Grad teatar – Najava programa za 31. jul 2012.

 

Najava programa 26. festivala “Grad teatar”
za 31. jul

 

U utorak, 31. jula, sa početkom u 21 čas u crkvi Santa Marija će nastupiti kamerni duo koji čine Žana Lekić, poznata flautistkinja iz Crne Gore i pijanista Aleksij Molčanov, docent na Muzičkoj akademiji u Cetinju, čime se nastavlja ovogodišnji muzički program Festivala.

Žana Lekić je Nižu i Srednju muzičku školu završila u Kraljevu, u klasi uglednog pedagoga, prof. Karolja Maročika. 1997. godine upisuje Muzičku akademiju na Cetinju u klasi eminentnog flautiste, prof. Ljubiše Jovanovića gdje i diplomira 2000.god a magistrira 2003. sa najvišim ocjenama. Tokom školovanja osvajala je brojne nagrade na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima, kao solista i kao kamerni muzičar. Ostvarila je veliki broj resitala na koncertnim podijumima u zemlji i Regionu, predstavljajući najprije muzičku akademiju a zatim i Mladu crnogorsku umjetničku scenu.2000. godine nastupila je kao solista na “Gradu teatru” sa Kamernim orkestrom Getingena (Njemačka). Usavršavala se na brojnim seminarima kod vodećih svjetskih flautista – Janos Balint – Mađarska, Michael Debost-USA, Ketlin Chestin – USA, Aurel Nicolet-Švajcarska, Jiri Valek – Češka, Eje Kaufeldtl – Švedska, Gunilla von Baar – Švedska. Kao solista je nastupala na, gotovo svim, festivalima u Crnoj Gori-DEUS, Podgoričko kulturno ljeto, Grad-Teatar Budva, Barski ljetopis, Montenegro music festival. 2000. god. započinje njena pedagoška karijera na Muzičkoj akademiji najpre kao u svojstvu saradnika stažiste, na predmetu Kamerna muzika, kasnije kao stručni saradnik u nastavi, da bi 2009. dobila zvanje docenta za Kamernu muziku na MA. 2010. godine nastupa u Italiji u okviru festivala ’’ Nei suoni dei luoghi’’. Osnivač je klase flaute u muzičkoj školi ‘’Savo Popović’’ na Cetinju, radila je kao profesor flaute u MŠ u Bijelom Polju, ŠOSMO ‘’Vida Matjan’’ u Kotoru. U dosadašnjoj pedagoškoj karijeri, studenti i učenici iz njene klase dobitnici su brojnih republičkih i međunarodnih nagrada. Redovni je član žirija na takmičenjima u Crnoj Gori u kategoriji flaute i kamene muzike. Član je Crnogorskog simfonijskog orkestra od njegovog osnivanja. Aktivno učestvuje u kulturnom i javnom životu Crne Gore.

Aleksij Molčanov (Oleksiy Molchanov) rođen je 1961.godine u Novorosijsku (Rusija). Srednju muzičku školu završio je u Kijevu (Ukrajina), u klasi doc. Lidije Šur. Kijevski državni konzervatorijum i postdiplomske studije zavrsio je 1986. godine u klasama prof. Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog. U toku školovanja osvajao je nagrade kao klavirista,od kojih je značajno pomenuti pobjedu na takmičenju”Lisenko” u Lavovu 1984.godine.Već kao student je započeo aktivnu koncertnu djelatnost. Nastupao je kao solista i u brojnim kamernim sastavima u Ukrajini, Rusiji i Nemačkoj. Po završetku školovanja počeo je da se bavi pedagogijom uporedno sa koncertiranjem. U ovom vremenskom razdoblju vrijedi zabilježiti turneje sa recitalima po Ukrajini i Libanu, nastup u Švajcarskoj, koncerte sa brojnim orkestrima (Filharmonija Čerkasi-dir. A.Djačenko, Filharmonija Lviv-dir. R. Filipčuk; Filharmonija Dnjepropetrovsk-dir. J.Blinov; Filharmonija mladih Harkiv-dir. J.Janko). Poseban značaj ima saradnja u klavirskom duu sa V. Muravskim u periodu 1988-1992.godine. Ostvaren je niz programa,snimaka za državne Radio i televiziju Ukrajine i koncerata. Duo je dobitnik nagrade “Nova imena”. Sarađivao je sa Savezom kompozitora Ukrajine na projektima savremene muzike i u kamernom duu sa G. Kabinim (violina). Od 1995.godine živio je u Srbiji, gdje je nastavio umjetničke i pedagoške aktivnosti. Pripremio je više programa koji su bili uspješno izvedeni na koncertima u Nišu, Kragujevcu, Zaječaru, Negotinu i Kotoru. Kao posebno značajan nastup, izdvaja se koncert na festivalu “Mokranjčevi dani”1998.godine u Negotinu. U kamernom duu sa O. Jakovljević (violina) imao je zapaženu turneju po Srbiji i Crnoj Gori 1999. godine i nastup na festivalu “Nimus”.U Crnu Goru se doselio 1999.godine, a od maja mjeseca 2000.godine zaposlen je na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Svoj profesionalni i umjetnički angažman uspješno nastavlja na svim značajnim scenama širom zemlje. Član je tria “ Con Spirito” i klavirskog dua “Aperto”sa Natašom Popović. Nastupao je na festivalima “Mokranjčevi dani”,“A Tempo”, “KotorArt”, Montenegro music fest”, “Barski ljetopis”,”Espressivo”,” Nei suoni dei luoghi”… Više puta snimao je za RTCG, Radio Televiziju Ukrajine… Docent je na Muzičkoj Akademiji na Cetinju za predmet korepeticija.

Na programu su djela Baha, Taktakišvilija, Šumana i Grgina.

Izložba “Oslikaj predstavu” je otkazana zbog tehničkih razloga.

Pres služba Grad teatra