Grad teatar Budva – Najava programa za 20. jun 2013. godine

 

Grad teatar 2013 - 200

 
 

U četvrtak, 20. juna 2013. godine, sa početkom u 22 časa na sceni između crkava gostuje Narodno pozorište iz Beograda sa predstavom „Henri VI“ Vilijema Šekspira (prevod Zoran Paunović) u režiji Nikite Milivojevića. Predstava je rađena u koprodukciji sa „Fondom Laze Kostića“, a premijerno je izvedena na sceni čuvenog londonskog pozorišta Glob, na čijoj sceni je izvorno izvedena većina Šekspirovih komada.

Nikita Milivojević je, govoreći o komadu, rekao i sledeće: „Henri V je umro. Engleska je već decenijama u ratu sa Francuskom… Ali, očigledno, ratna sreća je sve više na strani Francuza. Sve ono što je osvojio Henri V polako se topi i nestaje. Englezi gube gradove i teritorije u Francuskoj, ponajviše zbog unutrašnjih sukoba oko vlasti i sveopšte nesloge. Na presto dolazi sin Henrija V. Mada još mlad i neiskusan, Henri VI pokušava da smiri strasti zavađenih dinastičkih lidera, međutim unutrašnji sukobi i mržnja su toliko postali zarazni da mladi kralj tu više ništa ne može.  Henry VI je, pre svega, priča o borbi za vlast u kojoj se zbog raznih sitnih interesa, spletki, mržnji, gubi nešto mnogo veće i značajnije. A kada kažete „borba za vlast, spletke, nesloga”… ja imam utisak da govorim o vlastitoj stvarnosti. To kao da je stvarnost Srbije. Svako ima svoju istinu, niko nikome ne veruje, niko nije siguran, jedni te isti sukobi neprestano se prenose na nove generacije. Istorija stoji u mestu. U stvari, ona opisuje krug. Krug stola. Za okruglim stolom počinju novi ratovi, sklapaju se novi savezi, ruše stari. Henry VI je nešto kao otvorena rana gde jasno vidite prelom, ali u tom ludilu usijanih mozgova zdrav razum ništa ne može.“

Kritika je nakon beogradske premijere zapisala: „Beogradska premijera Šekspirove rane drame, koja se smatra jednom od najgorih i najdosadnijih, njen prvi od tri dela koliko je Šekspir napisao od 1589. do 1591. godine, izvedena je sa velikim uspehom. Dva sata brze, jasne i precizne igre, zajedničkog stvaranja i radosti na sceni, bez padova u ritmu predstave, zabavna, duhovita, maštovita, stilizovana, moćna i poučna predstava utemeljena na engleskoj istoriji, oduševila je beogradsku publiku. Srednjovekovna drama plemićkih podela u Engleskoj, sukob sa Francuskom, stilizovani, opušteni kostimi u stilu Robina Huda i Šervudske šume, okrugli sto u stilu kralja Ertura, ali metalni, rasklopiv u delove, kao aluzija na sukobe i intrige plemića koji dele i slabe Englesku, odigrana je maestralno sa energijom koja pleni. Predstava situacija a ne likova, viteškog zajedništva, onog najlepšeg musketarskog “jedan za sve, svi za jednog”, nije posebno izdvojila nijednog od vrhunskih glumaca.“

Dramaturg je Ivana Dimić, scenski pokret je uradila Amalia Benet, scenograf je Boris Maksimović, kostimograf Marina Medenica, muziku je uradio Bora Dugić, scenski govor potpisuje Ljiljana Mrkić Popović, a horski aranžman Dimostenis Grivas.

U predstavi igraju: Predrag Ejdus, Tanasije Uzunović, Nenad Hadži-Maričić, Boris Pingović, Nebojša Kundačina, Branko Jerinić, Branislav Tomašević, Slobodan Beštić, Aleksandar Srećković, Pavle Jerinić, Bojan Krivokapić, Jelena Đulvezan.

Pres-služba “Grada teatra”