Grad teatar Budva – Najava programa za 10. jul 2013. godine

 

Grad teatar 2013 - 200

 

 

 

KNJIŽEVNI PROGRAM

U srijedu, 10. jula, sa početkom u 21 čas na Trgu pjesnika se nastavlja književni program 27. festivala „Grad teatar“. Gost Trga je sarajevski pjesnik Mile Stojić, koji će govoriti o svojoj poeziji koju piše i objavljuje već 40 godina. Akcenat će se dati i zbirci „Dunia“, za koju je 2012. godine dobio nagradu Ratkovićevih večeri poezije.

Mile Stojić je rođen 1955. u Dragićini, u BiH. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu diplomirao je studije južnoslovenskih književnosti i jezika. Bio je urednik više književnih publikacija i listova. Deset godina bio je lektor za jugoslovenske književnosti na Bečkom univerzitetu. Objavio je trinaest knjiga poezije, tri izbora, šest knjiga eseja i jednu mikroeseja, jednu knjigu pripovijedaka i jednu knjigu putopisa. Knjige su mu prevođene na njemački, poljski, italijanski, engleski, slovenački i makedonski jezik. Dobitnik je brojnih književnih nagrada. Nedavno je u Berlinu, pod naslovom „Heruvinski  mač, objavljen do sada najopsežniji izbor Stojićevih  pjesama i eseja na njemačkom  jeziku.

Književni kritičar Nikola Petković o pomenutoj zbirci „Dunia“ je zapisao:

„Knjiga je ova o prokletstvu mjesta, o propalima velikim pričama poput one komunizma kojim novokomponirani kriptonacisti plaše malu djecu, a taj komunizam zapravo nikada nije došao i “putevi do njega zapriječeni su strašnim ostacima ljubavi”. Ne radi se o tomu, je li taj projekt uspio ili ne. Ovdje se radi da ga pojedinac nikada, baš kao ni nacionalizam, nije htio niti pozvao dok mu, nepozvana povijest nije pokucala na vrata, ušla u samo tijelo bića i ne baš akademskim rječnikom rečeno, razjebala život.

Knjiga je ovo koja se protivi svemu što je veće od pojedinca. Pisana je, kako bi to rekao Avdo Sidran, “između povijesti i majčina lica”. Ona istovremeno govori o interkulturalnosti, multikulturalnosti, ali govori i o neprevodivosti kultura. Jer, pjesniku se čini na poljskom riječ smrt zvuči nekako nježnije, šmierć. Ali odjekuje ambivalentno: i “Kao šum breza u Katinskoj šumi i kao akord duberkuloze u Chopinovim baladama”.

Knjiga je i o tranziciji u kojoj Tri kralja nose tri darka: Melkior domovinu koja je najveće automobilsko groblje, Gašpar sinove koji su najbolji izvozni proizvod, dok Baltazar poručuje: “Ugušit ćete se u lažima / Bog vas jebo!”. Ali jebe se njima i za laži i za Boga. Trebalo je sve to preživjeti da bi se zapisalo.

I ova je knjiga jedan od dokaza da rukopisi ne gore.“

Književno djelo Mila Stojića predstavlja sarajevski pjesnik i književni kritičar Ahmed Burić.

 

DRAMSKI PROGRAM

Na sceni između crkava sa početkom u 22 časa odigraće se prva repriza ovogodišnje premijere festivala „Grad teatar“. Riječ je o predstavi „Uspavanka za Vuka Ničijeg“, nastaloj po istoimenom romanu Ksenije Popović, u režiji Đurđe Tešić, a u dramatizaciji Bojane Mijović.  Predstava je rađena u koprodukciji sa Narodnim pozorištem iz Beograda.

