Grad teatar Budva – Najava programa za 17. jun 2013. godine

 

Grad teatar 2013 - 200

 
 

U ponedjeljak, 17. 06., sa početkom u 21 čas na Trgu pjesnika će biti otvoren i ovogodišnji književni program 27. festivala „Grad teatar“. Trg će biti otvoren besjedom prof. dr Sonje Tomović Šundić „Njegoš, pjesnik i mislilac“ u čast 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.
Gošća je o Njegoševom posebnom poetskom geniju zapisala: “Njegoš je svestrani genij, pjesnik i mislilac, poeta i filozof spajajući jezikom pjesništva, filozofske ideje, religiozni doživljaj i pjensičku sliku u jedinstveni simbol. Nema nijednog značajnog pitanja egzistencijalnog ili filozofskog, istorijskog plana ili najšire metafizičke ravni koje njegov radoznali intelekt ne nastoji da pjesničkim načinom objasni. Njegoševo poetsko kazivanje je mišljenje uliveno u slikovnost pjesničke forme, sa idejom da se dokuči suština. Tako on govori pjesnički, ne samo zbog ljepote poetskog jezika i estetskih vrijednosti poezije, već prevashodno njega zanima sama istina.
U cijelom našem kulturnom nasljeđu Njegoš je originalan po tome što je uspostavio svojom poezijom, simbolima i porukama vrijednosti našeg jezika, običaja, morala, istorije ali i političkih i društvenih prilika, postavši uzor kulturoloških obrazaca na kojima se osniva slojevitost identiteta Crne Gore. Istovremeno, on je duboko ostao posvećen filozofskim idejama o smislu postojanja i stvaranja, inspirisan da odgonetne zagonetnost životnog bitisanja.”

Pres služba “Grada teatra”