Grad teatar – Najava programa za za 21. i 22. jul 2012.

 

 

Najava programa 26. festivala “Grad teatar”
za 21. i 22. jul 2012. godine

 

U subotu, 21. jula, na Svetom Stefanu će se izvesti prošlogodišnja koprodukcija “Grada teatra” sa Crnogorskim narodnim pozorištem iz Podgorice, “Konte Zanović” u režiji Radmile Vojvodić, po tekstu Vladimira Sekulića “Stefan Zanović” i po motivima “Pakao ili nebo” Stefana Zanovića.

“Ko je Konte Zanović? Više od dvjesta godina istoričari se uzludno pitaju jednako nas držeći u nedoumici. On je i pjesnik i filozof i prosvjetitelj; preobučenjak koji pozajmljuje novo ime svakom novom poduhvatu…neodoljivi ljubavnik slavan poput Kazanove, plemić po ubjeđenju, pustolov i pretendent na mnogo prestola, nevješti trgovac i izdašni darodavac lako stečenih para… dobro odjevena bezočna sveznalica koja kaže: “ Čovjek je prije rođen da bude prevaren, nego da bude naučen”. Nećemo ga klevetati ni razobličavati. To, nikako! Konte je zgodna prilika heroja vremena koje predhodi revolucijama, kad je život sličniji pozorištu no pozorište životu – heroja grotesknog teatra. Tako stoji u mojoj bilješci uz predstavu iz 1996.godine koju dopisujem. Nećemo odgonetati ko je Konte Zanović ni ovaj put. Nećemo ničim razarati mit o ovoj personi “megalomanija montenegrina”. Čemu? Slavimo ovog neobičnog histriona, plemenitog buntovnika i propalog podvižnika… Hoćemo da ponovo uspostavimo mit o njemu, sagledavajući ga ne samo iz vizure krize identiteta predrevolucionarne Evrope kojoj je pripadao, nego i optikom vlastitog vremena. Iz vlastitog konteksta novih stilova manipulacija i novih simolakruma. Konfekcije i kupovine identiteta, obraza i obrazina koje je teško razlikovati. A, kako bismo to drugačije postigli nego čineći teatar autoparodičnim…”

Ana Tasić je nakon praćenja prošlogodišnje premijere istakla:

Novu režiju predstave „Konte Zanović” karakteriše vizuelno-muzičko bogatstvo, teatralnost u glumačkim interpretacijama, kao i jasan fokus na problemima prevare i pretvaranja koji dostižu skoro metafizički nivo. Scenografija Miodraga Tabačkog je jednostavna i praktična, otvara mogućnosti dovitljivog razmaštavanja scenskog prostora, a istorijski kostimi Angeline Atlagić sjajno oživljavaju epohu, očaravajući bogatstvom boja i detalja. Dragan Mićanović je sa ubedljivom sigurnošću stvorio vrlo složen, neuhvatljiv lik Kontea Zanovića, prevaranta i filozofa, lažova i zanesenjaka, prevrtljivca i romantičara. On je istovremeno šarmantan i iritantan, simpatičan i gadan, privlačan i odbojan. Mićanovićeve vešte dualnosti u igri na najbolji mogući način oživljavaju Konteovu istorijsku ambivalentnost. Branimir Popović takođe sa izuzetnom harizmom i energijom igra njegovog brata Primislava, kao i Nada Vukčević, u ulozi Ledi Čadli, koja ostavlja publiku bez daha zbog svoje eruptivne fizičke teatralnosti i spretne autoironije, koja brutalno kida brojne društvene stereotipeTokom cele predstave glumci sviraju i pevaju, stvarajući razigranu atmosferu gde sve pršti od hedonizma i neutoljive žeđi za životom (kompozitor Ljupčo Konstantinov).

