Grad teatar – Najava programa za 26. jul 2013. godine

 

Grad teatar 2013 - 200

 
 
 

Bogic Rakocevic - 200U petak, 26. jula, sa početkom u 21 čas nastavlja se književni program 27. festivala „Grad teatar“. Na Trgu pjesnika će biti predstavljena Antologija crnogorske poezije XX vijeka „Poetika Montenegrina“ autora Bogića Rakočevića. O ovoj Antologiji će govoriti pjesnikinja Svetlana Kalezić Radonjić.

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar i antologičar. Rođen je u Mojkovcu 1962. godine.

Diplomirao je srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću gdje je pohađao i postdiplomske studije na Odsjeku za književnost.

Bio je sekretar i glavni urednik Književne omladine Crne Gore, urednik književnog programa podgoričkog Doma omladine „Budo Tomović“, organizator i urednik Festivala mladih pjesnika Jugoslavije „Majska rukovanja“ u Titogradu, umjetnički direktor Internacionalnog Televizijskog festivala u Baru i umjetnički direktor međunarodne manifestacije „Ratkovićeve večeri poezije“ u Bijelom Polju.

Prevođen je na: engleski, italijanski, rumunski, bjeloruski, makedonski, francuski, slovenački, ruski, poljski, albanski i njemački jezik.

Zastupljen je u svim važnijim izborima, panoramama i antologijama savremene crnogorske književnosti.

Za književni rad je nagrađivan u zemlji i inostranstvu.

Autor je prve televizijske antologije crnogorske poezije XX vijeka u 30 epizoda.

Živi u Podgorici i radi u Televiziji Crne Gore kao urednik programa.

“Poetika Montenegrina” je izbor iz crnogorske poezije XX vijeka i nastala je kao posljedica istoimenog TV serijala, objavljena novembra 2012. godine u izdanjuOtvorenog kulturnog foruma i Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević” sa Cetinja. U njoj je, sa po pet odabranih pjesama, zastupljeno dvadeset devet crnogorskih pjesnika.

– Svjedoci smo da je sličnih izbora bilo i ranije, ali sve te antologije karakteriše da su u svojim odrednicama i naslovnim sintagmama imali dozu opštosti, jednu kompromisnu varijantu koja nije uključila samo crnogorsku poeziju. One su u podnaslovu ili naslovu imali pjesništvo u Crnoj Gori i obuhvatale su samo jedan dio crnogorske poezije XX vijeka. Ovo je prva knjiga koja u cjelosti sistematizuje crnogorsko pjesništvo u XX vijeku – rekao je sinoć Rakočević. – www.portalanalitika.me

Pres služba Grad teatra