Grad teatar – Najava programa za 27. jul 2012.

 

 

Najava programa 26. festivala “Grad teatar”
za 27. jul 2012. godine

 

 

U petak, 27. jula, sa početkom u 22 časa, na sceni na Svetom Stefanu će biti izvedena treća ovogodišnja premijera, predstava “Sluga dvaju gospodara”, po tekstu Karla Goldonija, a u režiji Borisa Liješevića.

O DJELU SLUGA DVAJU GOSPODARA

Jedna od najpoznatijih komedija u istoriji svjetske drame i pozorišta, Sluga dvaju gospodara je nastala kao tipična komedija del arte, da bi sam autor kasnije napravio intervencije koje donekle izdvajaju ovu komediju iz tog žanra. Radnja je smještena u Veneciju u vrijeme kad je taj grad držao trgovački primat u sredozemlju. Glavni junak, Trufaldino, nalazi se usred ljubavnih i poslovnih intriga, a pritom se trudi i da zadovolji stalnu glad i da se izbori za djevojku koja se njemu dopada. Na putu do obaveznog raspleta na kraju, Goldoni je napisao neke od antologijskih scena i nije čudo da se od svog nastanka, godine 1743. i konačne verzije, nastale deset godina kasnije, ova komedija izvodila bezbroj puta na scenama širom svijeta, a naročitu popularnost je imala u Rusiji, Češkoj, Poljskoj i Americi. Brojne su i adaptacije, televizijske i filmske verzije, prilagođavanja i osavremenjivanja, a od brojnih uspješnih izvedbi, možda je najpoznatija ona u režiji Đorđa Strelera i izvođenju Pikolo teatra iz Milana, koju je naša publika svojevremeno mogla da vidi na BITEF-u. Prošle godine jedna od adaptacija ove komedije izvedena je sa velikim uspjehom u Londonu i ove godine je ista verzija, opet sa velikim uspjehom, izvedena i na Brodveju u Njujorku.

GOLDONI

Poznato je da je jedan od najboljih prijatelja Karla Goldonija bio Dubrovčanin Stjepan Šuljaga. U Goldonijevim komedijama se pominju i Dalmatinci, Dubrovčani, Kotorani… Čak se jedan njegov junak preziva Radović. Čitajući Goldonijeve Memoare, nestrpljivo sam čekao kada će u svoju mapu upisati i Budvu. Kako se Budva nije našla na toj mapi, ove godine Budva u svoju mapu upisuje Goldonija. Drago mi je da sam dio te posvete i to upravo sa komadom „Sluga dvaju gospodara“ koji je napisan na zahtjev glumca Antonija Sačija, po Goldonijevom mišljenju najboljeg arlekina svog vremena. Ovaj komad je proslavio najznačajnije reditelje u istoriji pozorišta, od Maksa Rajnharta do Đorđa Strelera. Otkad sam na studijama gledao video snimak najčuvenije izvedbe ovog komada, pitanje „šta je pozorište“ asocira me na „Slugu dvaju gospodara“. Smijeh, vedrina, brzina, sloboda, zanimljiv zaplet i situacije. A opet ako znamo da je u tom komadu jedan čovjek gladan, a drugi oko njega dogovaraju velike poslove i ne čuju ga, onda ne mogu da se otmem utisku da ovaj komad ima svoje mjesto i u savremenom doživljaju svijeta.

Boris Liješević je rođen u Beogradu 1976. Osnovnu školu i gimnaziju završio u Budvi. 1999. apsolvirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na grupi za srpsku književnost i jezik. 2004. diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2004. gdje radi kao samostalni stručni saradnik na katedri za intermedijalnu režiju. 2005. kao stipendista Gete instituta učestvovao na skupu „Forum junger Buhenangehoeriger“ u sklopu festivala „Theatertreffen“ u Berlinu. Do sada bio tri puta stipendista Geteovog instituta. Živi i radi između Beograda, Novog Sada i Budve. Režije: U kulisama duše (Nikolaj Jevrejinov) Akademija umetnosti, Novi Sad; Feniks (Kristofer Fraj) Teatar Promena, Akademija umetnosti, Novi Sad; Dva viteza iz Verone (Viljem Šekspir) Amatersko pozorište Zmaj, Irig; Opštinsko dete (Branislav Nušić) Narodno pozorište Kikinda, Beograd London (Fedor Šili) u okviru projekta Beogradske priče 04, SKC, Beograd, Prisustvo (Dejvid Harover) Atelje 212, Greta stranica 89 (Luc Hibner) Srpsko narodno pozorište, Novi Sad, Dragi tata (Milena Bogavac) Jugoslovensko dramsko pozorište, Osvrni se u gnevu (Džon Ozborn) Narodno pozorište, Beograd i Kulturni centar Pančeva Zverinjak (Dušan Spasojević) Srpsko narodno pozorište, Novi Sad, Jare u mleku (Jurij Poljakov) Pozorište mladih, Novi Sad, Projekcija (Miloš Jakovljević) Narodno pozorište Sombor, Čekaonica (Boris Liješević i Branko Dimitrijević) Atelje 212, Beograd i Kulturni centar Pančevo, Elijahova stolica (Igor Štiks) Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd i Festival Mess, Sarajevo Povodom Galeba (autorski projekt inspirisan Galebom A.P. Čehova) Pozorište mladih, Novi Sad Plodni dani (Boris Liješević i Jelena Kislovski Liješević) Atelje 212, Beograd i Kulturni centar Pančevo.

Prevod teksta je uradio Branko Dimitrijević, režiju Boris Liješević, dramaturzi su Branko Dimitrijević i Fedor Šili, scenograf je Gorčin Stojanović, kostimograf je Marina Sremac, kompozitor je Aleksandar Kostić, scenski pokret je uradila Višnja Obradović. U predstavi igraju  Branimir Brstina, Višnja Obradović, Dragomir Pešić, Ivan Đorđević, Sanja Ristić Krajnov,  Jugoslav Krajnov , Jovan Torački, Sanja Radišić, Milovan Filipović i Miroslav Fabri.

Reprize na ovogodišnjem festivalu su 28, 29. i 30. jula.

 

Pres služba Grada teatra