Grad teatar – Najava programa za poneđeljak, 21. jul 2014. godine

 

FINAL plakat GT 28 - 250

 
 

U ponedjeljak, 21. jula, sa početkom u 21 čas, u likovnom programu ovogodišnjeg festivala biće otvorena izložba grafičarke Taide Jašarević. Gošća iz Bosne i Hercegovine u Budvi po prvi put izlaže svoja ostvarenja iz ciklusa grafika nastajalih u periodu od 2008. do 2013. godine.

„Ovom izložbom Taida Jašarević se predstavlja radovima nastalim za vrijeme njenog boravka u Japanu. Crna voda, Nebo i Iznad površine zaokružuju tri tematske cjeline kao tri zasebna istraživačka polja putem kojih Taida preispituje grafičku umjetnost. Oslikavajući intimnu interpretaciju svijeta u kojem živimo tri ciklusa su povezana istančanim senzibilitetom grafičkih otisaka i japanskog papira. Radovi iz ciklusa Crna Voda, nastali za vrijeme doktorskog studija, preispituju izražajne mogućnosti tehnika dubokog tiska obogaćenih likovnošću digitalnih tehnologija te su više istraživačkog karaktera. Ciklus Nebo istražuje grafičku formu kroz instalaciju. Radovi su nastali kombinujući ručno pravljeni japanski papir – takozvani “washi”, duboki tisak i digitalnu grafiku Oni istražuju odnose između materijala, prostora i grafike u formi instalacije. Treći ciklus Iznad površine se vodi konceptom ambijenta koji je u transcedentalnom smislu matrica rada, te istražuje odnos između posmatrača i sredine u kojem se ova komunikacija dešava. Rad je nastao 2011. godine kada je Taida bila pozvana da napravi izložbu u privatnom hramu “Musodo” u Nigata prefekturi na sjeveru Japana. Ovaj rad je zatim prvi prvi put prikazan van hrama u javnom galerijskom prostoru (Gradskoj galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu) u januaru 2014. godine“.

Taida Jašarević je diplomirala na Akademiji likovni umjetnosti u Bosni i Hercegovini, a magistrirala i doktorirala na Univerzitetu za umjetnost i dizajn u Jošibiju u Japanu. Izlagala je na više samostalnih izložbi, od Sarajeva, preko Češke, Poljske, Velike Britanije, pa do Tajvana, Kine i Japana. Za svoj rad nagrađivana je brojnim nagradama na izložbama i bijenalima Poljske, Češke, Tajvana, Japana, Kine. Članica je Univerzitetskog komiteta za grafičke studije u Japanu i Asocijacije likovnih umjetnika BiH.