Grad teatar – Najava programa za 09. jul 2012.

 

Najava programa 26. festivala “Grad teatar”
za 09. jul 2012. godine

 

 

U ponedjeljak, 9. jula, sa početkom u 21 čas na Trgu pjesnika se nastavlja književni program 26. festivala “Grad teatar”. Na Trgu će se po prvi put predstaviti mladi autor iz Banja Luke, Berislav Blagojević.

O Blagojevićevom djelu je zapisano: “Jezički bogate, vešto napisane i što je najvažnije čitljive, priče Berislava Blagojevića vraćaju nadu u opstanak i budućnost kratke prozne forme. Njegova proza je neodoljiva, velikodušna, istovremeno vedra i surova, duhovita, ponekad apsurdna i pogađa pravo u srce. Ove priče se bave običnim ljudima i tzv. večnim temama, ljubavlju, slobodom, ali i nemogućnošću da se ta sloboda ili ljubav ostvare, odlikuje ih blagi humor, svestan ironijski otklon, ponekad ljuta satira i utisak gorčine u ustima. Radnje priča se dogadjaju na različitim geografskim prostorima (Filipini, Nagorno-Karabah, Damask, Boston…), junaci nose različita imena a mogu se zvati bilo kako, jer su njegovi junaci isti, obični, mali, pošteni ljudi koji zbog poremećenih društvenih, socijalnih i moralnih vrednosti nemaju mogućnost da se u potpunosti ostvare već skrušeno i pomirljivo prihvataju ulogu marginalnih likova na ivici života. Berislav Blagojević kritički ali jednostavno i nenametljivo, često kroz vizuru ličnog i proživljenog, posmatra i prikazuje ljude i svet, sa željom da problem učini vidljivim i jasnim ali bez želje da donosi zaključke ili da nudi rešenja. Svaka od ovih priča mogla bi da se završi znakom pitanja ili sa tri tačke i da nas ostavi u dubokom promišljanju.”

Berislav Blagojević je rođen 1979. godine. Objavljene knjige: „Lamentacija po Sofroniju“ (2005), „Trebao sam biti riječ“ (2005), „Ja, revolucionar“ (2010) i „Revolucionar“ (2012). Poeziju i prozu objavljivao je u brojnim časopisima, a njegovi radovi su uvršteni i u veći broj zbornika. Dobitnik je nekoliko nagrada od kojih su najvažnije prva nagrada književnog konkursa „Susjedi“ u organizaciji Gete instituta i Francuskog instituta u BiH i prva nagrada za najbolju kratku priču u 2011. godini na konkursu časopisa Avlija iz Crne Gore. Radovi su mu prevođeni na engleski, poljski, španski, malteški i makedonski jezik. Dobitnik je stipendije „Borivoje Pekić“ za 2012. godine za djelo u nastajanju.

 Sa autorom razgovor na Trgu vodi Slađana Novaković, urednica izdavačke kuće RENDE iz Beograda.

Na sceni između crkava, sa početkom u 22 časa, na ovogodišnjem festivalu će biti izvedena poslednja predstava ciklusa mlade crnogorske rediteljke Ane Vukotić, „Četvrta sestra“, po tekstu Janoša Glovackog. Predstava je rađena u produkciji Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“.

U intervjuu datom Njujork tajmsu 2002 godine Glovacki je objasnio zbog čega je napisao ovaj i ovakav tekst: „Moja nova drama, ČETVRTA SESTRA, inspirisana je Čehovljevim komadom TRI SESTRE, ali ona nije ni fikcijski nastavak, ni nova verzija, ali ni pastiš Čehova. To je samo ironična aluzija na Čehovljevu dramu, koja ukazuje na nekoliko obeshrabrujućih koraka koje je svijet učinio od vremena kada ga je Čehov posmatrao. Osnovno ubjeđenje Čehovljevih likova bilo je da će, uprkos tome što je njihov sopstveni život ispunjen iskušenjima i patnjama, svijet njihove djece biti bolji. Čehovu je bilo lakše da gaji izvesne nade u budućnost na kraju devetnaestog vijeka, kada su pojmovi istine, časti, odanosti i ljubavi bili shvatani ozbiljno (ponekad suviše ozbiljno, pošto su se ruski oficiri tog vremena upuštali u dvoboje kada bi uvrijedili jedan drugog, ili pucali sebi u glavu kada bi naišli na odbijanje kod žena). Ali današnja Moskva ima veoma malo zajedničkog s onom Čehovljevom. Nema više “trojki”, a gotovo da i ne postoje uzvišeni snovi. U dvadeset prvom vijeku, peta supstanca, novac, trijumfuje nad četiri drevna elementa – vatrom, zemljom, vodom i vazduhom. Napisao sam ovu dramu iz očajanja – možda je zbog toga tako zabavna.“

