Grad teatar Budva – Najava programa za 25. jun 2012.

 

 

 

Najava programa 26. festivala “Grad teatar”
za 25. jun 2012. godine

 

U ponedjeljak, 25. juna, sa početkom u 21 čas u crkvi Santa Marija održaće se koncert kamernog dua u kome će nastupiti Jelena Polović Šiljeg, iz Budve na klaviru i Klaudija Gebel iz Beča, sopranistkinja.

Klaudija Gebl je rođena u Beču. Muzičko obrazovanje je započela, časovima klavira, u šestoj godini. 2001. je započela studije muzikologije na Bečkom univerzitetu, gdje se takođe fokusirala i na dramaturgiju, italijanski i francuski jezik kao i kulturni menadžment. Od 2004. uči pjevanje kod Gabrijele Lehner a od 2008. sa KS Editom Linbaher, KS Robertom Holom, Davidom Lucom i Didijerom von Orlovskim na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti u Beču, gdje je diplomirala 2010. (operu) i 2012 (pjevanje). Nastavlja da učestvuje na mnogobrojnim master-klasovima, gdje radi sa učiteljima kao što su KS Francisko Araiza, Gerhard Kari, David Luc, Čarls Spenser, KS Marjana Lipovšek i Rodžer Vinjoles. Klaudija Gebl je predstavljena u nekoliko produkcija na različitim ljetnjim festivalima, u „Volksoper Wien“, bečkom pozorištu „Schloss Schönbrunn” i na festivalu u Baden-Badenu, gdje je pjevala Norinu u Donizetijevom “Don Pasquale”, Adelu u Štrausovom “The Bat”, Morganu u Hendelovoj “Alcini”, Zerlinu u Mocartovom “Don Giovanni”-ju, Euridiku u Hajdnovoj  i Glukovoj “Orfeo ed Euridice”, Luci u Menotijevoj “The Telephone”, Anu Rajh u Nikolaijevoj “Die lustigen Weiber von Windsor”, Marcelinu u Betovenovom “Fidelio” i Melpomenu po Glukovom “Il Parnaso Confuso”. Kao strastveni pjevač, Klaudija Gebl je održavala recitale i koncerte tokom “Viennese Mozart Year 2006”, na Styriarte 2007, u “Wiener Konzerthaus” 2010 (sa Davidom Lucom), na “Kyoto Music Student Festival” 2010. i na “Wiener Musikverein” 2011. Kao soprano je bila ili finalista ili pobjednik na takmičenjima kao što su “European Classic Song Contest”, “Kärntner Sparkasse Wörthersee Musikstipendium 2008“, “Musica Juventutis 2009“, “Petyrek- Lang- Liedwettbewerb 2009“, the „Gradus ad Parnassum 2009“ i “Nico Dostal Operetta Competition 2011”. Takođe je i stipendista Fondacije Jehudija Menjuhina. Decembra 2011. Klaudija Gebl je u Bečkoj operi debitovala kao „Sand- and Taumännchen“ u operi „Ivica i Marica“, gdje će sledeće sezone pjevati Papagenu („Magična flauta“). Ostali najavljani projekti su: Papagena u Gracu maja 2012., recital sa Markom Padmorom u Beču, glavni lik Hannerl u „Das Dremäderlhaus“ na ljetnjem festivalu „Schlossfestspiele Langenlois“ i novogodišnji koncert sa orkestrom „Tonkünstler“.

Jelena Polović Šiljeg rođena je 1978. godine u Beogradu. Osnovnu školu i osnovnu muzičku školu, završila je u Budvi kao lučonoša i đak generacije. Poslije završene srednje muzičke škole „Dr. Vojislav Vučković“ u Beogradu, u klasi prof. Olge Bauer, upisala je Akademiju umetnosti u Novom Sadu gdje je 2001. diplomirala klavir u klasi prof. Jokuta Mihailovića, a 2003. završila specijalističke studije u klasi prof. Biljane Gorunvić. Školovanje je nastavila na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) u klasi prof. Dejvida Luca (David Lutz) upisavši šestogodišnje studije na smjeru za Klavir i vokalnu pratnju (Klavier- Vokalbegleitung). Tamo je magistrirala u junu 2011. godine a završni ispit je položila sa odlikovanjem (mit Auszeichnung). Usavršavala se na seminarima kod profesora i pijanista Arba Valdme, Rite Kinke i Dmitrija Baškirova. Tokom školovanja osvojila je niz nagrada na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima. Svoj prvi solistički koncert imala je na festivalu Grad teatar 1996. godine. Kao solista, kamerni muzičar ili klavirski saradnik, nastupala je u svim beogradskim značajnijim koncertnim salama širom Srbije, u Crnoj Gori, Austriji, Slovačkoj, Sloveniji, Rumuniji, Makedoniji, Grčkoj. Aktivno sarađuje sa nekoliko istaknutih vokalnih umjetnika iz Srbije , Austrije i Japana. Trenutno radi kao klavirski saradnik na odsjeku za solo-pjevanje u Muzičkoj školi „Mokranjac“ u Beogradu.

Na programu su djela Mocarta, Šuberta, Volfa, Zemlinskog i arije iz opereta „Paganini“, „Favorit“, „Slijepi miš“ i „Vesela udovica“.

Pres služba Grad teatra