Grad teatar Budva – Najava programa za subotu 29. jun i neđelju 30. jun

 

Grad teatar 2013 - 200

 
 

SUBOTA, 29. jun 2013.

U subotu, 29. Juna, u 22 časa na sceni iza Osnovne škole, nastavlja se dramski program 27. festivala gostovanjem regionalnog projekta pozorišta „Julisis“ sa Briona“, predstave „Odisej“, nastale po tekstu Gorana Stefanovskog, inspirisanom istoimenim Homerovim spjevom, a u režiji Aleksandra Popovskog. Predstava je rađena u koprodukciji sa Ateljeom 212 iz Beograda, Gavelom iz Zagreba, Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada, Slovenskim narodnim gledališčem iz Maribora, Sterijinim pozorjem iz Novog Sada i Teatrom navigator iz Skoplja. U predstavi glume neki od najpoznatijih glumaca regiona: Ozren Grabarić, Anita Mančić, Branko Jordan, Nataša Matješac Rošker, Svetozar Cvetković, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Dijana Vidušin, Franjo Dijak i Nikola Ristanovski.

odisej.jpg 3Govoreći o glavnoj temi jednog od najpoznatijih mitova antike, povratku domu, autor teksta Goran Stefanovski i reditelj Aleksandar Popovski kažu: “Povijest je rasturila stare svjetove i razbucala stare ideologije. Srušili smo stare okvire svijeta često s dionizijskim zanosom uništenja. Sada nam valja smišljati novi svijet, nova pravila igre, novi moralni poredak i nove odgovore na prastara pitanja o tome odakle dolazimo i kamo idemo. Ovo su teške odgovornosti pred kojima nam duh često klone pa traži oslonac i sigurnost u iluziji onoga što je bilo. U starim obrisima stvarnosti. Pojam doma se često koristi i kao usko nacionalni klišej. Pitanje egzila je najstarija biblijska priča o izgubljenom raju doma. Egzil može biti i duhovan i geografski i politički. Čovjek može biti u egzilu i kod kuće. Nije svaka kuća – dom, a nije ni svaka ideja doma autentična. Kažu da je dom tamo gdje je srce, ali što ako ne znamo točno gdje je srce?”

odisej.jpg 5Nakon premijere komada na Brionima, kritika je zapisala: “Popovski i Stefanovski očito su željeli ovim prostorima metaforički pokazati što im se dogodilo prije dva desetljeća i kako danas umjesto onih čija se riječ poštovala vladaju ne baš respektabilni plemenski poglavice. Toj rečenici, i mnogim drugima strateški postavljenim po komadu, nije teško ne pridodati specifičnu vrijednost mjesta izvedbe, Brijuna, i iz toga pročitati i političke poruke. No čak ni one nisu ništa posebno, niti više mogu iznenaditi. Tako je predstava previše detaljna u nabrajanju Odisejevih postaja s pripadajućim živim slikama, a temama kao što su u naličje mita, ratni zločini i nejednaka očekivanja ratnika i onih koji ga čekaju, bavi se tek na marginama. A upravo bi to mogla biti uporišna točka i osnovni razlog bavljenja mitom o Odiseju, ili o ljudskosti, časti i prevrtljivosti.”

Autor teksta je GORAN STEFANOVSKI, reditelj  ALEKSANDAR POPOVSKI, dramaturg je DORA DELBIANCO, scenografiju je uradio NUMEN, kostimografkinja je MARITA ĆOPO, a muziku je uradila grupa FOLTIN. 

 

Na Trgu pjesnika se nastavlja i program „Budvanski autori“ posvećen stvaraocima u pisanoj riječi Budve. Program se realizuje u saradnji sa Turističkom organizacijom Budve i dio je programa koji organizuje TOB pod nazivom „Dani umjetnika Budve“. Ovoga puta, na Trgu pjesnika će svoje stvaralaštvo predstaviti poznati budvanski novinari Stanko Papović i Savo Gregović. Razgovore sa autorima vode Nina Smailagić i Jelena Jelušić.

 

NEĐELJA, 30. jun 2013.

U nedelju, 30. juna, na sceni između crkava, sa početkom u 22 časa, gostuje predstava „Fine mrtve djevojke“  gradskog pozorišta „Gavela“ iz Zagreba, nastala po tekstu Mate Matišić, a u režiji Dalibora Matanića.

5T9C9162O predstavi je u najavi pozorišta „Gavela“ naznačeno: „I deset godina nakon premijere filma, “Fine mrtve djevojke” ukazuju se ne samo kao jedan od prvih naslova suvremene hrvatske kinematografije, već i kao još uvijek točna dijagnoza lica i naličja “hrvatskog danas”, s mnogim njegovim (našim) “-fobijama”, “-ginijama”, i “-izmima”. Komornost ovoga filma pak, njegova sabitost, snažni likovi i arhetipski sukobi što ih oni sa sobom donose, primakle su ga pozornici. Pritom je koscenarist filma, Mate Matišić, jedan od najznačajnijih suvremenih hrvatskih dramatičara, a ni Dalibor Matanić nije bez iskustva rada u teatru (u riječkom HNK Ivana pl. Zajca trenutno je na repertoaru “Sjajno mjesto za nesreću” Damira Karakaša i Nine Mitrović, u Matanićevoj režiji), pri čemu je njegov sjajan osjećaj za rad s glumcima filmska konstanta, a točnost u detektiranju društvenih problema i spremnost da se s njima suoči neupitnost. “Fine mrtve djevojke” u kazalištu “Gavella” ne žele, ali ni mogu, biti preslik filma, već punokrvna kazališna predstava, koja će film koristiti 5T9C8908tek kao polazišnu točku za ispitivanje stanja u kojem se kao društvo nalazimo. Priča o dvije studentice, zaljubljene lezbijke, koje unajmljuju stan u kući pored zagrebačkog Zapadnog kolodvora, želeći si osigurati mirni kutak i privatnost, počinje kao melodrama, da bi se postepeno pretvorila u tragediju, sa svim posljedicama što ih ova nužno donosi, svojom se tematikom i pristupom smještajući negdje na pola puta između Almodovara i Fassbindera, dvojice filmaša itekako bliskih kazalištu…“.

U predstavi igraju Ivana Roščić, Nataša Janjić Lokas, Biserka Ipša, Darko Milas, Živko Anočić, Nela Kocsis, Franjo Dijak, Ana Kvrgić, Filip Šovagović, Janko Rakoš, Nenad Cvetko, Sven Medvešek, Đorđe Kukuljica.

 

U nedjelju 30. juna na Trgu pjesnika završava program „Budvanski autori“ posvećen stvaraocima u pisanoj riječi Budve. Program se realizuje u saradnji sa Turističkom organizacijom Budve i dio je programa koji organizuje TOB pod nazivom „Dani umjetnika Budve“. Ovoga puta, na Trgu pjesnika će svoje stvaralaštvo predstaviti Siniša Jelušić i Tamara Kovačević. Razgovore sa autorima vode Nina Smailagić i Jelena Jelušić.