Grad teatar – Najava programa za 01. avgust 2013. godine

 

Grad teatar 2013 - 200

 
 

U četvrtak, 01. avgusta, sa početkom u 23 časa počinje svečani program zatvaranja 27. festivala “Grad teatar”. Na sceni između crkava biće izvedena predstava, autorski projekat Marije Perović „Njegoš za početnike“ po tekstu Maje Todorović.

 

Njegoš za početnike“ , multimedijalni igrokaz, osmišljen kao autorski projekat i koncept  Marije Perović, a po dramskom tekstu Maje Todorović, u deset i nešto više scena i projekcija,  priča je o susretu  onih na kojima svijet ostaje, studentima, sa onim koji definiše i naš svijet kakav postoji, Njegošem.

A u tom susretu svi smo početnici. Njegoš je na tviteru i fejsbuku, kroz likove i hushtagove, zadatak za semestar, ali i za mladalačko muvanje. Njegoš je sveprisutan, i polazište i odredište, čak i kada se tri lika u sukobu njime bave tek kao ocjenom.  A svi mi ostali tek procjenom. Zadatak igrokaza je da nas podsjeti na Njegoša, da digitlanu generaciju umreži sa Njegošem, a one bez želje za znanjem o www… pouči da bez toga ne mogu znati ništa o svijetu i potomcima. Filmskim jezikom kazano, „Njegoš za početnike“  na sebi ima oznaku , za one mlade duhom, i one starije koji se misle „čovjek sam sobom čudo sočinjava“. A pred tom rečenicom su naša tri glavna junaka, koji žele da na brzinu polože ispit i smuvaju se, kao i i ime igrokaza, i multimedijalni Njegoš, bez odogovora. Jer odgovor nije ni  Njegoš sam, nego traganje, saznanje, ili digitalnim jezikom kazano surfovanje po netu.

Scenograf ove predstave je Jelena Ćetković, narator Peđa Bjelac a direktor fotografije Željko Bracanović.

U predstavi igraju: Marta Ćeranić, Petar Burić, Davor Perunović i Nikola Perišić.