Galerija “Centar” – Izložba “Moderna egipatska umjetnost”

 

Galerija Centar

U četvrtak, 27. decembra sa početkom u 19 časova u galeriji “Centar” biće otvorena izložba radova iz fonda Centra savremene umjetnosti Crne Gore pod nazivom „Moderna egipatska umjetnost“.

Ova izložba je u toku 2012. godine prikazana u gradovima na sjeveru Crne Gore (u Kolašinu, Mojkovcu, Beranama i Plavu) i naišla je na veliko interesovanje publike.

Na izložbi u galeriji „Centar“ biće prikazan dio eksponata iz bogate egipatske kolekcije Centra savremene umjetnosti Crne Gore – slike, skulpture, grafike i keramika.

U katalogu koji prati izložbu viši kustos Anita Čulafić je, između ostalog, zapisala: “Snažna nacionalna tendencija koja je bila evidentna kod ranijih generacija egipatskih umjetnika prisutna je i u savremenoj umjetnosti. Takođe, tendencija da se umjetnički model traži u faraonskom naslijeđu ili u narodnoj kulturi se nastavila i tokom ovog perioda. Pored nacionalnog, veoma važnu ulog igra i islamski aspekt koji je druga odrednica egipatske umjetnosti.“

Izložbu, koja će trajati narednih mjesec dana, otvoriće Anita Ćulafić, viši kustos u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE NA LINK