Grad teatar – Najava programa za četvrtak, 7. avgust 2014. godine

 

FINAL plakat GT 28 - 250

 

 

DRAMSKI PROGRAM

U četvrtak, 07. avgusta, na 28. festivalu „Grad teatar“, održaće se druga repriza predstave „Tri sestre“, nastale po Čehovljevom tekstu, a u režiji i adaptaciji Slobodana Milatovića i Ane Vukotić. Ovo je ujedno i 4. koprodukcija ovogodišnjeg festivala. „Budva Grad Teatar“ ovu koprdukciju radi u saradnji sa Festivalom Internacionalnog Alternativnog Teatra-FIAT Podgorica i JU “Zahumlje” iz Nikšića. Predstava se održava u crkvi Santa Marije.

 

Koreograf je Sonja Vukićević, muziku je uradio Ivan Marović, a kostimografiju Lina Leković. U predstavi igraju Bojana Malinovska, Julija Milačić, Ana Vučković, Momo Pićurić, Dejan Ivanić, Zoran Vujović, Miloš Pejović, Petar Novaković, Jovan Krivokapić i Ivan Marović

Slobodan Milatović je rođen 1957. godine u Nikšiću. Režirao je preko 70 pozorišnih predstava. Uradio je preko trideset pozorišnih adaptacija i napisao dramske tekstove: “Marko Kraljević Superstar”, “dr Vukašin Marković”, “Modna revija”, “Odjeljenje za kolektivnu psihoterapiju”…Rodonačelnik je alternativnog i ambijentalnog teatra u Crnoj Gori. Osnivač je prvog i jedinog alternativnog pozorišta u Crnoj Gori, DODEST (1974-1999). Njegove predstave redovno osvajaju nagrade na svim međunarodnim pozorišnim festivalima širom svijeta. Jedna od predstava koja se vjerovatno najviše pamti bila je “Kralj Ibi” sa Petrom Božovićem u glavnoj ulozi, ali ništa manje nijesu značajne “Čekajući Godoa”, zabranjenje predstave “Politika kao sudbina”, “Šok”, “Zabranjeno preticanje”, kao i neke novije “Medeja”, “Teuta”, “Kasandra”, “Tiresijina laž”…Ono što predstavlja jednu od najsvjetlijih tačaka u karijeri Slobodana Milatovića je njegova inicijacija, osnivanje i umjetničko upravljanje jednim od najznačajnijih festivala koji su postojali na ex-YU prostorima – Festivala internacionalnog jugoslovenskog alternativnog teatra koji je prerastao u FIAT-a. Slobodan Milatović dobitnik je Trinaestojulske nagrade .

Ana Vukotić je rođena 1977. godine u Podgorici. Diplomirala je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju (2004.) u klasi profesora Egona Savina i Radmile Vojvodić.  U produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta režirala je:  „The Beauty Queen“, Martina Makdone (2004); „Smrtni grijesi“ Feliksa Miterera (2006);  „Don Žuan“, Ž.B.P. Molijer (2010); u koprodukciji sa Međunarodnim festivalom Kotor Art.  “Vjera, ljubav, nada” E. F. Horvata (2011); “Ribarske Svađe” K. Goldonija (2012) u koprodukciji sa Međunarodnim festivalom Grad teatr Budva. U produkciji Kraljevskog pozorista “Zetski dom”,Cetinje režirala je komad “Četvrta sestra” J. Glovackog (2012).  “Zoo priču” E. Olbija režirala je u produkciji CUG Teatra Podgorica (2013)  Predstava „The Beauty Queen“ dobila je nagradu „Don Kihot“ za najbolju predstavu u cjelini na Međunarodnom festivalu „Slavija Fest 2005“ u Beogradu. Za predstavu „Smrtni grijesi“ Vukotić je dobila nagradu za režiju, a predstava je proglašena najboljom predstavom na Prvom festivalu crnogorskog teatra (2007.). Predstava je na istom fesivalu dobila još tri nagrade – za najbolju žensku ulogu, za najbolju mušku ulogu i za ukupan vizuelni identitet.  Ana Vukotić je dobitnica nagrade Crnogorskog narodnog pozorišta za najbolju režiju, za predstavu „Smrtni grijesi“ u sezoni 2006 – 2007.  Vukotić je za “Don Žuana” dobila specijalnu nagradu Veljko Maričić za savremeno čitanje dramske klasike na Festivalu malih scena u Rijeci, Hrvatska.  Predstava „Don Žuan“, nagrađena je na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu Užice, Srbija 2010. trima nagradama Ardalion, najbolja muška uloga Dragan Mićanović, najbolja kostimografija Leo Kulaš i najbolja režija Ana Vukotić.  Prva pozorišna iskustva stekla je na festivalima FJAT i FIAT, prvo kao saradnik, a od 2013 godine direktor je Festivala internacionalnog alternativnog teatra. Radi kao asistent na predmetima Moderna drama i Postdramsko pozorište na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici. Sarađivala je sa mnogim značajnim rediteljima. Reditelj je i autor brojnih projekata vezanih za scenske umjetnosti.