Januš Glovacki, dramski pisac, romansijer, scenarista, pisac kratkih priča i eseja, autor je 8 predstava, 10 knjiga, 6 scenarija i 10 radio-drama. Četiri od njegovih filmskih skripti su izvedeni u Poljskoj, jedan je čak režirao Oskarovac Andžej Vajda. 1999. godine njegov scenario, “ Frizura “, na filmskom festivalu Nantaket osvojio je nagradu Tony Cox u konkurenciji za najbolji scenario.U decembru 1981. godine, Glovacki je prisustvovao otvaranju svoje predstave “ Pepeo “ u Kraljevskom Dvorskom Pozorištu u Londonu. Glovackov “ Lov na bubašvabe “, prvobitno je izveden na River Arts Repertory Company u Vudstoku, Njujork.  „Lov na bubašvabe“ je bio citiran od strane Američkog udruzenja pozorišnih kritičara kao izvanredan novi komad u 1986. godini. Cijela predstava je uključena u kolekciju Januš Glovackijevih predstava, objavljenoj u maju 1990. godine od strane Northwestern University Press. Glovackijeva predstava “Antigona u Njujorku“ je izvedena u Vašingtonu, a ujedno je jedna od najboljih i najpoznatijih produkcija „Grada teatra“. Godine 1993. „Time Magazine“ svrstao je u deset najboljih predstava godine. Predstava je prevedena na 20 jezika. Glovackijeva najnovija predstava “Četvrta sestra “ imala je svoju svjetsku premijeru u januaru 2000. godine u Varšavi, Poljska.

Ana Vukotić rođena je 1977. godine u Podgorici. Diplomirala je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju (2004.) u klasi Profesora Egona Savina i Radmile Vojvodić. U produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta režirala je: „The Beauty Queen“, Martina Makdone (2004.) i „Smrtni grijesi“ Feliksa Miterera (2006.) „Don Žuan“, Ž.B.P. Molijer (2010.) u koprodukciji sa Međunarodnim festivalom Kotor Art. U produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski Dom režirala je komad „Četvrta sestra“ Januša Glovackog (2012). Sarađivala je sa mnogim značajnim rediteljima. Reditelj je i autor brojnih projekata vezanih za scenske umjetnosti. Predstava „The Beauty Queen“ dobila je nagradu „Don Kihot“ za najbolju predstavu u cjelini na Međunarodnom festivalu „Slavija Fest 2005“ u Beogradu. Dobitnica je nagrade Crnogorskog narodnog pozorišta za najbolju režiju, za predstavu „Smrtni grijesi“ u sezoni 2006 – 2007. Predstava „Smrtni Grijesi“ proglašena je najboljom na Prvom festivalu crnogorskog teatra (2007.). Na istom festivalu, predstava je dobila još tri nagrade – za najbolju žensku ulogu, za najbolju mušku ulogu i za ukupan vizuelni identitet.  Predstava „Don Žuan“, nagrađena je na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu Užice 2010. trima nagradama Ardalion, najbolja režija Ana Vukotić, najbolja muška uloga Dragan Mićanović i najbolja kostimografija Leo Kulaš. Radi kao saradnik prof. Veljku Radoviću na predmetu Moderna drama na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici.

Scenografiju je uradio Aleksandar Vukotić, kostimograf je Sandra Dekanić, a muziku je uradio Ivan Marović.

U predstavi igraju: Dubravka Drakić, AnaVujošević, Ana Vučković, Momo Pićurić, Dragica Tomas, Momčilo Otašević, Branimir Popović, SimoTrebješanin, MirkoVlahović, Miloš Pejović, Dejan Ivanić i Nikola Perišić.

 Pres služba Grad teatra