Grad teatar – Najava gostovanja Vedrane Rudan 22. avgusta 2015. godine na Trgu pjesnika

 

Grad teatar Budva - 29

 

 

U subotu, 22. avgusta, na Trgu pjesnika, u terminu od 20 časova, nastupiće poznata književnica i kolumnistkinja Vedrana Rudan.

Vedrana Rudan je hrvatska književnica i autorica popularnog bloga “Kako umrijeti bez stresa”. Rođena je 1949. godine u Opatiji i živi u Rijeci „sa mužem stalno, a sa unukom povremeno. Nema psa zato što mnogo putuje“. Završila Pedagošku akademiju u Rijeci – kako sama navodi „srpski ili hrvatski“ i njemački jezik. U životu je, prije nego je postala poznata, radila razne poslove – bila je učiteljica, turistički vodič, sladoledžija, novinar za više hrvatskih novina, urednica na radiju… Poznata po svom nepristrasnom i sočnom jeziku, 1991. je dobila otkaz. Pravosnažnom sudskom presudom je 1993. vraćena na posao, ali joj je bilo onemogućeno da radi pa je sama dala otkaz. Godine 2003. odlučila je da će biti književnica. Piše kratkim, britkim stilom, duhovito, „bez dlake na jeziku“. Uzima u zaštitu one koji su ostali bez posla, sirotinju, ugrožene žene, običan narod… Članica je Hrvatskog društva pisaca, a knjige su joj prevođene na engleski, njemački, poljski, slovenački, ruski, francuski, makedonski, mađarski. Pozorišne predstave dramatizovane prema njenim knjigama igrane su u Rijeci, Zagrebu, Beogradu, Varšavi, Londonu, Santa Moniki u Americi, Budimpešti.

Napisala je knjige: Uho, grlo, nož, Ljubav na poslednji pogled, Strah od pletenja, Ja, nevjernica, Crnci u Firenci, Kad je žena kurva, kad je muškarac peder, Dabogda te majka rodila, Kosturi okruga Medison, U zemlji Krvi i idiota, Amaruši, a upravo je objavljena i knjiga Zašto psujem.

Sa autorkom razgovara mr Božena Jelušić, profersorica i teoretičarka književnosti i medijske pismenosti.