Grad teatar – Najava programa za subotu, 02. avgust 2014. godine

 

FINAL plakat GT 28 - 250

 
 

U subotu, 02. avgusta, sa početkom u 22 časa, u crkvi Santa Marija, nastavlja se muzički program ovogodišnjeg festivala nastupom Vladimir Domazetović Trija. Pored Vladimira Domazetovića, u triju sviraju i Veljko Klenkovski i Katarina Stanković.

 

Pijanista Vladimir Domazetović rođen je u Baru. Kao najmlađi student Univerziteta Crne Gore, u šesnaestoj godini upisuje Muzičku akademiju u Titogradu. Studirao je kod profesora Vladimira Bočkarjova u čijoj klasi je 2003. godine i magistrirao. U periodu od 1995. do 1998. boravi u Parizu, gde na Visokoj školi Alfred Korto, u klasi profesora Marijana Ribickog stiče diplomu pijaniste-izvođača. Laureat je republičkih i saveznih takmičenja bivše Jugoslavije. Pobjednik je Prvog međunarodnog pijanističkog takmičenja u Novom Sadu (1992), iako se kao petnaestogodišnjak takmičio u studentskoj kategoriji. Dobitnik je druge nagrade na međunarodnom takmičenju u Rimu (1993) i finalista uglednog pijanističkog takmičenja u Senigaliji (1994). Koncertirao je više puta na festivalima Barski ljetopis, Grad teatar-Budva, Montenegro Music Festival, Nomus-Novi Sad… Ostvario je zapažene nastupe u Grčkoj, Bugarskoj, Rusiji, a često je svirao i u Parizu, u prestižnoj sali Alfred Korto, kao i u Poljskoj ambasadi i Jugoslovenskom kulturnom centru. Tokom 2008. godine održao je četiri koncerta u Srbiji u okviru Nacionalne koncertne sezone, kao i na međunarodnim festivalima u Baru i Cetinju, a gostovao je prvi put i u Londonu. Iste godine, Vladimir Domazetović je ostvario saradnju sa eminentnim gudačkim orkestrom Virtuosi di Praga iz Češke Republike, izvodeći  Bahov Koncert u f-molu, u okviru Barskog ljetopisa. U Podgorici je u Crnogorskom narodnom pozorištu s Beogradskom filharmonijom tumačio Klavirski koncert u b-molu Petra Čajkovskog, dok je sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom prvi put nastupio kada je imao samo 14 godina, svirajući solističku partiju u Mocartovom Koncertu u C-duru KV 467. Do sada je sa istim ansamblom, pored koncerata u Podgorici, nastupao i u Baru i Cetinju. Pohađao je seminare poznatih klavirskih pedagoga kao što su Konstantin Bogino, Žan Fasina, Vladimir Viardo i Žak Ruvije. Za ostvarene rezultate na polju umjetnosti dobio je visoka društvena priznanja koja su mu uručena od strane Centra za savremenu umjetnost-Podgorica, Skupštine opštine Bar i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU). Vladimir Domazetović je angažovan kao selektor muzičkog dijela programa festivala Barski ljetopis. Asistent je za nastavu klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

 

Veljko Klenkovski je rođen 1975. godine u Pančevu. Završio je srednju muzičku školu “Kornelije Stanković” u Beogradu, nakon čega nastavlja svoje školovanje u Parizu na konzervatorijumu “Žorž Bize” u klasi profesora Gi Deplija. Na “Conservatoire National superieure de region de Paris” diplomirao je sa najvišim ocenama u klasi profesora Ričarda Vijea. Dve godine kasnije magistrirao je sa pohvalama na “Ecole Normal de Paris” u klasi profesora Gi Deplija. 2008. magistrirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Nikole Srdića. Veljko Klenkovski osvojio je niz nagrada u zemlji i inostranstvu. Nastupao je kao solista sa Kraljevskim orkestrom iz Brisela, Beogradskom filharmonijom, Orkestrom RTS-a, Simfonijskim orkestrom iz Niša, beogradskim ansamblom “Dušan Skovran”, gudačkim orkestrom “Gudači svetog Đorđa”, Filharmonijom Nacija-Njemačka itd. Nastupao je i u mnogim kamernim ansamblima u zemlji i inostranstvu od kojih se najviše izdvajaju nastupi sa Gordanom Nikolićem, Hansjorg Šelenbergerom, Julijom Hartig, braćom Kapison, zatim nastup na premijeri kamerne Opere “Zora D” Isidore Žebeljan itd. U toku svog dugogodišnjeg orkestarskog rada sarađivao je i sa mnogim eminentim dirigentima i muzičarima kao što su: Zubin Mehta, Kristijan Mandel, Beri Daglas, Muhai Tang, Leopold Hager, Pol Angerer i drugi. Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda i nagrade za pedagoški rad. Trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu.

 

Katarina Stanković (1976) završila je nižu i srednju muzičku školu “Josip Slavenski”u Beogradu. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu završila je u klasi prof. Sandre Belić. Specijalističke studije iz violončela na FMU u Beogradu završila je u klasi docenta Dragana Đorđevića. U toku školovanja usavršavala se na majstorskim kursevima violončelista Miloša Mlejnika, Lasla Meza i Ksenije Janković. Dobitnik je više nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima kao solista i kao član gudačkog kvarteta. Od 2000. do 2002. godine bila je član gudačkog kamernog orkestra “Gudači Svetog Đorđa”, sa kojim je nastupala na koncertnim turnejama u Sloveniji, Mađarskoj, Crnoj Gori… Kao član klavirskog trija “Azzuro” osvojila je I nagradu na međunarodnom takmičenju “Petar Konjović”. Usavršavala se na kursevima u Sloveniji i Austriji. Bila je član Balkanske kamerne akademije čiji je umjetnički rukovodilac klarinetista Ognjen Popović. Od 2002. godine stalno je zaposlena u grupi violončela u orkestru Beogradske filharmonije. Od 2012.godine radi na mjestu zamenika vođe grupe violončela Beogradske filharmonije.

Na programu su djela: Sen-Sana, Betovena i Grgina.