Grad teatar – Najava programa za 26. jun 2013. godine

 

Grad teatar 2013 - 200

 
 

U srijedu, 26. juna nastavlja se književni program 27. festivala „Grad teatar“. Na Trgu pjesnika sa početkom u 21 čas biće predstavljene „Sabrane pesme Novice Tadića“, petoknjižje poetike „zadivljujućeg i nesnosnog“, „slika naopakog sveta“, ali i „autentične hrišćanske skrušenosti“, jednog od najznačajnijih pjesnika s kraja XX i početka XXI vijeka.

Dragan Hamović, jedan od priređivača ovog izdanja, istakao je: „Čini se da svaki posvećeniji pesnik teži jedin­stvenoj knjizi svoje poezije, da ga sama poezija na tak­vu misao navodi. Pamtimo izjašnjenje Novice Tadića o toj težnji koju je obrazlagao Malarme, i ne samo on. Ipak, praktični i izdavački razlozi često ne pogo­duju ostvarenju takvog poduhvata, čak i kad je očevid­no reč o duboko zaokruženoj poeziji, dugo i pomno izrađivanoj. Zapis ’Beleške o mojim knjigama’ – koji smo postavili ’umesto predgovora’ na početak prvog toma Sabranih pesama Novice Tadića – u kojima je pesnik propratio svaku od svojih zbirki efektnim komentarima, ukazuje na punu svest o unutrašnjoj biografiji protkivanoj kroz sedamnaest oblikovanih podcelina jedne velike, nadtekstovne celine, pisane gotovo četiri decenije.“

U kritičkim osvrtima na Tadićevo pjesništvo je zapisano i sledeće: „Fragmentarnost je njegovo svojstvo, a njegove misli o poeziji su biseri među zapisima o poeziji naše savremene pjesničke scene. To je glas potpuno autentičnog čovjeka, koji nikoga ne prepisuje, na nikoga se ne obazire, već piše i pjeva kako sam misli. On gleda kako ga kraduckaju, pri tom saopštavajući ‘uhvato sam još jednoga’…“, dok je Tadić sam u osvrtu na svoje pjesništvo naznačio: „Sastavljam beskonačnu poemu od mnoštva fragmenata. Raste neko čudo pod mojom rukom, pred mojim licem.“

Ovo izdanje Matice srpske-društva prijatelja u Crnoj Gori je na 8. Podgoričkom sajmu knjiga dobilo je nagradu za izdavački poduhvat. O izdanju i poetici Novice Tadića govoriće prof. dr Goran Radonjić i prof. Milorad Durutović.

 

U srijedu 26. juna na Trgu pjesnika se nastavlja i program „Budvanski autori“ posvećen stvaraocima u pisanoj riječi Budve. Program se realizuje u saradnji sa Turističkom organizacijom Budve i dio je programa koji organizuje TOB pod nazivom „Dani umjetnika Budve“. Ovoga puta, na Trgu pjesnika će svoje stvaralaštvo predstaviti Stanka Rađenović i Mišo Gaćinović. Razgovore sa autorima vode Nina Smailagić i Jelena Jelušić.

 

 

Pres-služba “Grada teatra”