Grad teatar Budva – Najava programa za 21. jun 2013. godine

 

Grad teatar 2013 - 200

 
 
 

U petak, 21. juna, na Svjetski dan muzike, počinje muzički program ovogodišnjeg festivala. U saradnji „Grada teatra“ i festivala BEMUS iz Beograda na sceni između crkava u 22 časa će nastupitu ansambl „Metamorohosis“ i violista Saša Mirković.

Na sajtu ansambla je navedeno: „Kamerni Ensemble Metamorphosis osnovan je 2005. godine na inicijativu violiste i umjetničkog direktora Saše Mirkovića. Ansambl je od nastanka posvećen izvođenju graničnih žanrova umjetničke muzike, kao što su nova muzika, world music, djela koja dotiču ili sadrže elemente popularnih stilova, ali i izvođenju dobro poznatih djela zapadno-evropske muzičke tradicije u „novom ruhu“ – u drugačijim, novim aranžmanima i scenskim postavkama, koji predstavljaju svojevrstan odgovor na savremeni trenutak, ukus publike i praksu muzičkog izvođenja u svijetu.

Ensemble Metamorphosis jedinistven je kolektiv ovih dimenzija u regionu. Fleksibilni aparat, koji u svojoj osnovi ima sastave od gudačkog kvarteta do gudačkog orkestara, ali i brojne mogućnosti proširenja, i to ne samo ekspanzijom izvođačkog tijela dodatim instrumentima, već i nekonvencionalnim sredstvima, kao što je upotreba elektronskog zvuka, mikstmedija i teatarskih elemenata. Sve ovo omogućava učešće ansambla u širokom spektru projekata – od „klasičnih“ koncertnih nastupa do savremenog muzičkog teatra, od Baha do Pjacole. Ovakva otvorenost, osim što dozvoljava prezentaciju eksperimentalnih djela i kompleksnijih muzičko-scenskih formi, ima za cilj i približavanje umjetničke muzike široj publici.

Od svog osnivanja 2005. godine, ansambl sarađuje sa vjerovatno najuspješnijim srpskim predstavnikom world music pravca, kompozitorom Goranom Bregovićem, sa kojim, u okviru projekata Orchestra for Weddings and Funerals, Tolerant Heart, Alcohol i Memoirs of Queen Margot, svira na brojnim turnejama, na festivalima i u koncertnim dvoranama širom svijeta – Teatar Tuluz, Filharmonija Esena, Avory Fisher Hall Linkoln centra, Carnegie Hall (Njujork), Walt Disney Hall (Los Anđeles), u dvoranama Luksemburške, Čikaške i Izraelske filharmonije, Opere u Sidneju, Palau de musica (Barselona)… Još jedan značajan projekat ansambla, ponovo obeležen žanrovskim prožimanjem umjetničke i popularne muzike je i cjelovečernji nastup sa svjetski poznatom violinistkinjom Vanesom Mej u februaru 2011. godine u Beogradskoj areni, kao i originalni nastup na Festivalu Dani orgulja. Godinu 2012. obilježili su nastupi na festivalima u zemlji, kao i brojni drugi samostalni projekti. Tokom 2013. nastavlja se saradnja sa Goranom Bregovićem, na koncertima u Švajcarskoj, Austrji i Španiji, kao i rad na novom programu kojim se Metamorphosis predstavlja publici na festivalima “Grad teatar” u Budvi i BEMUS u Beogradu.”

Pored Saše Mirkovića, soliste i umjetničkog direktora ansambla, „Metamorphosis“ čine I Aleksandra Milanović, Mladen Drenić, Nataša Petrović, Đorđe Milošević, Uroš Jovanović, Marija Drenić i Bojana Dimković.

Na program su djela: ANE Milosavljević, Dobrinke Tabakove, Dragana Jovanovića, Astora  Pjacole i Aleksandra Vrebalov.

 

Pres-služba “Grada teatra”