FIAT – Program za subotu, 10. septembar 2016. godine

 

fiat-2016-program-10-9

 

 

SUBOTA / 10. septembar 2016.

 


OFFFIAT /
18.00 h

Kuslevova kuća

predavanje

“Invalidi postjugoslovenskog filma”

Ivan Velisavljević

Ivan Velisavljević (Šabac, 1982) završio je opštu književnost i teoriju književnosti, i apsolvirao dramaturgiju na Univerzitetu u Beogradu. Magistrirao je komparativnu književnost, sa završnim radom iz filmologije, na Sveučilištu u Zagrebu. Uredio je knjigu Novi kadrovi: skrajnute vrednosti srpskog filma (sa D. Ognjanovićem, Klio, Beograd, 2008) i temat časopisa Gradac o neobičnim telima/invaliditetu u kulturi i društvu (2012). Tri godine predavao je kreativno pisanje, a radio je i kao novinar, kolumnista, filmski i književni kritičar, dramaturg. Autor je dve knjige poezije (pod pseudonimima), jedne pozorišne i četiri radio-drame.

 

cirkuske-vjestineRADIONICE / 18.00 h

Kuslevova kuća (dvorište)

VJEŠTINE SAVREMENOG CIRKUSA

voditeljka radionice: Mira Beba Dobrković

Na radionicama će se izučavati osnove cirkuskih umjetnosti kroz: žongliranje, akrobatiku, balans, pokret i manipulaciju objektima. Radiće se vjezbe sa i bez rekvizita, sa posebnim akcentom na tijelo i njegove mogućnosti. Namijenjene su svima koji su bar nekad pozeleli da pobjegnu sa cirkusom.

Voditelj radionice je cirkuska umjetnica  Mira Beba Dobrkovic koja je osnovala Centar za razvoj cirkuskih umetnosti Ludifico(www.ludifico.com).

 

TEATAR / 20.00 h

(75 min)

KIC “Budo Tomović” (velika scena)

SRBIJA

Forum za novi ples Baleta Srpskog narodnog pozorišta / Novi Sad

Studentski kulturni centar / Novi Sad

BALERINE

balerine-3dokumentarna predstava o umjetničkim igračicama u Srbiji danas

Rediteljka i dramaturškinja: Milena Bogavac

Koreografkinja i asistentkinja režije: Olivera Kovačević Crnjanski

Koautorke i izvođačice:

Jelena Alempijević, Sonja Batić, Frosina Dimovska, Milena Krkotić, Andreja Kulešević, Jelena Marković, Sanja Pavić, Ista Stepanov, Sara Tošić

Kompozitor: Marko Grubić

Kostimografkinja: Marina Sremac

Autor videa: Igor Marković

Asistent režije: Uroš Novović

Dizajn svjetla: Tihomir Boroja

Dizajn zvuka: Dušan Jovanović

Tonski saradnik: Predrag Petruševski

Inspicijent: Sanja Milanov

Grafička dizajnerka: Sandra Bu

Fotograf: Miomir Polzović

Producenti: Aleksandar Milosavljević – SNP i Zdravko Vulin – SKCNS

Izvršni producenti: Olivera Kovačević Crnjanski – SNP i Nemanja Vuković – SKCNS

 

balerine-1

 

Balerine su predstava koja kombinuje fizički teatar i originalni, izvedbeni tekst s ciljem da dokumentuje, demistifikuje i objasni šta zapravo rade umjetničke plesačice i s kojim se izazovima sreću u profesionalnom i ličnom životu. Predstava je nastala kroz višemjesečni, eksperimentalni, umjetničko-istraživački proces, zasnovan na metodološkim igrama osimšljenim tako da podstaknu kolektivno pisanje teksta. U njoj nema iluzije, fikcije niti glume: plesačice na sceni govore u svoje ime, iznose svoja iskustva i stavove o umjetnosti, politici, apolitičnosti, rodu, društvu i stereotipima s kojima se manje ili više uspješno bore, opstajući u svojoj, samo naizgled glamuroznoj profesiji. One je razobličavaju, otkrivajući koliko rada, truda, ljubavi i posvećenosti je potrebno da bi se bavile umjetnošću igre.

 

nirvana-2TEATAR / 22.00 h

(75 min)

KIC “Budo Tomović” (scena DODEST)

BUGARSKA

Theatre Laboratory Sfumato

Konstantin Iliev

NIRVANA

režija: Ivan Dobchev

igraju:

Irmena Chichikova i Hristo Bonin

scenograf i kostimograf: Venelin Shurelov

kompozitor: Assen Avramov

Nirvana je veoma cijenjena bugarska predstava čiji se zaplet oslanja na stvarnu životnu priču jednog od najznačajnijih bugarskih pjesnika 19. vijeka Peja Javorova i njegove manje poznate žene Lore Karavelove. Oba lika u Nirvani su označena kao muž i žena, ali uskoro postaje jasno da su čovjek, pjesnik Pejo Javorov, i njegova žena Lora Karavelova, zapravo mitologizirani ljubavnici bugarske kulturne baštine.

Predstava ima za cilj da rekonstrujiše posljednju noć njihovog zajedničkog života, koja se završava sa dva pucnja – Lora izvršava samoubistvo a Javorov, nakon neuspjelog pokušaja, ostaje slijep. Mnogo prije nego što je napisao pjesmu “Nirvana”. Glumci će ovu riječ izgovarati kao mantru, kao magične riječi koje bude podsvjesno, arhetipske uspomene koje vode tamo, izvan svjesnog. Nirvana tako postaje konkretna i gorka slika – “Soba. Sa četiri zida… I bez vrata.” Ulaz i Izlaz koje Lora otvara svojim očajničkim potezom, jedini je preostali put ka Nirvani – spajanju sa Beskrajem, sa onim gdje nema koketiranja sa SAD i OVDJE, odlazak u viši svijet, život u apsolutnom, TAMO – ZAUVIJEK.

 

nirvana-1

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 + 4 =