Filmovi Klinta Istvuda “Gran Torino“ i “Pisma sa Ivo Džime”

 

 

 

U okviru filmskog programa, koji Crnogorska kinoteka nastavlja da realizuje u saradnji sa Crnogorskim narodnim pozorištem, u CNP-u će biti prikazana dva filma istaknutog reditelja  i glumca Klinta Istvuda, čiji opus sadrži neke od najdugovječnijih holivudskih filmova.

Klint IstvudU srijedu 13. februara, na Velikoj sceni CNP-a u 20 sati biće prikazan film  „Gran Torino“ u kojem Istvud tumači ulogu Volta Kovalskog, veterana iz korejskog rata, punog predrasuda, u čije se susjedstvo dosele azijski imigranti. Situacija postaje vrlo napeta pošto uhvati tinejdžera Taoa dok pokušava da mu ukrade auto – “gran torino” iz 1972. godine. Kovalski, kome je nedavno umrla žena, dok su djeca i unuci otišli svojim putem, postepeno postaje prijatelj s dječakom i njegovom porodicom saznajući dosta o njihovoj Hmong kulturi. Njegova rasistička uvjerenja vremenom nestaju i on će pokušati da zaštiti Taoa i njegovu sestru Su od lokalne bande.

“Gran Torino” je poučna i dirljiva drama koja nam pokazuje kako predrasude i netrpeljivost ipak mogu prerasti u ljubav i prijateljstvo. Scenario za film potpisuju Nik Šenk i  Dejv Džohanson. U filmu igraju: Klint Istvud, Kristofer Karli, Bi Vang, Džeraldina Hjuz, Skot Istvud..

Drugi film Klinta Istvuda „Pisma sa Ivo Džime“ publika CNP-a biće u prilici da vidi u četvrtak 14. februara.

Ulaz za filmske projekcije je slobodan.

Fotografija Klinta Istvuda preuzeta sa http://en.wikipedia.org