Reditelj ove predstave, Đurđa Tešić, ukazala je na svoje viđenje pomenutog teksta: „Uspavanka za Vuka Ničijeg“ je predstava o ljubavi i prijateljstvu četvoro ljudi odraslih u domu za nezbrinutu decu. Jedan tragični događaj iz prošlosti obeležio je njihovo odrastanje. Ljubav između dva mlada, čista bića postaće ljubavni trougao zauvek osenčen osećanjem krivice. Postoji li zajedničko osećanje krivice? Može li snaga prijateljstva nadoknaditi gubitke? Možemo li i umemo li da osprostimo greške iz prošlosti?“.

Osnovni problem ove drame, Bojana Mijović, koja je uradila dramatizaciju, vidjela je u razrješenju pitanja krivice: „Bili su mladi i puni nade jer su pored sebe samih, samo nju i imali.  Jedan događaj promijenio je njihove živote zauvijek. Ostala je krivica. Da li je nametnuta, da li je djeljiva, da li postoji?“

Đurđa Tešić je diplomirala  pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2002. godine. Režirala predstave: “Crta” Damir Vijuk (Bitef teatar, 2000), “Kazanova” Dejvid Greg (Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, 2002), “Crno Mleko” Vasilij Sigarev (Narodno pozorište u Beogradu, 2003), “Everyman/Svako” Goran Stefanovski (Atelje 212, 2004), “ Razneseni”, Sara Kejn (Beogradsko dramsko pozorište, 2005), “Momo”. Mihael Ende (Malo pozorište Duško Radović, 2005), “Dom Bernarde Albe”, F.G. Lorka (Narodno pozorište Republike Srpske, 2005), “Čekajuci Godoa”, S. Beket (Atelje 212, 2006), “Gospođica Julija”, A.Strindberg (Narodno pozorište Republike Srpske, 2007), “Tri sestre”, A. P. Čehov (Narodno pozorište Republike Srpske, 2008), “Mleko”, V. Kacikonuris (Beogradsko dramsko pozorište, 2008), “Bazen (bez vode)”, M. Rejvenhil (Narodno pozorište u Beogradu, 2009), “Gospodar muva”, Tatjana Ilić, po romanu V. Golding (Pozoriste Boško Buha, 2009), “Ženidba i udadba”, J. S. Popović (Narodno pozorište Republike Srpske, 2010), “Novećento-Boka hotel”, S. Koprivica (Centar za kulturu Tivat, 2010), “Državni službenici”, R. Harvud (Narodno pozorište u Beogradu, 2010), “Sve o mojoj majci”, S. Adamson (Beogradsko dramsko pozorište, 2011), “Čudne ljubavi“, Maja Pelević (Malo pozorište Duško Radović, 2011), „Tajna Grete Garbo“, Miro Gavran ( Pozorište i opera Madlenijanum, 2012), “Ogvožđena”, Gorana Balančević, (Narodno Pozorište 2013). Za predstavu ”Gospodar Muva” 2010.godine dobila je Specijalnu nagradu za nove pozorišne tendencije na međunarodnom Tiba festivalu.

Bojana Mijović  rođena je 1978. godine u Nikšiću. Diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju 2012. godine. Dobitnik je godišnje nagrade univerziteta Crne Gore 2011. godine. Izvedeni komadi: Pink Panter opet napada (2010, Gradsko pozorište – Podgorica), Lasice (2011, Crnogorsko narodno pozorište – Podgorica), Cvrčak i mravi (2012 – Pozorište mladih – Novi Sad). Dramski tekst Lasice uvršten je u katalog Evropske teatarske konvencije za 2012. godinu. Saradnik je na predmetu Dramaturgija u okviru studijskog programa Dramaturgija na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

Režiju potpisuje Đurđa Tešić, dramatizaciju je uradila Bojana Mijović, scenografiju Boris Maksimović, kostime Sara Kurtović, muziku Vladimir Pejković.

U predstavi igraju: Viktor Savić, Marija Vicković, Vanja Milačić, Bojan Krivokapić i Pavle Jerinić.

Predstava će biti na repertoaru „Grada teatra“ i 13. i 14. jula.