Grad teatar Budva – Najava programa za 03. Jul 2013. godine

 

Grad teatar 2013 - 200

 
 
 

U srijedu, 03. jula, sa početkom u 22 časa nastavlja se ciklus predstava mlade pozorišne rediteljke Ane Tomović. U crkvi Santa Marija biće izvedena drama nastala po tekstu Doruntine Baše „Prst“ u koprodukciji BITEF teatra i Hartefakta.

Ana Tomović je tokom rada na predstavi rekla da je to komad o dvije žene, žene koje: „ ne mogu više zajedno, a ne mogu ni jedna bez druge. Jedini način da promene svoju situaciju je da jedna drugu povrede. Što se jače povređuju, to se više osećaju živim.“

U prikazima koji su pratili predstavu naglašeno je i sledeće: “Prst” je proglašen za najbolji savremeni društveno-angažovani tekst na regionalnom konkursu Hartefakta za 2011. Godinu.
Drama na uverljiv način prikazuje nesrećni život dve žene u vrlo patrijarhalnoj zajednici i tragične posledice novije istorije, ali bez patetike, sa suptilnom dozom humora i ironije i tačnom psihološkom slikom likova.

Doruntina Baša je rođena u Prištini 1981. godine. Studirala je dramaturgiju na Fakultetu umjetnosti Univerziteta u Prištini. Master studije je završila na Erasmus Mundus programu ’’Crossways in European Humanities’’, u polju rodnih studija. Drame su joj izvođene u kosovskim i makedonskim pozorištima i objavljivane u Francuskoj. Napisala je scenarija za nekoliko kratkih filmova i televizijskih serija. Kao dramska spisateljica, živi i radi na Kosovu od 2002. godine.

Ana Tomović je rođena 1979. godine u Beogradu. Diplomirala je pozorišnu i radio režiju na FDU u Beogradu u klasi prof. Egona Savina i asistenta Dušana Petrovića. Režirala je predstave: ’’Creeps’’ Luca Hibnera (BDP), ’’Patka’’ Stele Fihili (Kraljevačko pozorište), ’’Halflajf’’ Filipa Vujoševića (Atelje 212), ’’Povratak Kazanove’’ po noveli Artura Šniclera (SNP), ’’Monogamija’’ Stele Fihili (Somborsko narodno pozoriste), autorski projekat ’’Trtmrtživotilismrt’’ (BELEF 2007), ’’Norway.Today’’ Igora Bauersime (BDP i Kruševačko pozorište), ’’Brod za lutke’’ Milene Marković (SNP), ’’Slučaj Vojcek – Hinkeman’’ po G. Bihneru i E. Toleru (Bitef teatar), ’’Ronalde, razumi me’’ Filipa Vujoševića (Narodno pozorište u Beogradu), ’’Romeo i Julija’’ (Pozorište Oberhausen, Nemačka), ’’Veštice’’ Roalda Dahla (Malo pozorište ’’Duško Radović’’). Dobitnica je nagrade za najbolju režiju na Joakimfestu 2005. godine za predstavu ’’Patka’’. Predstava ’’Brod za lutke’’ pobjednik je Sterijinog pozorja 2009. godine i učestvovala je na BITEF-u iste godine.

U predstavi igraju Jasna Đuričić i Milica Stefanović. Producenti su Andrej Nosov (Hartefakt) i Jelena Kajgo (Bitef teatar), dramaturgiju je uradio Filip Vujošević, scenografiju Zorana Petrov, kostim Momirka Bailović
Scenski pokret je uradila Bojana Mišić, koja je i asistent reditelja, a muzički saradnik je Draško Adžić.