Grad teatar Budva – Najava programa za 18. jun 2013. godine

 

Grad teatar 2013 - 200

 
 

U utorak, 18. 06., sa početkom u 21 čas u crkvi Santa Marija otvaranjem izložbe „Slikarstvo-most koji povezuje generacije umjetnika“ galerije „Most“, prve privatne galerije u Crnoj Gori, otpočeće likovni program ovogodišnjeg festivala.

Galerija „Most“ je otvorena 11. 04. 1994. godine izložbom 18 podgoričkih akademskih slikara i vajara, među kojima su bili i Nikica Raičević, Ljubo Brajović, Anastasija Brajović, Bato Brajović, Branko Stamatović, Petar Martinović, Srdan Kovačević, Boško Odalović, Filip Janković, Nikola Vujošević, Dobroslav Mrdak, Srđan Vukčević…

Za 12 godina postajanja galerija „Most“ je organizovala preko 300 samostalnih, kolektivnih i međunarodnih izložbi u svom prostoru kao i širom Crne Gore u saradnji sa opštinskim centrima za kulturu.

Po svojom koncepciji, koju je ustanovio savjet galerije koji su činili od osnivanja predsjednik Milan Marović, Olga Perović, Pavle Đonović, Mihail Pavlović, Đorđije Živković-Žigalj, Blagota Eraković, Slobodan Marunović, Ilija Dapčević i Dragan Đurović, organizovala je izložbe najpoznatijih crnogorskih slikara i vajara kako onih koji nijesu među živima a ostavili su neizbrisivi trag u crnogorskoj likovnoj umjetnosti, tako i današnjih likovnih stvaraoca koji su se dokazali širom Evrope i šire, Dimitrija Popovića, Dada Đurića, Uroša Toškovića, itd. Galerija je širom otvorila vrata i mladim stvaraocima i organizovala prve samostalne izložbe diplomcima sa Likovne akademije, kao i učenicima Srednje likovne škole, povremeno i istaknutim slikarima i vajarima amaterima.

Galerija je ustanovila i manifestaciju „Duga nad Mostom“ kojom se obilježava Dan galerije: izložbom, koncertom, književnom večeri i predstavljanjem kulturnih institucija, organizacija i pojedinaca.

Galerija od osnivanja ima izvanrednu saradnju sa muzičkim školama „Vasa Pavić“ i „Andre Navara“, Muzičkom akademijom i ostalim muzičkim školama Crne Gore.

Izložbu u Budvi će otvoriti Ljiljana Zeković, istoričar umjetnosti i Merin Smailagić, direktor JU „Grad teatar“ i urednik likovnog programa ovogodišnjeg festivala, a biće predstavljena djela sljedećih umjetnika: Aldemara Ibrahimovića, Aleksandra Aca Prijića, Cvetka Lainovića, Dada Đurića, Draška Dragaša, Filipa Jankovića, Gojka Berkuljana, Milije Pavićevića, Miloša Vuškovića, Naoda Zorića, Nikole Gvozdenovića, Nikole Vujoševića, Uroša Toškovića… 

 

Pres služba “Grada teatra”