Grad teatar – Najava programa za srijedu, 16. jul 2014.godine

 

FINAL plakat GT 28 - 250

 
 

U srijedu, 16. jula, sa poečtkom u 22 časa u crkvi Santa Marija se nastavlja muzički progorma ovogodišnjeg festivala koncertom trija vrhunskih umjetnika iz Rusije, pijanistkinje Poline Osetinskaje, violiste Mikhaila Bereznickog i violončeliste Denisa Šapovalova.

Polina Osetinskaja, klavir, Rusija:

U liku Poline Osetinskaje, nekada „vunderkinda“ ruskog pijanizma, sada umjetnice koja djelima prošlih epoha daje današnji, moderan umjetnički pečat, moć i istinski lirizam, želja svih umjetnika, je da nastupaju objedinjeni. Polina Osetinskaja je počela da studira klavir sa pet godina, sa šest je imala koncertni debi u Velikoj hali konzervatorijuma Vilnius a sa sedam krenula u Centralnu muzičku školu Moskovskog kozervatorijuma. Do svoje jedanaeste godine Polina je već izvela nevjerovatan broj od 1,000 orkestarskih i solističkih koncerata. Trenutno je godišnji sezonski izvođač u dva najveća i najprestižnija orkestra, filharmoniji Timirkanov Sant Petersburga i Akademskom moskovskom državnom orkestru Svetlanov. S obzirom na to da je istaknuti orkestarski solista, svirala je sa filharmonijom Tokija, orkestrom Vajmarske opere, Spivakovim „Moscow Virtuosi“, Novim Ruskim orkestrom, mađarskim orkestrom „Franc List“, Poljskim nacionalnim orkestrom, i mnogim drugim velikim orkestrima širom svijeta.  Na sceni je sarađivala sa izvanrednim dirigentima kao što su Saulius Sondekis, Vasilij Sinasiki, Andrej Borjsko, Gerd Albreht, BBC laureat Žan Paskal Tortelij, Vladimir Verbitski, Aleksander Dimitrijev i Tomas Sanderling. Polina je česti gost izvođač na raznim muzičkim festivalima širom svijeta, među kojima su „Du Wallonie“ (Brisel), „Mainly Mozart“ (SAD), „Chopin Festival“ (SAD), „Starts of White Nights“ and „December Nights“ (Rusija). Počasni je dobitnik nacionalne nagrade „Triumphe“ za izvanredna postignuća i doprinos Ruskoj umjetnosti i kulturi.

Prepoznatljiva je kao majstor za pravljenje jedinstvenih tema za programe svojih solističkih recitala, koristeći se selekcijom repertoara koji su često nekonvencionalni i intrigantni.

 

Mihail BEREZNJICKI je po mišljenju mnogih poznatih muzičara, jedan od najboljih violista u svijetu. Kombinacija toplog zvuka viole i violinske virtuoznosti, moćnog temperamenta i prefinjene lirike, revolucionarne avangardne ideje, stavljaju ga u red sa najboljim svjetskim muzičarima. Violu počinje da svira tek sa 26 godina. Do tada je vec kao iskusni violinista i formirani muzičar svirao kao solista, sarađivao sa najboljim svjetskim orkestrima i svirao u raznim kamernim ansamblima. Ipak, osjetio je da mu je viola bliži instrument, i po zvuku i po stilu.

Kao violinista, za vrijeme školovanja na Moskovskom konzervatorijumu, bio je u klasi prof. M. S. Glezarove i N. G. Beškine. Zatim upisuje post-diplomske studije u klasi profesora J. A. Ba šmeta. Tih godina mnogo nastupa na koncertima i kao violinista i kao violista, koristeći nekad oba instrumenta na istom koncertu. Pobjednik je međunarodnog takmičenja kamerne muzike “V. Bellini” u Italiji, 1990. god. Bereznjicki je laureat međunarodnog takmičenja violista “L. Tertis” u Engleskoj (1997), takođe je i prvi ruski violista koji je osvojio nagradu na tom takmičenju od 1980. godine, kada je takmičenje osnovano. Pobjednik je i međunarodnog takmičenja violista J. Bašmet u Moskvi.

Kao solista i član raznih ansambala učestvuje na festivalima u Rusiji, Litvaniji, Letoniji, Mađarskoj, Poljskoj, Italiji, Austriji, Španiji, Njemačkoj, Francuskoj, Finskoj, Engleskoj, Kostarici, Južnoj Koreji i drugim. Među festivalima su “Decembarske večeri” na sjećanje S. T.Rihtera i “Moskovska jesen” u Moskvi, «Berliner Festwochen» i «Oleg Kagan Musikfest» u Njemačkoj, «Bath International Music Festival» u Engleskoj.

Mihail Bereznjicki je prvi u Rusiji izveo mnoga djela kompozitora kao što su N. Rota, M. Najman, R. Klark, D. Bouen, M. Feldman, E. Podgajc, I. Golubev i dr. Svirao je u ansamblu sa muzičarima kao što su G. Kremer, A. Ljubimov, N. Gutman, J. Bašmet, V. Tretjakov, A. Rudin, N. Štarkman, K. Blaher, V. Lobanov, J. Franc. Mihail Bereznjicki je docent na Moskovskom konzervatorijumu, dobitnik je priznanja Zaslužni umjetnik Rusije, član je žirija mnogih međunarodnih takmičenja. Snimao je za radio i televiziju.

 

Denis Šapovalov se izdvaja od većine talentovanih čelista svojim finim i prodirućim razumijevanjem djela koja izvodi, njegovom oštrom tehnikom, i njegovom nevjerovatno ekspresivnom i uzdignutom interpretacijom. Šapovalov istaknuti muzički talenat je priznat na XI međunarodnom takmičenju Čajkovski 1998, na kojem je osvojio prvu nagradu  I zlatnu medalju, kao jednoglasni izbor sudija. 2000. Šapovalov je završio post-diplomske studije na Državnom konzervatorijumu Moskve, gdje je učio kod Prof. Natalije Šakovskaje, i od 2001 predaje čelo na Konzervatorijumu. Često ga pozivaju da održava master klasove i u Rusiji i u inostranstvu kao gostujući profesor. Ovaj mladi čelista je učestvovao na velikom broju međunarodnih festival u Rusiji, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Austriji, SAD-u, Japanu I Kini. A uz to on i sarađuje sa Simfonijskim orkestrom Čajkovski, kamernim orkestrom “Moskovski virtuosi”, kamernim orkestrom “Moskovski solisti”, Rundfunk orkestar Bajerna, Filharmonijski orkestar Holandije, Filharmonijski orkestar Londona, Simfonijski orkestar Londona, Kamerni orkestar Baltimora,  Simfonijski orkestar Jomiuri, Simfonijski metropolitan orkestar Tokija, Državni simfonijski orkestar i kamerni orkestar Litvanije, Filharmonijski orkestar Busana, Simfonijski orkestar Bratislave, Simfonijski orkestar Alborga.

Na program su djela Betovana i Bramsa.