Grad teatar Budva – Najava programa za 30. jul 2013. godine

 

Grad teatar 2013 - 200

 
 

U utorak, 30. jula, sa početkom u 22 časa na sceni između crkava biće izvedena predstava Moruzgava pozorišta iz Zagreba, „Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovicza“, koju je po romanu Miroslava Krleže „Povratak Filipa Latinovicza“ (1932.) napisala Ana Tonković Dolenčić.

Ulogu Bobočke, te fatalne Krležine literarne persone utjelovljuje Ecija Ojdanić, osnivačica kazališta Moruzgva i jedna od najistaknutijih hrvatskih glumica koja se dosad dva puta okušala u Krležinim dramama i to kao Melita u „Ledi“ i kao Anka u „Kraljevu“.

Bobočka je jedno od najkompleksnijih Krležinih ženskih lica, a kroz priču o njenom burnom životu koji je požudno krivudao od građanskog luksuza s početka dvadesetog vijeka do siromaštva u blatu sela Kostanjevca, Krleža opisuje advokate kockare, ministre u ostavci, banke u propasti, ekscentrične naučnike i neurotične slikare. Mračni akordi kapitalizma u kojem se ljudi koriste, a stvari vole, u kojem se pije, puši i
Bobockalaže, ekspresionistički su okvir za Bobočkine introspekcije. U tim se intimnim prepričavanjima razotkrivanju suptilne note Bobočkine duše zarobljene u lijepom ženskom tijelu. Neke od tih nota koje sačinjavaju Bobočkinu duhovnu i mentalnu simfoniju zvuče komično, neke tragično, neke melodramatično, neke mitski, neke istorijski, a neke zvuče kao da smo ih baš mi mislili, ali nikad ih ne bismo uspjeli tako vješto reći i osjetiti kao Ksenija Radajeva zvana Bobočka za koju svi govore da je nimfomanka što dodatno pojačava njezin prezir prema svemu malograđanskom, licemjernom i sputavajućem. Možda baš zbog preciznih literarnih oštrica kojima Krleža reže čovjeka i čovječanstvo tumačeći njegovu vječnu anatomiju, možda baš zbog kronične aktualnosti njegovih dijagnoza, učenici i studenti kroz lektiru, trideset godina nakon Krležine smrti, pronalaze lekciju i inspiraciju koja im može jako pomoći u ovim vremenima inflacije paklenog šunda.

Osim Ecije Ojdanić, u predstavi sudjeluje i konceptualni video umjetnik i kompozitor Willem Miličević. Kostime je osmislila Mirjana Zagorec, a režiju potpisuje Ivan Leo Lemo, režiser Moruzgvinih uspješnica „Gola u kavezu“ i „Heidi“  koje već nekoliko sezona pune pozorišta u zemlji, ali i u inostranstvu.

 
 

Pres služba „Grada teatra“