Grad teatar – Najava programa za subotu 26. i neđelju 27. jul 2014.godine

 

FINAL plakat GT 28 - 250

 
 

U subotu, 26. jula, u 21 čas, na Trgu pjesnika, nastavlja se književni program ovogodišnjeg festivala nastupom dr Žanete Đukić-Perišić i predstavljanjem njene studije posvećene životu i radu Iva Andrića „Pisac i priča“.

U svom višedecenijskom istraživanju Andrićevog djela, Đukić-Perišić je, sumirajući svoja duboka saznanja i poznavanja djela jedinog nobelovca ovog jezika, u knjizi otkrila neke nove pojedinosti o piščevom životu i ukazala na njhova suptilna preslikavanja koja mogu biti očitovana i u Andrićevom djelu.

Žaneta Đukić-Perišić rođena je u Beogradu, gdje je završila osnovnu školu, gimnaziju i Filološki fakultet. Za vrijeme postdiplomskih studija u Lenjingradu napisala je magistarski rad „Poetika sižea u ’Istorijskoj poetici’ A. N. Veselovskog“. Studijom „Lik Tome Galusa u delu Ive Andrića“ magistrirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu tezom „Tematsko-motivski, idejni i poetički aspekti Andrićevog stvaralaštva u biografskom i istorijskom kontekstu“. Objavila je knjige Kavaljer svetog duha (1992), Jevrejski portreti u delu Ive Andrića (2005), Kulinarski putopisi (2008). U srpskoj periodici objavila je i niz studija iz oblasti istorije i teorije književnosti, te kritičkih tekstova o savremenoj srpskoj prozi. Priredila je Andrićev nedovršeni roman Na sunčanoj strani (1994), Andrićevu putopisnu prozu Predeli i staze (2000), ljubavna pisma svjetskih pisaca Anđeo iza ogledala (2001), izbor priča nagrađenih Andrićevom nagradom Priča i pričanje (2001), izbor kritičko-esejističkih tekstova Miodraga Perišića Anđeo istorije i dnevni poslovi (2004), Sabrane pripovetke Ive Andrića (2008, 2012). Prevodi sa ruskog jezika. Radi kao savjetnica u Zadužbini Ive Andrića u Beogradu.

Sa autorkom razgovor vodi Božena Jelušić.

 

U nedjelju, 27. jula, sa početkom u 22 časa, nastavlja se muzički program ovogodišnjeg festivala, nastupom još jednog umjetnika koji je muzičku karijeru započeo u Budvi, poznatog baritona Marka Kalajanovića.

Marko Kalajanović, završio je osnovne diplomske i post-diplomske specijalističke akademske studije iz oblasti solo pjevanja na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu u klasi prof. emeritus Radmile Bakočević. Nastupao je u Narodnom pozorištu u Beogradu, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Narodnom pozorištu u Sarajevu i Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru, tumačeći glavne baritonske uloge u operama: Đuzepe Verdi ,,BAL POD MASKAMA’’ (Renato), Đuzepe Verdi ,,ATILA’’ (Ecio), Đuzepe Verdi ,,TRAVIJATA’’ (Žorž Žermon), Pjotr Ilič Čajkovski ,,EVGENIJE ONJEGIN’’ (Onjegin), Frančesko Čilea ,,ADRIJANA LEKUVRER’’ (Mišone), Žorž Bizet ,,KARMEN’’ (Toreador Eskamiljo), Đakomo Pučini ,,BOEMI” (Marčelo), Gaetano Doniceti ,,LJUBAVNI NAPITAK’’ (Belkore), Gaetano Doniceti ,,POZORIŠNE ZGODE I NEZGODE – VIVA LA MAMMA’’ (Biskroma), Marko Frizina ,,POD OVIM ZNAKOM’’ (Car Konstantin Veliki), Zlatan Vauda ,,Ježeva kuća’’ (Jež), Filip Glas ,,DERIŠTA’’ (Pol), Jasmin Osmanagić ,,ALMA’’ (Babo Alibeg).

2011. godine učestvovao je na festivalu ,,Opera in Piazza Giuseppe di Stefano’’ u Odercu (Italija), tumačeći ulogu Belkorea u Donicetijevoj operi ,,Ljubavni napitak’’, nastupivši sa Slovenskim narodnim gledališčem iz Maribora. Održao je veliki broj solističkih koncerata i nastupao na muzičkim festivalima u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Njemačkoj i Italiji.

Dobitnik je brojnih nagrada kao što su: Prva nagrada na ,,Republičkom takmičenju solo pevača Srbije’’ u Beogradu; Druga nagrada na takmičenju operskih pevača ,,Ondina Otta’’ u Mariboru; Prva nagrada na takmičenju ,,Petar Konjović’’ u Beogradu; Prva nagrada i laureat na takmičenju solo pevača ,,Nikola Cvejić’’ u Rumi; Prva nagrada, nagrada novinara, nagrada publike, nagrada za najboljeg debitanta i nagrada za mediteranski zvuk na muzičkom festivalu ,,Budva 2006’’ (sa grupom Inkanto)… Dobitnik je godišnje nagrade za najboljeg mladog umjetnika u 2011. godini koju dodeljuje Udruženje muzičkih umetnika Srbije, čiji je član od 2005. godine, sa statusom samostalnog umjetnika.

Kalajanovića će na klaviru pratiti Milica Sekulić, pijanistkinja iz Beograda. Na programu su djela: Falva, de Kurtisa, di Kapua, Kardila, Tostija, Debisija, Garniševskaje, Pahmutove, Bogoslovskog, Fomina, Frenkela i Pahmutova.