Radmila Vojvodić, pozorišni reditelj, dramski pisac i univerzitetski profe­sor rođena je 25. oktobra 1961. godine u Baru. Diplomirala je režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1985. go­dine. Autor je drama Princeza Ksenija od Crne Gore (1993), Montenegrini (1998) i Montenegro blues (2005). Pozorišnim predstavama po vlastitim dramskim tek­stovima, kao i tekstovima savremene sv­jetske dramaturgije i klasične drame (Bremenska sloboda, R.V. Fasbinder, Gni­jezdo, F. K. Krec, Markiza de Sad, J. Mišima, Leons i Lena, G. Bihner, Mravlji metež, Nega Mrtvaca i Play, Aleksandra Popovića, Vreme čuda, B. Pekić, Konte Zanović, V. Sekulić, Don Žuan se vraća iz rata, J. F. Horvat, Danilo, M. Kovač) učestvovala je na brojnim festivalima – Moskovski pozorišni festival (Rusija), Sterijino pozorje (Srbija), Poletni fes­tival (Slovenija),Mitelfest (Italija), MOS (Makedonija), Pozorišni festival – Elbasan (Albanija), Sarajevska zima i HESS (BiH). Dobitnik je stručnih priznanja i najviše državne Trinaestojulske nagrade (1997). 

Stefan Zanović Hanibal, pustolov, pjesnik i filozof evropskog formata, rođen je u Budvi 1751. godine u porodici kneza Antuna Zanovića. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Veneciji; studirao je na univerzitetu u Padovi. Kao pustolov, zbog raznih prevara, tumarao je Evropom, boraveći na dvorovima kraljeva i velmoža. Upoznao je Rusoa, Dalambera i Voltera, prevodio njihova djela i slao im svoje pjesme i pisma. Predstavljao se kao grof od Babilonije, Šćepan Mali, princ od Albanije i dr.; održavao je bliske veze sa vladikom Savom i mladim arhimandritom Petrom I i bio pretendent na presto. Poput Kazanove, poznati je zavodnik otmenog ženskog svijeta; bio je ljubavnik čuvene engleske vojvotkinje Kingston, sa kojom je posjetio caricu Jekaterinu; trošio je velike sume novca koje je dobio od pokrovitelja, ljubavnica i za kartaškim stolom. Tokom svog kratkog i burnog života, Stefan Zanović je u raznim zemljama štampao svoja brojna pjesnička i filozofsko-refleksivna djela pisana na vodećim evropskim jezicima. Teatralno, kao što je i živio, Stefan je završio život 25. maja 1786. godine u Amsterdamu. U zatvorskoj ćeliji, napušten od svih, prerezao je sebi vene u trideset petoj godini života. Stefanov brat Miroslav živio je u Budvi, bavio se književnošću i politikom, a njegov stariji brat Primislav bio je takođe avanturista.

Dramaturška prerada i režija Radmila Vojvodić, scenograf je Miodrag Tabački,   kostimograf Angelina Atlagić, a kompozitor Ljupčo Konstantinov.

ULOGE: DRAGAN MIĆANOVIĆ, BRANIMIR POPOVIĆ, SIMO TREBJEŠANIN,   DUBRAVKA DRAKIĆ, BRANO VUKOVIĆ, NADA VUKČEVIĆ, ZORAN VUJOVIĆ,   BOJANA KNEŽEVIĆ, ŽAKLINA OŠTIR, DUŠAN KOVAČEVIĆ i JOVAN KRIVOKAPIĆ

 

U nedjelju, 22. jula, na sceni između crkava sa početkom u 22 časa, održaće se prošlogodišnja produkcija “Grada teatra” i BITEF-a iz Beograda, savremena koreodrama “Božanstvena komedija”, u režiji i koreografiji Edvarda Kluga. Koreodrama za čiju je koreografiju Klug dobio nagradu Balteskog udruženja umejtnika Beograda “Dimitrije Parlić” inspirisana je istoimenim Danteovim djelom.

Kritika je primjetila: “Opredelivši se za potpuni otklon od svakog vida ilustrativnog koreografskog pristupa prikazu tri zagrobna carstva, Klug je, stvaralački odgovorno, stvorio mogućnost da se njegovo viđenje „svete poeme” rastereti robovanja hronološkom praćenju složenog narativnog toka. Na taj način, anticipirajući koreografsku postavku u celini, autor se selektivno fokusirao na one delove književnog dela za koje je osetio da se nalaze u najtešnjem saglasju sa njegovim scenskim doživljajem dela velikog Firentinca. Taj besprekorno vođen postupak, ispunjen u potpunosti autohtonom koreografskom leksikom koja pulsira sopstvenim ritmom najrazličitijih promera, potvrdio je Klugov prepoznatljiv, suveren i samosvojan koreografski stil.”

