Grad teatar Budva – Najava programa za 27. jun 2013. godine

 

Grad teatar 2013 - 200

 
 
 

U četvrtak, 27. juna, na sceni između crkava sa početkom u 22 časa, nastupiće kamerni orkestar Gudači Sv. Đorđa iz Beograda, čime se nastavlja muzički program ovogodišnjeg festivala.

Kamerni orkestar Gudači sv. Đorđa osnovan je 1992. godine, na inicijativu grupe bivših učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i profesora Petra Ivanovića. Od osnivanja do danas, više generacija najeminentnijih umjetnika činile su ovaj jedinstveni beogradski kamerni ansambl. Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu 1996. godine, ostvarena pod umjetničkim rukovodstvom profesora Petra Ivanovića, doprinijela je da ovaj ansambl postane jedan od najznačajnijih orkestara u zemlji. Iste godine, Gudači sv. Đorđa su pozvani da održe koncert u Londonu povodom pedesetogodišnjice UNICEF-a.
Gudaci Svetog DjordjaNa poziv i preporuku profesora Ivanovića, od 2006. do 2011. godine uloga muzičkog direktora orkestra bila je poverena violinisti svetske reputacije Gordanu Nikoliću. Muzički maraton pod nazivom Music Challenge, na kojem su sa Gordanom Nikolićem izvedeni svi Mocartovi koncerti za violinu i Simfonija br. 29 u A-duru, nagrađen je Nagradom Grada Beograda za 2006. godinu.
Koncerte Gudača sv. Đorđa pratile su nepodeljene simpatije publike i visoke ocene stručne javnosti u zemlji i inostranstvu. Pored objavljenih kritika, trajni zvučni zapisi za radio i televiziju, kao i 17 kompakt diskova vjerodostojno dokumentuju umjetničke rezultate orkestra.
Gudači za sobom imaju preko 1600 koncertnih nastupa u zemlji i izvan nje. Njihov repertoar obuhvata djela iz različitih stilskih epoha – od baroka do savremene muzike. Redovno izvode i kompozicije srpskih autora, među kojima su brojne i one koje su posvećene ovom ansamblu, kao i djela kamerne muzike u aranžmanima za gudački orkestar.
Svojim muzičkim profilom, posvećenošću i entuzijazmom ostvarili su srdačne kontakte sa solistima, dirigentima i kompozitorima.
Od značajnijih turneja i gostovanja ističu se ona u Velikoj Britaniji, Holandiji, Njemačkoj, Švedskoj, Ukrajini, Rusiji, Mađarskoj, Makedoniji, Sloveniji, Italiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Gudači redovno nastupaju na renomiranim festivalima: BEMUS-u, NOMUS-u, BELEF-u, NIMUS-u, Ohridskom ljetu, Mokranjčevim danima, Budva Grad teatar-u, Sarajevskom festivalu, Međunarodnoj tribini kompozitora… Koncert Gudača sa violinistom Romanom Simovićem, koji je održan u Kolarčevoj zadužbini 15. novembra 2011. godine proglašen je za Koncert godine od strane časopisa Muzika klasika. Gudači sv. Đorđa su krajem decembra 2011. godine postali partneri projekta Beograd 2020 – evropska prestonica kulture.”

Gudači Sv. Đorđa su Marija Špengler, Miloš Petrović, Marija Misita, Gordan Trajković, Katarina Pavlović, Mladen Drenić, Miljana Popović, Ljubomir Milanović, Nataša Stanojević, Maja Milanović, Miloš Simić, Srđan Sretenović, Dragan Đorđević, Slobodan Gerić i Boban Stošić.

Na programu će biti izvedena djela: Elgara, Sent Sinsa, Sedlara i Griga.

 
 

U četvrtak, 27. juna, na Trgu pjesnika se nastavlja i program „Budvanski autori“ posvećen stvaraocima u pisanoj riječi Budve. Program se realizuje u saradnji sa Turističkom organizacijom Budve i dio je programa koji organizuje TOB pod nazivom „Dani umjetnika Budve“. Ovoga puta, na Trgu pjesnika će svoje stvaralaštvo predstaviti Katarina Sarić i Miro Luketić. Razgovore sa autorima vode Nina Smailagić i Jelena Jelušić.

 

Pres-služba “Grada teatra”