Grad teatar – Najava programa za petak, 11. jul 2014. godine

 

FINAL plakat GT 28 - 250

 
 

U petak, 11. jula, sa početkom u 21 čas u crkvi Santa Marija otpočinje likovni program ovogodišnjeg festivala otvaranjem izložbe poznatog crnogorskog skulptora Miodraga Šćepanovića.

Miodrag Šćepanović je rođen 1953. u Kolašinu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti, odsjek vajarstvo, u klasi prof. Miše Popovića 1983. godine u Beogradu. Član je ULUCG-a od 1990. i Udruženja “Jesenji salon” Pariz od 2008. godine. Samostalno je izlagao u Titogradu, Petrovcu, Kolašinu, Kotoru, Podgorici, Baru, Beogradu, Tivtu, Zagrebu i Budvi kao i na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Nagrade Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu (1983), Nagrade “Lubarda, Stijović, Milunović” ULUCG (2003), Prve nagrade za skulpturu “Pol Belmondo” na Jesenjem salonu u Parizu (2006) i nagrade “Mišel Dimon” za skulpturu Salon francuskih umjetnika “Grand pale” Pariz (2012). Ovo mu je 18. samostalna izložba, što u zemlji, što u inostranstvu, a učestvovao je i na 30-tak kolektivnih izložbi.

U katalogu koji prati izložbu Mladen Lompar, književnik i likovni kritičar, između ostalog je zapisao: „Sve upućuje na vajarevu posvećenost poslu u tradicioalnom smislu-umjetnik koji se identifikuje sa izborom svoje misije. Ona je, prije svega, poštovanje jedinstvenog načina transponovanja figure u antropomorfni ili zoomorfni znak. Izuzetna skulptorska sigurnost u očiglednim i doziranim intervencijama i težnja da se ispoštuje prirodno stanje je ključna konstanta Šćepanovićevog rada.
U tumačenju njegovih djela najdalje se ide poštujući principe da se preko finih vibracija sakralizovane mase ne traži dublji životni i umjetnički smisao od onoga što ga ima u iskonskim formama prirode“.

Izložbu će otovoriti urednik ovogodišnjeg likovnog programa Merin Smailgaić. Izložba će biti otvorena do 20. jula.