Grad teatar Budva – Najava programa za neđelju i poneđeljak 28. i 29. jul 2013. godine

 

Grad teatar 2013 - 200

 
 

NEĐELJA, 28. jul

U neđelju, 28. jula, sa početkom u 21 čas, na Trgu pjesnika biće predstavljena knjiga „Luča Njegoševe noći“ Dimitrija Popovića, poznatog slikara, grafičara, skulptora, umjetničkog kritičara i filozofa. Razgovor sa njim će voditi Božena Jelušić.

Dimitrije Popovic 200Dimitrije Popović je rođen 4. marta 1951. na Cetinju. Završio je studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976, u klasi profesora Šime Perića. Za vrijeme boravka u Parizu 1974. upoznaje pariškog kolekcionara gospodina Davriera, pa u sastavu njegove zbirke izlaže 1978. u Galeriji Alexander Braumüller s umjetnicima Salvadorom Dalijem, Ernstom Fuhsom, Victorom Braunerom, Dadom Đurićem, Leonorom Fini i drugima. U Pforzheimu 1982, Galerija Liberta i Universal Fine Arts iz Vašingtona, organizuju mu zajedničku izložbu grafika s Salvadorom Dalijem. Iste godine, u povodu velikog jubileja “Leonardo a Milano – 1482-1982”, izlaže ciklus crteža „Omaggio a Leonardo“ u milanskoj „Palazzo Sormani“.

Povodom  27. međunarodnog umjetničkog festivala “Due mondi”,  grad Spoleto u kojemu se taj festival održava, organizuje mu izložbu slika, crteža i grafika. U godini jubileja, dvije hiljade godina hrišćanstva, izlaže u Rimu ciklus raspeća CORPUS MYSTICUM u Sant Andrea al Quirinale, Santa Maria del Popolo – l’Agostiniana arte sacra conteporanea i u Pantheonu. Jedan je od petnaest umjetnika, likovnih kritičara i filozofa, (M. Botta, M. Cacciari, M. Paladino i P. Portghesi), koji su pozvani da odgovore na “Pismo Pape Ivana Pavla II umjetnicima”. Odgovori su objavljeni u knjizi “Umjetnici odgovaraju Papi Ivanu Pavlu II”, izdavač Sri spa – Milano, 2003.

Do sada je priredio 58 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu te sudjelovao na dvije stotine grupnih.

Dobitnik je više od dvadeset domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja. Djela mu se nalaze u tridesetak domaćih i svjetskih muzeja i galerija.

Objavio je jedanaest grafičkih mapa, do sada je izašlo šest monografija, a o djelu Dimitrija Popovića snimljeno je sedam filmova.

„U pogovoru knjige “Luča Njegoševe noći”, Lidija Vukčević između ostalog kaže:

“…Ni najmanje slučajno u možda najboljoj svojoj umjetničkoj zrelosti Dimitrije sa bavi Njegošem: pred nama je netom dovršeni dio svojevrsnog triptiha kojim autor istražujući poetiku velikog romantičara propituje i vlastitu estetiku. Nakon što je završio zavidan ciklus od devedeset slika inspirisanih crnogorskim vladikom i pjesnikom i potom ga oblikovao u monografiju s dragocjenim predgovorom koji ne otkriva samo umjetničke već i obiteljske dodire s velikim prethodnikom, Dimitrije se okreće književnom, narativnom kazivanju  pripovjetkom LUČA NJEGOŠEVE NOĆI koja izvire iz jedinstvenog sistema artističkog kodiranja.

 

PONEĐELJAK, 29. jul

 

Likovni program

U poneđeljak, 29. jula, sa početkom u 21 čas u crkvi Santa Marija, biće otvorena izložba „Errors Allowed“ rađena u saradnji sa galerijom „Strategie Art“ iz Beograda. Na ovoj izložbi svoja djela će predstaviti Maja Skovran, Tamara Miodragović i Uroš Stomard.

Maja Skovran je diplomirala slikarstvo u klasi prof Stojana Ćelića u Beogradu, magistrirala u klasi prof Milice Stefanović.  Specijalističke studije završila u Italiji i Nemačkoj. Na Internacionalnoj Laboratoriji Komunikacija završila specijalizaciju iz oblasti jezika i italijanske literature, arheologije, likovne umjetnosti, filma, istorije i savremene sociologije, kao i na projektima teatra i video kinematografije.

Kao urednik i kritičar u Radio-televiziji Srbije autor je velikih projekata i serijala o najznačajnijim domaćim i svjetskim umjetničkim projektima, umjetnicima, teoretičarima…

O njenom radu pisali su akademik Dragoslav Srejović, prof. Slobodan Lazarević i drugi.