Koreodramu su bili u prilici da vide i na ovogodišnjem festivalu Riječke ljetnje noći, a vidjeće je i publika ovogdoišnjih “Dubrovačkih ljetnjih igara”.

Muziku su uradila: Borut Kržišnik i Milko Lazar, kostimograf je Maja Mirković, a u predstavi igraju Ašhen Ataljanc, Nikola Tomašević, Strahinja Lacković, Miloš Isailović, Uroš Petronijević, Ana Ignjatović Zagorac, Nevena Jovanović i Milica Jević.

 

U nedjelju, sa početkom u 22 časa, na sceni na Svetom Stefanu, koncert će održati hor “Viva Vox”. Program se realizuje u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije iz Herceg Novog.

Hor Viva Vox postoji od 9. maja 2005. godine, a u poslednje dvije godine specijalizovao se za izvođenje popularne muzike isključivo glasovima, bez instrumentalne pratnje (a cappella), uz ritmičku podršku bitboksa, vokalne tehnike kojom se imitiraju zvuci bubnjeva i perkusija, po čemu su jedinstveni u našoj zemlji. Širu popularnost u zemlji i svetu stekli su u julu 2011. godine, kada je video snimak njihovog izvođenja pjesme  njemačkog benda Ramštajn postao hit na društvenoj mreži Jutjub. Vrhunac njihove dosadašnje karijere bio je cjelovečernji koncert u beogradskom Sava Centru prvog decembra 2011. godine, za koji su karte bile rasprodate dvije nedjelje unaprijed. Na ovom koncertu su prvi put u svom maniru izveli miks pjesama britanskog benda Prodidži koji je po popularnosti nadmašio njihovu obradu pjesme Du hast. Snimci sa njihovih nastupa su na Jutjubu do sada pregledani preko tri miliona puta. Hor Viva Vox trenutno nastupa širom Srbije, a u planu ima i nastupe u inostranstvu.

Đaci Zemunske gimnazije, pjevajući u školskom horu pod dirigentskom palicom Jasmine Lorin, poželjeli su po završetku srednjoškolskih dana da se i dalje druže  sa svojim dirigentom. Na fakultetima su okupili nekolicinu drugara i doveli ih u hor. Ubrzo su se udružili sa zemunskim KUD „Branko Radičević“, sa kojim i danas imaju lijepu saradnju. 2005. godine, su se osamostalili i osnovali hor. Smišljanje imena je bilo vrlo zabavno, uz mnogo smijeha. Od uže izabranih, prevagnuo je „Viva voks“. Ime dočarava  snagu, jačinu sopstvenih glasova u te dvije riječi. Imenu je „kumovao“ njihov bivši član Miloš Stamenković.

Tokom ovih godina prelaze put od školskih svečanosti, inostranih turneja, redovnih nastupa na Reviji beogradskih horova, srebrne plakete na takmičenju omladinskih horova u Novom Pazaru, prvog mjesta na Palilulskoj olimpijadi… Samo u posljednjih par mjeseci su imali više zapaženih gostovanja i to na RTV Studiju B, Radiju B92, Kolarcu, Sava Centru, UK „Vuk Karadžić“, trodnevnom gostovanju u predstavi Gorice Popović „Brod plovi za Beograd“ (2009. godine), nastupa u „Ulici otvorenog srca“ (2010. godine), na festivalu „Supernatural“ (2010. godine), gostovanje na koncertu ‘Flauta, Sax i prijatelji’ (Pula, 2010. godine)…

Repertoar je ono po čemu su prepoznatljivi. Pored klasičnih i duhovnih djela, program čine, sada već pretežno, obrade popularne muzike. Tako možete čuti njihovu izvedbu Mocartove Lakrimoze, Mokranjčevih Rukoveti, ali i Boemske rapsodije (Queen), Afrike (Toto), pjesama Bitlsa, Vampira, Abe, Kleptona…

Pres služba Grada teatra