O radu na ovom projektu, Slobodan Milatović je naznačio: „Proces je otpočeo u “kući dobrih duhova” – Kusleovoj kući u Podgorici. Najprije su nas prostori ambijent Kusleove kuće naveli na Čehova, nametnula se ljubav kao tema, a onda su se pojavile Tri sestre… Svjesni rizika kada su u pitanju specifični zahtjevi igranja Čehova, ipak smo se odlučili za veoma mladu ekipu crnogorskih glumaca. Rad na predstavi je od samog početka bio istraživačkog karaktera na više nivoa: na planu pristupa Čehovu, na planu glumačke igre u datom ambijentu, a posebno na planu muško-ženskih odnosa. Da li je potreba za ljubavlju uzrokovana strahom od samoće? Da li iz istog razloga postoje neostvarene, nestvarne i nemoguće ljubavi? Tri sestre smo radili kao savremenu priču o današnjim ljudima, oslobađajući je svih elementa koji je suviše povezuju sa Čehovljevim vremenom i otkrivajući elemente koji i 100 godina kasnije imaju isto značenje u muško-ženskim odnosima“.

Predstava je ne repertoaru i 8. avgusta, a 5. septembra će imati svoje premijerno izvođenje i na FIAT-u.

 

MUZIČKI PROGRAM

U četvrtak, 07. avgusta, nastavlja se i muzički program ovogodišnjeg festivala. U Petrovcu, u sali hotela „Palas“, sa početkom u 22 časa nastupiće Viktor Uzur (SAD, Srbija) i Gigla Kacareva (Francuska, Gruzija).

Violončelista Viktor Uzur nastupao je kao solista i kamerni muzičar u mnogim državama Evrope, Azije i Sjeverne Amerike, uključujući i važne koncerte i saradnje sa kompozitorima kao što su Tihon Krenikov, Petris Vasks i Luis Nilson. Njegov angažman glavnog čeliste i soliste sa “ARCO Moskovskim Kamernim orkestrom” omogućio mu je izdavanje mnogih CD-ova, kao i međunarodne turneje, a njegova izvođenja, intervjui i kompozicije bile su emitovane na radijskim i televizijskim stanicama u bivšoj Jugoslaviji, Rusiji i SAD-u, uključujući i NPR-ov “Performance Today”. Izvodio je koncerte na festivalima u Austriji, Španiji, Italiji, Francuskoj, Rusiji, Kanadi, Koreji, Letoniji, Brazilu, SAD-u i bivšoj Republici Jugoslaviji. Uzur je profesor violončela na Državnom Univerzitetu Veber u Juti. Uzur je diplomirao i magistrirao na Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi sarađujući sa profesorima A. Fedorčenkom, D. Milerom i N. Šakovskajom. U Sjedinjenim Američkim Državama sarađivao je sa Bernardom Grinhausom, Linom Harelom, K. Brejom, Majkl Fleksmanom, P. Vajlijem i Davidom Starkvederom. Doktorirao je na Državnom univerzitetu Mičigen kod Surena Bagratunija. Uzurovi skoriji snimci uključuju “Entertainers” i “Victor Uzur in Reictal” za koje je u “Fanfare Magazine” objavljeno – “Bravo i opet bravo!”. Uzur je osnivač i direktor Bonneville Chamber Music Festival- a u Americi. Dobitnik je nagrada i diploma na takmičenjima kao što su “Jugoslovensko nacionalno solo takmičenje” u Sarajevu, “Jeuness Musicales International Competition” u Beogradu i “XI International Competition Tchaikovsky” u Moskvi.

Franscusko-gruzijski pijanista Gigla Kacarava je rođen u Tbilisiju. Završio je studije na Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, a magistrirao na Visokoj školi “Franc List” u Vajmaru i na Nacionalnom konzervatorijumu za muziku i ples u Parizu. Gigla Kacarava izvodio je recitale i kamernu muziku sa orkestrom u mnogim zemljama širom Evrope, kao i na teritoriji bivše Sovjetske Republike, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Japana, Vijetnama, Izraela i na Bliskom Istoku. Među koncertnim salama na kojima je nastupao su “Residenz” u Minhenu, “Minato Mirai Hall” u Jokohami, “Tokyo Art Center”, “Kobe Auditorium”, “National Opera House” u Hanoju, “Deutche Bank Atrium” u Berlinu, “Theater” u Esenu, “Jerusalem Music Centre”, “Great Hall of Minsk Philharmonie”, “Great Hall of Tbilissi Conservatory”, “Salle Cortot” u Parizu, “La Pedrera” u Barseloni i druge. Nastupao je na velikom broju festivala: “Radio – France Montpellier”, “Flaneries Musicales”, “Piano a Riom”, “Piano Pic”, “Saint-Omer en Musique”, “Recontres Musicales de l’Abbaye de la Pree” (Francuska), “Piano a Saint-Ursanne” (Švajcarska), “Carmel Festival” (Izrael), “Bonneville Chamber Music Festival” (SAD), “Musica nas Montanas” (Brazil) i mnogim drugim. Poznat kao zahtjevan pedagog, Gigla Kacarava je profesor na “Ecole Normale de Musique de Paris Alfred Cortot” već više godina i drži nekoliko seminara u Francuskoj i inostranstvu (Japan, SAD, Španija, Brazil…).Mnogobrojni televizijski i radio snimci realizovani su u Francuskoj – “France-Musique, Radio Classique Alsace, RCF”, Švajcarskoj – “TV Suisse Romande”, Izraelu – “The Voice of Music”, Makedoniji – Državna televizija, Srbiji – Državna televizija, Vijetnam – Državna televizija, Gruzija.

Na programu su djela Prokofjeva i Rahmanjinova.