Grad teatar Budva – Najava programa za 28. jun 2013. godine

 

Grad teatar 2013 - 200

 
 
KNJIŽEVNI PROGRAM
 

U petak, 28. juna nastavlja se književni program 27. festivala „Grad teatar“. Na Trgu pjesnika sa početkom u 21 čas svoju poeziju će predstaviti crnogorski pjesnika Ljubeta Labović, čiji se lirski izraz kreće između „iskaza svega što nam je dato i svega što nam nedostaje“,  i u stalnom je traganju, u intertekstualnom saglasju sa najboljom tradicijom svjetske poezije, za „nekom tajanstvenom riječju“ kojom bi se osmislilo bitisanje.

Ljubeta LabovicLjubeta Labović je rođen 1956. godine u Barama Kraljskim u Crnoj Gori. Piše poeziju, prozu i eseje o poeziji. Objavljivao je u časopisima ARS, Poezija, Romboid, Apokalipsa, EX Symposion, Poetikon, Qurum i dr. Poezija mu je objavljivana u cjelovitim antologijama u Francuskoj, Italiji, Poljskoj i Makedoniji, te u mnogobrojnim izborima i panoramama u Crnoj Gori i regionu.

Objavio je knjige poezije Tanatoide / oblici smrti, Gospodar kaveza, Nedostajanje i Chambre intériure / Unutrašnja soba – dvojezično crnogorsko – francusko izdanje. Bio je umjetnički director Ratkovićevih večeri poezije (2006. – 2010.) Učestvovao je na regionalnim i međunarodnim književnim susretima: Voix Vives (Živi glasovi – Set / Francuska), Europetika – Budimpešta, Stih u regiji – Hrvatska, Sarajevski dani poezije i dr. Član je Crnogorskog društva nezavisnih književnika. Poezija mu je prevođena na engleski, francuski, italijanski, mađarski, slovenački, poljski, makedonski, slovački i bugarski jezik. Živi u Beogradu.

Lidija Vukčević je o Labovićevoj poeziji zapisala: „Ostavljamo stoga čitatelju ova bdjenja u tamnim grafikonima noći da prosudi s koliko je istinske snage sudbinom stranca među svojima i svoga među strancima, sudbinom unutrašnjeg disidenta, što nije ništa drugo nego definicija svakog istinskog pjesnika, Ljubeta Labović novom knjigom pjesama otvorio simbole – kuće, sobe, zida, drveća, ljubavi, odlazaka i povrataka načinom koji nas neodoljivo podsjeća na sjajnu Larkinovu Poeziju odlazaka – kao univerzalne znakove izgubljenih zavičaja. Smatramo da je Labovićevo odisejsko lutanje predjelima pjesništva donijelo dragocjeno svjedočanstvo u vidu epistolarnog imaginarija i ovom najnovijom zbirkom.“

Sa autorom razgovara pjesnik i književni kritičar Pavle Goranović.

 

U petak 28. juna na Trgu pjesnika se nastavlja i program „Budvanski autori“ posvećen stvaraocima u pisanoj riječi Budve. Program se realizuje u saradnji sa Turističkom organizacijom Budve i dio je programa koji organizuje TOB pod nazivom „Dani umjetnika Budve“. Ovoga puta, na Trgu pjesnika će svoje stvaralaštvo predstaviti Dušica Labović, a dio večeri će biti posvećeno stvaralaštvu poznatog crnogorskog autora koji živi i stvara u Budvi, Čeda Vukovića, dobitnika nagrade „S. M. Ljubiša“ za 2006. godinu. Razgovore vode Nina Smailagić i Jelena Jelušić.

 
 
MUZIČKI PROGRAM
 

U petak, 28. Juna, u Crvenoj komuni u Petrovcu, sa početkom u 20 časova u muzičkom programu 27. festivala “Grad teatar” održaće se koncert klavirskog dua “Tra noi”. Nastupiće Jelena Vukićević Vukmirović i Ivana Pešić.

