Grad teatar – Najava programa za 23. i 24. jun 2012.

 

 

Najava programa 26. festivala
za 23. i 24. jun

 

U subotu, 23. juna sa početkom u 22 časa na Svetom Stefanu će se održati prva gostujuća predstava ovogodišnjeg festivala, „Profesionalac“ Dušana Kovačevića u režiji poznatog glumca Bogdana Diklića. Predstavu su radili Kazališna družina glumci u Zagvozdu i Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba. Ujedno ovim gostovanjem počinje i ciklus „Pozorište i film“, u okviru koga ćemo biti u prilici da vidimo i predstave „Otac na službenom putu“ i „Sviraj to ponovo, Sem“.

O nastaknku kultnog teksta Kovačević je zapisao:

 „Jednog dana, krajem sedamdesetih godina prošlog veka, nazvao me je jedan „zabrinuti čovek“ iz inostranstva, savetujući me šta bi trebalo  da se radi u „novonastaloj političkoj situaciji“. Pričao je sat vremena, sve do trenutka kad mi je naš razgovor počeo da liči na razgovor u policijskoj stanici; on je nešto „savetovao“, a ja sam ga  ubedjivao da to što priča nema nikakvog smisla, i da su mu „saveti“ nerealni, jer živi daleko, ne zna šta se stvarno događa …
Razgovor je završen mojim iznerviranim „povišenim tonom“; na kraju sam mu rekao, ako radi za nekoga, ako je razgovor snimljen, da mi ga pošalje u vidu stenograma, jer bi to bila „dobra drama“:  greh bi bio da takav razgovor nestane u vazduhu.
Kad sam spustio slušalicu, poprilično iznerviran savetima „patriote“ iz daljine, pomislio sam: možda ova svađa nije bila uzalud, možda je ovo negde stvarno „pribeleženo“,  i možda će mi taj snimak jednog dana poslužiti kao „gotov materijal“ za jednu „kamernu dramu“.
I, tako je taj neprijatan razgovor imao „prijatan“ kraj u vidu tragikomedije, „ Profesionalac“.
„Nikad se ne zna zašto je nešto dobro“.
Od premijere u Beogradu, u Zvezdara teatru, sa maestralnim Batom Stojkovićem i Bogdanom Diklićem, ova priča je izvedena u mnogim pozorištima širom sveta, od San Franciska, preko Njujorka do Moskve, od Londona do Teherana, od gradova na „kraju“, do gradova u „centru sveta“.
Priča o „profesionalcima“ i „amaterima“, o lovcu i vuku, ili, o vuku i ovci, večita je priča o lovu i lovini.”

BOGDAN DIKLIĆ rođen je 1.8.1953. godine u Bjelovaru, gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. 1972. godine upisuje glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi Ognjenke Milićević. Od 1975. do 1995. godine bio je stalni član Narodnog pozorišta u Beogradu i igrao je u predstavama: Kaligula(Scipion), Rat i mir (Pjer Bezuhov), Kako vam drago (Oliver), Nevolje zbog pameti (Molčaljin), Gospođa ministarka (Pera Kalenić), Orestija  (Egist), Tartif (Tartif, k.g), Pokondirena tikva (Ružičić)… Od 1995. godine, član je JDP-a u Beogradu, gdje igra u predstavama Beogradska trilogija (Dušan), Molijer, još jedan život (Buton), Italijanska noć (Alfons), Hamlet (Polonije), Brod za lutke (Tata meda), Na dnu (Glumac), Kandid (Panglos), a u Beogradskom dramskom pozorištu igrao u predstavi Pandorina kutija (Andrija).
U pozorištu Kult u Beogradu igrao je u predstavi Oximoron (Bayer).
U Zvezdara teatru ostvario je uloge u predstavama Profesionalac (Teodor Kraj), Poljubac žene pauk (Molina), Smešna strana muzike (Bubnjolog).
Bogdan Diklić kultno je ime regionalne kinematografije te je ostvario cijeli niz značajnih uloga filmovima: Vojnikova ljubav (´76.), Miris poljskog cveća (´77.), Nacionalna klasa (´79.), Majstori, majstori (´80.), Maratonci trče počasni krug (´82.), Balkan ekspres (´83.), Čudo neviđeno (´84.), Kraj rata (´84.), O pokojniku sve najlepše (´84.), U raljama života (´84.), I to će proći (´85.), Jagode u grlu (´85.), Tajvanska kanasta (´85.), Za sreću je potrebno troje (´85.), Već viđeno (´87.), Braća po materi (´88.), Kako je propao rokenrol (´89.), Sabirni centar (´89.), Mi nismo anđeli (´92.), Tri karte za Holivud (´93.), Urnebesna tragedija (´95.), Bure Baruta (´98.), Lajanje na zvezde (´98.), Belo odelo (´99.), Točkovi (´99.), Apsolutnih sto (´01.), Ničija zemlja (´01.)…; tv serijama:
Grlom u jagode, Svetozar Marković, Brisani prostor , Otvorena vrata, Specijalna redakcija… tv dramama i tv filmovima Pod istragom, Smrt pukovnika Kuzmanovića, Nevjeste dolaze, Bife Titanik… Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za pozorišne i filmske uloge. Živi i radi u Beogradu. Profesionalac je njegova prva kazališna režija.

Režiju je uradio Bogdan Diklić, adaptaciju teksta: Danko Ljuština, scenograf je Vedran Mlikota, kostimografkinju je uradila Đurđa Janeš, kompozitor je Arsen Dedić, tonsku kulisu je radio Mario Mirković, asistent produkcija je Nina Križan. Uloge: Luka Laban, profesionalac–Danko Ljuština,
Ja – Teodor Teja Kraj –Vedran Mlikota, Marta, sekretarica –Anica Kovačević, i  jedan, sasvim normalan, ludak – Goran Navojec/Siniša Ružić.

U nedjelju, 24. juna, sa početkom u 21 čas u prostoru na Trgu pjesnika će biti održan performas likovnog programa ovogodišnjeg festivala, pod nazivom “Oslikaj crno žutom i žuto crnim”.

U obrazloženju koncepta ovogodišnjeg programa, urednik Merin Smailagić kaže:

“Performans  ‘Oslikaj crno  žutom i žuto  crnom’  će animirati publiku u negalerijskom / alternativnom prostoru zgrade na Trgu pjesnika. Ovaj dio likovnog pograma korenspondira sa dramskim programom, sa trima novim produkcijama –  komedijama Karla Goldonija. Na postavljenim platnima u bojama Festivala – crnoj i žutoj, svi zainteresovani posjetioci će moći da učestvuju i naslikaju nešto.  Ovako zamišljen koncept likovnog dijela Festivala bi trebalo da dosadašnjem iskustvu doda i konkretan odgovor publike, njihovo lično djelo.”

Svi posjetioci će biit u prilici da iskažu svoj umjetnički poriv do 04. jula 2011. godine.

 

Pres služba „Grada teatra“