Galerija “Centar” – izložba grafika Ilije Nikčevića

 

U četvrtak, 8.novembra sa početkom u 19 časova u galeriji “Centar” biće otvorena izložba grafika umjetnika Ilije Nikčevića.

Ilija Nikčević je rođen u Nikšiću 1982. godine. Završio je  Akademiju likovnih umetnosti u Novom Sadu, smjer grafika, u klasi Slobodana-Abija Kneževića, 2007. godiune.  Član je ULUCG-a od 2008. Samostalno je izlagao u Novom Sadu, Nikšiću, Igalu, Podgorici, Pljevljima i Kotoru.

Izlagao je na brojnim kolektivnim izložbama, između ostalih u SKC-u u Beogradu, na Hercegnovskom zimskom salonu, na Cetinjskom likovnom salonu, na izložbi »Savremena crnogorska umjetnost« (Rijeka, Pula, Krk).

Dobitnik je Prve nagrade za crtež na Godišnjoj izložbi crteža u Šapcu, 2006. i Grand prija na Tradicionalnoj izložbi “ Dani Sv. Vasilija Ostroškog” u Nikšiću 2007 godine.

U katalogu koji prati izložbu istoričarka umjetnosti Milica Radulović je, između ostalog, zapisala:   „…stiče se pozitivan utisak da Nikčević kontinuirano slijedi vlastiti stvaralački proces, istrajno istražujući i pomjerajući granice sopstvenih umjetničkih dostignuća, čime je upravo učvrstio i umnogome osnažio svoj likovni izraz. Tako se u seriji novijih grafika prepoznaje ne samo Nikčevićevo izuzetno crtačko umijeće, već i sklonost ka scenskom, narativnom karakteru slike. To su često prizori diskretne melanholičnosti u kojima priziva atmosferu starih majstora grafike. I to ne radi na način puke interpretacije, već daleko ozbiljnije, uvodi posmatrača u jedan čudesan svijet, bajkovit i stvaran u isti mah, više simboličkog nego imaginarnog karaktera, blizak autorovoj mentalnoj i duhovnoj konstituciji.“

Izložbu, koja će trajati narednih 20 dana, otvoriće Milica Radulović, istoričarka umjetnosti.