Grad teatar – Najava programa za 25. jul 2012.

 

 

Najava programa 26. festivala “Grad teatar”
za 25. jul 2012. godine

 

U srijedu, 25. jula, u Santa Mariji, sa početkom u 21 čas, održaće se koncert poznatih crnogorskih gitarista Danijela Cerovića i Gorana Krivokapića.

Goran Krivokapić je rođen 1979. godine u Beogradu. Počinje da uči gitaru u muzičkoj školi u Herceg Novom, u klasi Mića Poznanovića, da bi u 2000 diplomirao na FMU u Beogradu, u klasi Prof. Srđana Tošića. Po završetku studija na FMU, nastavio je sa studijama na „Musikhochschule“ u Kelnu, kod Prof. Huberta Kepela i Prof. Roberta Ausela, gdje je završio postdiplomske studije 2006. Magistarske studije je završio na Konzervatorijumu u Mastrihtu u klasi prof. Karla Markjonea. Goran Krivokapić je dobitnik prvih nagrada na 17 međunarodnih takmičenja gitare, od kojih su mnoga među najprestižnijima u svijetu. Kao solista, Goran Krivokapić je nastupao, među ostalim, uz pratnju Crnogorskog simfonijskog orkestra, Slovačkog kamernog orkestra, Filharmonije Torina, čileanskog Simfonijskog orkestra, Beogradske filharmonije. Solo recitale I masterklasove je držao na muzičkim festivalima, festivalima gitare I koncertnim sezonama u Crnoj Gori, Srbiji, Njemačkoj, Italiji, Španiji, Austriji, Holandiji, Francuskoj, Českoj, Slovačkoj, Luksemburgu, Grčkoj, Turskoj, SAD-u, Kanadi, Meksiku, Čileu. O njemu je napravljeno više dokumentarnih programa i gostovao je u emisijama domaćih i inostranih TV i radio stanica u Evropi i Americi. O njemu je pisano u specijalizovanoj štampi: “Classical Guitar Magazine” (Velika Britanija), “Akustik Gitarre” (Njemačka), “Musica” (Italija), “Soundboard” (SAD), “Gendai Guitar Magazine” (Japan), Cahiers de la Guitare (Francuska).2005 izlazi njegov prvi kompakt disk za Naxos i nailazi na odlične ocjene kritike svuda u svijetu. Za svoj umjetnički rad, na desetoj Međunarodnoj konvenciji gitare u Alesandriji (Italija-2005), uručeno mu je priznanje “Zlatna gitara”. Njegovi budući projekti uključuju koncerte i masterklasove po koncertnim salama širom Evrope i Amerike, među kojima je i “Čajkovski” auditorijum u Moskvi, gdje će nastupati uz pratnju Moskovske filharmonije.

Danijel Cerović je rođen u Nikšiću. Diplomirao je na muzičkoj akademiji u Beogradu na katedri za gitaru u klasi prof. Vere Ogrizović. Godine 2005. završio je master studije za gitaru na konzervatorijumu u Maastrichtu (Holandija), u klasi Karla Markjonea. Magistrirao je na Univerzitetu Crne Gore, na Muzičkoj akademiji na Cetinju sa temom ‘Ključne sonate za gitaru u periodu između dva svjetska rata’. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod poznatih inostranih izvođača i pedagoga: Tilman Hoppstok, Beto Davezac, Vladimir Mikulka, Zoran Dukić, Fabio Zanon. Dobitnik je brojnih priznanja na takmičenjima za gitaru kod nas i u inostranstvu: Cetinje (republičko takmičenje), Novi Sad (savezno takmičenje), Beograd (Guitar art festival), Plovdiv, Solun (Balkan Youth Festival), Bojano, Italija(Joakin Rodrigo). 2005. godine bio je finalista internacionalnog takmičenja za muziku XX vijeka održanom u Ajndhovenu (Holandija). Nastupao je kao solista i kao član u kamernim ansamblima na festivalima u zemlji i inostranstvu: Granada festival, Novosadsko leto, A tempo (Podgorica), Kotor art, Budva Grad Teatar, Dani muzike (Herceg Novi), Bahovi dani muzike (Beograd), Sozopolj festival (Bugarska) i dr. Nastupio u značajnim dvoranama kao što su: ‘Lisinski’ (Hrvatska), Slovenska filharmonija (Slovenija), Kolarac (Beograd), kao i u Španiji, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj, Grčkoj, Njemačkoj i Holandiji. Kao solista nastupao je sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, sa orkestrom RTVCG, Mossani Strings (Holandija), Rubikon kvartetom, kao i sa istaknutim domaćim i inostranim umjetnicima kao što su Goran Krivokapić, Bojan Martinović, Milena Gjurova, Olivera Dukić i dr. Od 2004 sa Goranom Krivokapićem u duu gitara “Crnogorski gitaristički duo”. Od 2005. godine nastupa u duu (Amarilli) sa Amandom Stojović (mezzosopran). U novembru 2008. je snimljen prvi CD ovog kamernog ansambla sa muzikom za glas i gitaru (Džon Doulend, Antonio Vivaldi, Manuel de Fala, Dušan Bogdanović…). Ove godine je izdao i prvi solistički CD “Guitar recital” sa djelima Skarlatija, Đulijanija i Sora. U martu 2012. godine sa Goranom Krivokapićem je snimio i CD sa muzikom za dvije gitare (Pjacola, Bogdanović, Domenikoni) koji će se pojaviti u izdanju Muzičkog centra Crne Gore. Danijel Cerović je umjetnički direktor Nikšić Guitar festival-a. Od 2003. godine angažaovan je kao stručni saradnik u nastavi na Muzičkoj akadamiji na Cetinju. Gost je predavač na muzičkoj akademijiu Istočnom Sarajevu. Redovno predaje na seminarima za gitaru u Kotoru, Novom Sadu i Grožnjanu. Član je odbora za muziku pri CANU-u.Snimao je za potrebe radio i TV: RTCG, RTS, RTVNK, Bugarska RTV i dr.

Duo je uspješno nastupao u Crnoj Gori (gdje su premijerno Žoakina Rodriga je “Madrigal Koncert” za dvije gitare s crnogorskim simfonijskim orkestrima) na važnim festivalima kao što su “A tempo” i “Kotor Art”, kao i u Njemačkoj, Španiji (Granada Festival Musica y Danza), Hrvatska (turneja u šest gradova), Srbiji, Holandiji i Sloveniji (Ljubljana, dvorana Slovenske filharmonije). Njihov repertoar se sastoji većinom od transkripcija barokne muzike, dje lalatino-američkih kompozitora, kao i savremene muzike koju pišu kompozitori sa Balkana. U martu 2012. godine duo je snimio materijal za CD u Zagrebu u saradnji sa producentom Vanjom Lisjakom, a koji će biti objavljen u izdanju Muzičkog centra Crne Gore.

Na koncertu u Santa Mariji izvodiće djela Monteverdija, Skrjabina, Bogdanovića i Pjacole.

 

Pres služba Grada teatra