Član je ULUSa i LADe, SEC (Societe Europeen de la Culture) i Evropskog udruženja novinara frankofona.

Dobitnik brojnih priznanja i nagrada, među kojima su i nagrada “Moša Pijade” i “Mića Popović”.

Za njen rad država Italija proglasila ju je Vitezom Kulture.

Tamara Miodragović i Uroš Stomard će se predstaviti projektom (Novi prostor umetnosti) koji je nastao kao promišljanje umetnika NVO K42p, a sve u želji da se prevaziđu kulturološke barijere koje su umetnicima Balkana ne svojom voljom nametnute u predhodnih 20 godina. Mišljenja smo da u vreme globalne komunikacije, socijalnih mreža, filozofsko tumačenje stvarnosti kroz savremenu umetnost ne smeju biti omeđene granicama, nametnutim nazorima iliti predrasudama. Stoga smo se okupili oko ideje koja ne priznaje konvencionalni način razmišljanja, što je i sama bit savremene umetnosti, da ne bi bilo zabune, naš moto je otvoriti toliko potrebni prostor umetničkog izražaja sasvim jednostavnom upotrebnom predmetu u ovom slučaju majici. Majica kao predmet koji svojom jednostavnošću može predstavljati poruku, samim nošenjem postaje pokretni bilbord naše poruke. Pozivamo vas da u duhu progresa prisustvujete i učestvujete u debati kojoj je cilj unapređenje sveokupne spoznaje vremena u kome živimo.

Izložba će biti otvorena do 9. 08. 2013. u Santa Mariji.

 

Dramski program

U poneđeljak, 29. jula, sa početkom u 22 časa, na sceni između crkava biće izvedena predstava „Sutra ni(je) novi dan“  Exit teatar iz Zagreba. Predstava je autorski projekat Ivice Boban i glumaca.

„Ivica Boban o predstavi:

SUTRA (NI) JE NOVI DAN! je predstava o nizu naših problema, konflikata  i dilema, otkačena  i vesela, tužna i potresna, smiješna i gorka, za mlade i stare!

sutra2Na tragu svoje autorske uspješnice Kako misliš mene nema?! (odigrane preko 250 puta) Ivica Boban i Teatar EXIT vam predstavljaju tri nova mlada i talentirana glumca – Iskru Jirsak, Zorana Pribičevića i Mirelu Videk u predstavi Sutra( ni) je novi dan! Oni se na temelju mnogostrukosti svojih osobnih, profesionalnih i društvenih identiteta u predstavi  transformiraju u niz različitih likova i karaktera iz našega grada.  Vidjet ćete ih  – do grla u problemima, u suludim situacijama  i interakcijama,  sa svakovrsnim unutrašnjim i vanjskim konfliktima… i deliktima! Predstava je prilika da ih upoznate, da čujete njihove sulude, smiješno-gorke i potresne priče… jer i vas se tiču.

U dva sata virtuozne turbo igre  – oni će vam pričati o svojim željama i promašajima, o susretima, mimoilaženju i razilaženju, o samoći i čežnjama, o jalovim savjetima, konceptima i receptima… Predstava je živa vivisekcija problematične stvarnosti koju živimo i načina kako bježimo od nje…“

„O likovima:

Predstava svjedoči o mladim ljudima  bez perspektive – bez posla, stana, i osnovnih egzistencijalnih uvjeta, zrelim ljudima opterećenim kreditima, otkazima, neimaštinom i raspadanjem obitelji i o starcima s bijednim mirovinama, suočenim  s bolesti i blizinom smrti: Želimir je klinac iz kvarta. Odrastao je bez roditelja u domu i sada preživljava tako što krade po tramvajima, bavi se džeparenjem.  Krešo je zapustio studij zbog teških obiteljskih i životnih prilika i postao ovisnik o kompjuterskim igricama, Laki, njegov prijatelj iz škole postao je iz kompleksa manje vrijednosti ovisnik o teretani, vježbanju, steroidima i ženama, Vanesa, janjevka iz Dubrave radi na štandu i ima od djetinjstva problema s agresivnošću, njena prijateljica Miki, prazninu u puni kao “šaptačica muškaraca” i nimfomanka, a duboko u sebi čezne za pravim odnosom, toplinom i ljubavi, dementni stari Slavko,umirovljeni profesor skuplja boce kako bi bio koristan i “jer svaka kuna dobro dođe”, a njegovoj ženi Slavici postalo je preteško i želi da se sutra više ne probudi, Anita Slavkova i Slavičina unuka je diplomirala farmaciju, ne može naći posao i nada se ljubavi s Krešom, Vinko, šljaker otpušten kao tehnološki višak, radi kao šljaker sve što mu ponude da prehrani ženu i djecu s kojima  živi u 20 kvadrata i bijesan je na državu i banke.“