Grad teatar – Najava programa za 18. jun 2012.

 

 

Najava programa 26. festivala “Grad teatar”
za 18. jun 2012. godine

 

U ponedjeljak, 18. 06, sa početkom u 21 čas otpočeće “Trg pjesnika”, književni program 26. festivala “Grad teatar”. U kreiranju ovogodišnjeg književnog programa ponovo se težilo predstavljanju autentičnih, u našoj i inostranoj sredini prepoznatih i književno valjanih autora, koji su svojim radom, bilo da se radi o originalnim književnim ostvarenjima, bilo da se radi o naučnom radu ili tekstovima prilagođenim scensko-poetskim formama, već obilježili kulturne tokove sredina u kojima žive. Pregled savremenih žanrova i žanrovskih iskoraka, različiti spektar naučnih pristupa velikim temama kao što su jezik ili evropski roman, kao i parodijsko-ironijska poigravanja književnim tekstom i naglašavanje njegove beskonačnosti, konceptualno su najbliže onome o čemu ćemo biti u prilici slušati, a ovoga puta i gledati, na ovogodišnjem Trgu. Idejno, kao što je već najavljeno, polazište ovog koncepta je upravo individualizam kao načelo, življenja, djelovanja, pisanja.

Prvo veče na Trgu biće predstavljena prva drama crnogorskog autora Dragana Radulovića “Pejzaž do pakla-propast kuće Marinkovića” (Antibarbarus, Hrvatska/Plima, Crna Gora). Drama, kao novi žanr Radulovićevog stvaralaštva, zalazeći skoro u domen fantastike stalnom upitanošću čitaoca da li se radi o realnom ili fikcionalnom tekstu, problematizuje pošasti novog doba, koje ni ovoga puta, dosljedno Radulovićevoj poetici, ne ostavljaju čitaocu mogućnost katarze, već samo osjećaj „snažnog mirisa paljevine“.

Radulović je rođen na Cetinju, inače je Budvanin. Osnovnu školu je pohađao u Budvi, a gimnaziju u Beogradu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu, odsjek filozofija. Objavio je pet knjiga: zbirku priča „Petrifikacija“ 2001. godine, roman „Auschwitz Café“ 2003. (tri izdanja), katalog groteski „Vitezovi ništavila ili đavo u tranzicionom Diznilendu“ 2005. (dva izdanja), zbirku priča „Splav meduze“ 2007. godine, i dramu „Pejzaž do pakla ili propast kuće Marinkovića“ 2011. (dva izdanja kod različitih izdavača: istovremeno u Crnoj Gori i Hrvatskoj). Njegove priče i odlomci iz romana prevođeni su na engleski, slovenački, mađarski, ruski, italijanski, njemački i švedski jezik. Dobitnik je nagrade „Stefan Mitrov Ljubiša“ „Grada teatra“ za književno stvaralaštvo 2009. godine. Predaje filozofiju u Srednjoj školi „Danilo Kiš“ u Budvi.

Razgovor na Trgu će voditi Božena Jelušić, teoretičarka književnosti i književna kritičarka.

 

Na sceni između crkava, sa početkom u 22 časa, nakon uspjele premijere pred prepunim gledalištem, biće održana druga repriza prve ovogodišnje pozorišne premijere na Festivalu. „Krčmarica Mirandolina“, po tekstu Karla Goldonija, a u režiji Juga Radovojevića, urađena je u koprodukciji sa Hrvatskim narodnim kazalištem „Ivan Plemeniti Zajc“ iz Rijeke i festivalom Riječke ljetnje noći.

Magdalena Lupi Alvir, dramaturškinja predstave u komenatru ističe: „Prevoditeljica Morana Čale u predgovoru dramskome tekstu ističe: ‘Komediju Gostioničarka Mirandolina krase vrhunske značajke Goldonijeva umijeća strukturiranja jednostavna zapleta, bez čudesnih peripetija, u kojemu se susreću prosječni i svakodnevni, ali po osobnosti, govornim navikama i poštapalicama, ambicijama i staleškim obilježjima jedinstveni ljudi.’ Štoviše, u Goldonijevim likovima lako prepoznajemo i naše ljude, jer su njegovi značajevi plastični i univerzalni. No, koliko su ti „jedinstveni“ ljudi samo tek krvavi ispod kože i što ih nagoni na potpuno neočekivane postupke?“

Prevod teksta je uradila Morana Čale, adaptaciju i režiju Jug Radivojević, adaptaciju prevoda i dramaturgiju Magdalena Lupi Alvir, scenografijau Aleksandar Denić, kostimografiju Manuela Paladin Šabanović, scenski pokret Žak Valenta, svjetlo Predrag Potočnjak i izbor muzike Jug Radivojević.

Ulogu viteza od Ripafrate tumači Igor Đorđević, markiza od Forlipopolija Dražen Mikulić, grofa od Albafiorite Damir Orlić, Mirandolinu Marija Vicković, Ortenziju Tanja Smoje, Dejaniru Anastazija Balaž Lečić, Fabricija Jasmin Mekić i vitezovog slugu Alen Liverić.

 Predstava je na repertoaru „Grada teatra“ i u utorak 19. juna, a riječku premijeru će imati na Riječkim ljetnjim noćima 27. juna.

Pres služba “Grada teatra”

 

PREDSTAVA “KRČMARICA MIRANDOLINA” JE PRAVI IZBOR –
POGLEDAJTE IZVJEŠTAJ SA PREMIJERNOG IZVOĐENJA –

LINK

Montenegrina.net