Jelena Vukićević je rođena 1987. god na Cetinju gdje je završila osnovnu muzičku školu. Srednju muzičku školu upisuje u Podgorici, klavirski odsjek, u klasi prof. Dragice Gregović. Pored brojnih nastupa na koncertima škole dobitnik je i brojnih nagrada od kojih izdvajamo Specijalnu nagradu na međunarodnom takmičenju pijanista u Barleti 2000. godine, Drugu nagradu na međunarodnom takmičenju pijanista u Ankoni 2001. godine, Prvu nagradu na republičkom takmicenju 2001 god itd.
Osnovne i specijalističke studije na odsjeku za klavir završila je u klasi prof Svetlane Bogino na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Kao student istakla se brojnim nastupima kako solističkim tako i kao klavirski saradnik, a kvalitet je rezultirao i Specijalnom nagradom na republičkom takmičenju u Herceg-Novom 2006. godine kao član klavirskog dua kao i „Zlatnom lirom“ na republičkom takmičenju u Kotoru 2008. Godine itd.
Profesionalno usavršavanje nastavlja na magistarskim studijama iz kamerne muzike u klasi prof Čedomira Nikolića i doc Nataše Popović na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Pored toga učestvuje i na seminarima kod istaknutih profesora i renomiranih pedagoga poput Konstantin Boginoa,Vladimir Ogarkova, Jokut Mihailovic, Aleksandra Serdara, Francesca Maria Possentia i dr.
Kvalitetan rad na magistarskim studijama takođe je rezultirao uspjehom na međunarodnim takmičenjima: Prva nagrada na VI međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu 2009. godine; Prva Nagrada na XI međunarodnom takmičenju u Nišu 2010. godine; Četvrta nagrada na internacionalnom takmičenju „ Roma 2010“ u Rimu, Italija 2010. godine i Prva nagrada, titula Laureat takmičenja, VIII međunarodnom takmičenju „ Davorin Jenko“ u Beogradu 2011. Godine. Aktivno nastupa kao član klavirskog dua „Tra noi“ koji je imao koncerte u Crnoj Gori, Srbiji i Italiji. Magistrirala je u martu mjesecu 2011 godine.
Trenutno je angažovana kao prof klavira u nižoj muzičkoj školi „Savo Popović“ i kao stručni saradnik za korepeticiju na Muzičkoj Akademiji na Cetinju.

Ivana Pešić je rođena 1984. godine u Nikšiću. Srednju muzičku školu „ Vasa Pavić“ je završila u Podgorici u klasi prof. Dijane Damjanović a Muzičku akademiju je upisala na Cetinju gdje je zavšila osnovne i specijalističke studije na Odsjeku za klavir u klasi prof Vladimira Ogarkova. Kao student sarađivala je sa brojnim kolegama sa ostalih instrumentalnih odsjeka, a kao član klavirskog dua dobitnica je i nagrade „Srebrna lira“ na republičkom takmičenju u Herceg – Novom 2006. godine. Tokom studija usavršavala se kod istaknutih pijanista: Jokut Mihajlović, Olga Borzenko, Vladimir Bočkarjov.
Dobra saradnja sa kolegama uslovila je i njeno dalje opredjeljenje pa upisuje magistarske studije iz Kamerne muzike februara 2009. godine u klasi red. prof. Čedomira Nikolića i doc Nataše Popović. Nastupala je na brojnim koncertima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu od kojih izdvaja nastup na međunarodnom festivalu „ Nei suogni dei luoghi“ u gradu Calupologno Tapogliano u Italiji jula 2010. Poseban uspjeh postigla je upravo iz oblasti kamerne muzike kao član klavirskog dua sa koleginicom sa magistarskih studija Jelenom Vukićević: Prva nagrada na VI međunarodnom takmičenju „ Davorin Jenko“ u Beogradu 2009. godine, Prva Nagrada na XI međunarodnom takmičenju u Nišu 2010. godine, Četvrta nagrada na internacionalnom takmičenju „ Roma 2010 “ u Rimu, Italija 2010. godine i Prva nagrada, titula Laureata, na VIII međunarodnom takmičenju „ Davorin Jenko“ u Beogradu 2011. godine. U martu mjesecu 2011. godine je magistrirala.
Pored profesionalnog angažovanja u klavirskom duu, Ivana Pešić se bavi i pedagoškim radom kao profesor klavira u osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi „ Dara Čokorilo“ u Nikšiću postižući uspjehe i na tom polju.
Na program su djela: Šuberta, Lista i de Fjora.

 

Pres-služba “Grada teatra”