University of Nicosia, and the Goethe-Institut.

FEAR INDUSTRY / A Europe-wide Performance Projectfear-industry-1

Režija i koncept: Achim Wieland

Dramaturg i scenarista: Achim Wieland zajedno sa izvođačima

Umjetnički konsultant: Lia Haraki

Scenograf i kostimograf: Sossee Eskidjian

Dizajner svijetla: Giorgos Lazoglou

Dizajner zvuka / Muziki konsultant: Panos Bartzis

Arije, horsko izvođenje i songovi: Purcell, Schumann, Wolf, Pärt, Lang.

Igraju:

Marios Ioannou

Elena Kallinikou

Marianna Pieretti (mecosopran)

Primljena sa oduševljenjem tokom svoje premijere na Evropskoj prijestonici kulture i nagrađena u kategoriji “Najbolja pozorišna predstava na scenama Berlina” (Zitty Magazine), “Industrija straha” nastavlja svoju evropsku turneju, istražujuću koncept straha i orkestrirane manipulacije kroz ekonomske i političke snage, njenog širenja putem medija i suptilnog upliva u savremeno društvo. Izvedba je kombinacija pozorišta i elemenata opere, preplitanje stendapa sa stilizovanim pokretom i slikovnošću, koja hoda po tankoj liniji između naših instinktivnih i urođenih srahova i onih manipulisanih i pojačanih našim okruženjem. Dva glumca i jedan mecosopran otkrivaju “živu arhivu” strahova 21. vijeka. Danas se plašimo svega, od pčela ubica do droga, nekontrolisanih požara, pedofila, smrtonosnih bolesti, onlajn špijunaže, ptičjeg grip, starenja, ludih krava, imigranata, antraksa, bora, kolapsa životne sredine i, naravno, da ne zaboravimo, terorista.

 

fear-industry-2

 

TEATAR / 22.00 h

(90 min)

sumnjivo-lice-1Hala fabrike “Radoje Dakić”

SRBIJA

Centar E8 | Mikser House | Festival Nušićijada

Branislav Nušić

SUMNJIVO LICE

Koncept i režija: Vojislav Arsić

Dramaturškinja: Milena Bogavac

Orginalna muzika: Irena Popović Dragović

Scenski pokret: Andreja Kulešević

Video: Ivan Stojiljković

Igraju:

Zoran Pajić, Jelena Bogavac, Isidora Simijonović, Predrag Vasić, Marko Panajotović, Đorđe Živadinović Grgur, Uroš Novović, Aleksandar Jovanović i  Aleksandar Vučković

Ova verzija Sumnjivog lica jeste predstava po komadu, ali i o komadu Branislava Nušića, koji se nalazi na spisku obavezne lektire za učenike i učenice svih osnovnih škola u našoj zemlji. Kao jedan od najigranijih i najpoznatijih komada u istoriji srpske dramaturgjie, Sumnjivo lice se u široj javnosti percipira kao laka, bezbrižna komedija. U ovoj postavci, postavlja se pitanje o kritičkom potencijalu ove komedije. Umesto lakoće i razbibrige, ova predstava tera vas da se zamislite: na koji način sistem prisvaja anti-sistemsku umetnost i kako kontroverzni, osporavani tekstovi na kraju postaju klasika, lektira za osnovnu školu? Sumnjivo lice tretiramo kao politički komad, preispitujući da li se i u kojoj meri društvo promenilo od trenutka kada je napisan, pa do danas. IZVINI NUŠIĆU!

 

sumnjivo-lice-2

 

KNJIŽEVNOST / 24.00 h

Kuslevova kuća

NOVA JUGOSLOVENSKA PROZA

Vladimir Tabašević (Srbija), Asja Bakić (Bosna i Hercegovina), Tea Tulić (Hrvatska), Brano Mandić (Crna Gora)

moderator: Slobodan Ivanović (Crna Gora)

 

knjizevnici

 

Prozni pisci koji su gosti Fiata govoriće nam upravo o tome kako se u njihovim praksama ukrštaju raznovrsne prirode i politike teksta, od kolumni, preko aktivizama do tzv “čiste proze” sa nikad (na sreću) do kraja raščišćenim politikama njene moći i formama uticaja na tkivo čitalačke mase, u svim njenim kvantitativnim i kvalitativnim varijetetima. Brano Mandić se pojavljuje kao crnogorski prozni i kolumnistički događaj godine, a Vladimir Tabašević kao komunista pjesnik koji je napisao najbolji roman u prethodnoj godini u Srbiji, i jednako se meteorski katapultirao na onemoćalu proznu scenu Srbije i Jugoslavije. Proza Tee Tulić u sebi sadrži svu kompleksnost ukrštenih životnih polja i tekstualnih praksi, tragiku i banalnost intime, liričnost proze, brutalnost i nježnost u magičnom obrtu. Sva tri pisca vezuje snažan označiteljski barok, modusi kompleksnosti koji prevazilaze puke inercije priče i prepričavanja, ili opasnosti koje nude preuvriježeni modeli niskomimetske prozne mode. Ova prozna djela izbjegavaju zamke političke pamfletnosti, a pružajući kroz svoje strategije neke od najpolitičkijih, najsnažnijih upliva mišljenja u tekst, prepleta lirskog, tragičkog i ludističkog. Asja Bakić je naš gost povodom nove knjige kratkih proza, ali sa njom ćemo razgovarati i kao sa jednom od najaktivnijih i najprovokativnijih spisateljki koja u svojim kolumnama spaja erotiku i politiku, feminizam i aktivizam.

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 + six =