„Grad teatar“ – Najava programa za subotu 21. i nedjelju 22. jul 2014.godine

 

plakat 28 2 final - 250

 
 

U subotu, 21. jula, sa početkom u 22 časa, na sceni na Svetom Stefanu biće izvedena hit-predstava, koja konačno gostuje i u Crnoj Gori, „Kauboji“ Exit teatra iz Zagreba.

Predstava koja je u štampi prepoznata kao predstava „bez konkurencije u zagrebačkoj kazališnoj ponudi“, koja „svojim duhovitim, inteligentnim, kreativnim i vratolomnim glumačkim dosjetkama oduševljavaju u svim kazališnim segmentima, pružajući svu raskoš autentične autorske estetike i odnjegovanu teatralnost“. Uz to, navodi se da se publika konstantno vraća predstavi, bez obzira na 180-minutno trajanje.

Sam reditelj, Saša Anočić, povodom predstave je rekao: “Osam ljudi (mjesto radnje je neodređeno) našli su se zajedno s jednim ciljem: napraviti kaubojsku predstavu. Tih osam likova, osam karaktera pratimo od početka, tj. od audicije pa sve do konačnog proizvoda – premijere. Svi ti akteri (uglavnom gubitnici) tijekom rada na predstavi razvijaju svoje životne priče utječući neminovno jedni na druge; svi se polako hvataju za predstavu i shvaćaju je kao borbu sa samim sobom te ujedno gledaju na nju kao na priliku života. Ne u egzistencijalnom smislu, već kao svoju životnu metaforu: pobijediti život, biti iznad svakodnevnog preživljavanja, tj. možda prvi puta u životu doći do kraja i to kao pobjednik. A pobjeda je sama predstava. Predstava ima manire najklasičnijeg mjuzikla (i to je urađeno namjerno), a nadamo se da prati (možda čak i nadograđuje) dosadašnju egzitovsku estetiku“.

Autor, reditelj i autor scenskog pokreta je Saša Anočić, dramaturgiju su uradili Saša Anočić i Hana Veček, kostimografiju je uradila Hana Letica, autori originalne muzike su Rakan Rushaidat. U predstavi igraju: Damir Klemenić, Matija Antolić, Hrvoje Barišić, Krunoslav Klabučar, rakan Rushaidat, Radovan Ruždjak i Ivana Rushaidat.

Predstava je na repertoaru i u nedjelju, 22. jula na sceni na Svetom Stefanu.

 

Predstava Kauboji

 

U subotu, 21. juna, sa početkom u 22 časa na sceni između crkava biće izvedena predstava „Kanjoš Macedonović“ u režiji Vide Ognjenović. Predstava je rađena u koprodukciji sa Narodnim pozorištem iz Beograda. Amblematska predstava festivala, nastala po motivima istoimene Ljubišine pripovjetke, obnovljena je za dvadesetpetogodišnjicu festivala, i ne samo da je podsjetila na staru predstavu, već i stekla novu publiku, koja i dalje uživa u prikazima običaja Paštrovića, formama pripovjedanja i etičkim dilemama.

Povodom premijere, rediteljka je istakla: „Mistika ponovnog susreta. Ponovo u probnoj sali na probama komada čijom sam postavkom, zajedno sa ansamblom, pre dvadeset i nešto godina po prvi put iskusila prednosti i nevolje igranja predstave na otvorenom prostoru, u prirodnoj scenografiji. Već i prvo čitanje teksta za ponovnu inscenaciju, posle dosta vremena, izazvalo je kod mene neko posebno remini- scentno uzbudjenje. Košmarno mi se mešalo sadašnje i prošlo vreme, na momente sam imala utisak da se pripremam za onu nekadašnju predstavu. Katkad mi se činilo da se u mislima dotičem nečeg što mi se ukazuje kao fantazmagorični kovitlac dogadjaja koji se spiralno kovitlaju oko ovog teksta i ranije i sadašnje predstave po nekom meni nedokučivom sledu… Kao da se obnavlja razgovor sa Kanjošem Macedonovićem, začudnim junakom iz legende, koji se nalutao po dalekim svetovima, zamorio se od potucanja i evo došao da opriča sve što mu se zbivalo na dalekom putu i da pokaže ožiljke od duga stranstvovanja. Katkad zastanem na ulici, vraćajući se s probe, i zamišljam mistiku toga susreta.”
U predstavi igraju: IGOR ĐORĐEVIĆ, MARKO BAĆOVIĆ, PREDRAG EJDUS, BRANISLAV LEČIĆ, ALESKANDAR ĐURICA, BRANKO VIDAKOVIĆ, PAVLE JERINIĆ, BRANKO JERINIĆ, ZORAN ĆOSIĆ, RADOVAN MILJANIĆ, NEBOJŠA KUNDAČINA, MIŠO OBRADOVIĆ, IVAN BOSILJČIĆ, HADŽI NENAD MARIČIĆ, LEPOMIR IVKOVIĆ, ANDREJA MARIČIĆ, MILO LEKIĆ, ZORANA BEČIĆ, STELA ĆETKOVIĆ, BOJANA STEFANOVIĆ, JELENA VESKOVIĆ, BILJANA ĐUROVIĆ, MARTA ĆERANIĆ, STEVAN PIALE.
Reditelj Vida Ognjenović je i autorka teksta, scenografiju je radio Miodrag Tabački, kostimografiju Ljiljana Dragović, kompozitor je Zoran Erić, dramaturg Božo Koprivica, a scenski pokret je uradio Saša Krga.

Pres služba “Grada teatra”