„Grad teatar“ Budva – Najava programa za srijedu, 22. jun 2016. godine

 

30. Festival Grad teatar - Natpis 300

 
 

U srijedu, 22. juna, biće otvoren i likovni program ovogodišnjeg festivala. U crkvi Santa Marija, u budvanskom Starom gradu, sa početkom u 21,30h, biće otvorena izložba prestižnog crnogorskog umjetnika sa stalnom adresom u Parizu Pera Nikčevića pod nazivom Povratak izvoru.

Nikčević je rođen u Stubici kod Nikšića. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti, Nikšić, nakon čega odlazi u Beograd na studije kod prof. Miloša Bajića. 1973. prelazi kod prof. Stojana Ćelića i otkriva ulje. 1975. diplomira na Akademiji u Beogradu, a 1976. kao francuski stipendista dolazi u Pariz. Tada počinje i njegova internacionalna karijera i istraživanje novih formi, kakvi su zidno slikarstvo i veliki formati. Studijski se usvršao u svim krajevima svijeta. U Americi se upoznao i sa radom na keramici, na Studiju “Velaskez” radi sa dugom kičicom. Imao je brojne samostalne i grupne izložbe u zemlji i inostranstvu, od Nikšića, Herceg Novog, Svetog Stefana, Beograda, do brojnih izložbi u Parizu.

 

Pero Nikcevic

 

Najavljujući pomenutu izložbu kojom se otvara ovogodišnji likovni program 30, jubilarnog, festivala, Nikčević je istakao: “Ova izložba ima poseban značaj na mom umjetničkom putu jer prikazuje jednu ispunjenu viziju umjetnosti. Već pedesetak godina  tražim način da stavim u prvi plan umjetnički jezik a danas ova izložba materijalizuje tu moju želju. Zato pridajem veliki značaj utisku koji ce na Vas i Vaše emocije ostaviti moja djela. Biće mi veliko zadovoljstvo da s Vama podijelim ovu pasiju moje “djelatnosti”. Sada Vas uvodim u tajni vilajet mojih crteža. Zaboravite težinu vaših  tijela. Prepustite se misterioznom duhu crteža kao što se polenov prah prepušta dahu vjetra. Hiljadu godina je prošlo međutim linija crteža nas zavodi da je slijedimo vječno“.

Izložba je otvorena do 12. jula.