FIAT – Najava za utorak, 11.9.2018. godine

 

FIAT 2018 počeo je 7. septembra i trajaće do 16. septembra. Ulaz na sve predstave je besplatan, a kompletan program i sve aktuelnosti dostupne su na sajtu i mobilnoj aplikaciji za Android i iOS – Fiat festival Podgorica 2018.

Četvrtog dana FIAT-a nastupio je Mehdi Farajpour inspirisan Kafkinim vizuelnim univerzumom, a naročito Metamofrozom. Otuda predstava nosi naziv “Kafka” i predstavlja nam čovjeka koji pati od usamljenosti, gladi i bola, ali i dalje nastavlja jurnjavu oko svakodnevnih socijalno-ličnih obaveza. Po konceptu, režiji, koreografiji i izvedbi Mehdija Farajpoura predstava “Kafka” je takođe izgrađena na interdisciplinarnoj (a ne multidisciplinarnoj) strukturi, što znači da ona šeta između različitih disciplina umjesto što ih miješa samo radi efekta.

Po završetku predstave, kao i svake noći, druženje se nastavilo u Kuslevovoj kući. Organizovan je koncert podgoričkog benda “Mikrokozma”.

Petog dana u KIC-u “Budo Tomović” na Velikoj sceni s početkom u 20h biće izvedena albanska predstava “Majka i dijete”. Po tekstu Jon Fosse i u režiji Dina Mustafića iz Tirane nam dolazi priča o ponovnom susretu majke i sina poslije mnogo godina odsustva. Ema Andrea i Matia Llupa u ulozi majke i sina do samog kraja tragaju za izgubljenom komunikacijom.

Za ljubitelje FIAT književnosti u okviru pratećeg programa petog dana festivala održaće se književno veče sa Božom Koprivicom pod nazivom “San, ulica, lopta”. Književno veče počeće u 22h u dvorištu Kuslevove kuće i biće promocija dvije knjige Boža Koprivice: “I dečak može obećati” i “San Ulice”. Učesnici koji garantuju kvalitetno književno veče, pored Boža, su: Balša Brković, Brano Milačić, Đorđe Kustudić i Ana Vujošević.

Po završetku književne večeri druženje se nastavlja u Kuslevovoj kući uz dobre zvuke FM Mirde!

Svjetlosna skulptura “Love is in the air” Katarine Tomašević Crawford krasi dvorište Kuslevove kuće, dok je unutrašnjost ispunjena radovima “Organika” Aleksandra Vukotića.

Prostor je obogaćen inovativnim i nesvakidišnjim radovima iz kreativne industrije: dekorativne kućne rasvjete, radovi od stakla i metala, digitalne reprodukcije slika i grafika, modni dizajn studio i druge.

Sva djela u okviru kreativnih industrija kao i likovnog programa biće izložena u toku cijelog festivala i biće na prodaji.