Grad teatar – Program za subotu, 04. jul i neđelju, 05. jul 2015. godine

 

Grad teatar Budva - 29

 
 

SUBOTA, 04. JUL

U subotu, 04. jula, sa početkom u 21.30h, na sceni između crkava, biće izvedena predstava Srpskog narodnog pozorišta i Studentskog kulturnog centra iz Novog Sada „Balerine“, u režiji Milene Bogavac.

Rediteljka predstave o komadu kaže: „Ideja predstave Balerine jeste da publiku edukuje o umetnosti igre, ali i da umetničku igru uspostavi kao metaforu za umetnost življenja. Svi smo mi balerine, u neprekidnoj borbi protiv sile zemljine teže, u neprekidnim pokušajima da izgledamo lepo i lako, u neprekidnom ignorisanju pitanja: šta imaš ti od toga, što se toliko trudiš?… A šta bih dobila od toga da prestanem?!
Ovo je predstava o svima nama koji se trudimo i ne planiramo da prestanemo. Za sve nas koji pokušavamo da pobedimo sami sebe. Ovo je predstava za nas koji se zatrpavamo poslom, da ne bismo mislili o svrsi svog postojanja, i sve nas koji smo u svom poslu našli svrhu, smisao i ljubav potrebnu da se nastavi dalje. U novu pobedu. U novi izazov. U novi radni dan“.

Dodala je i to: „Balerine su predstva koja kombinuje fizički teatar i originalni, izvedbeni tekst s ciljem da dokumentuje, demistifikuje i objasni šta zapravo rade umetničke igračice, zašto su za svoj životni poziv odabrale ples i s kojim se izazovima sreću u svom profesionalnom i ličnom životu. Ovo je predstava u kojoj balerine govore. Umetnice koje na sceni najčešće gledamo dok ćute i plešu, u ovom komadu javljaju se za reč, kako bi sebi, ali i publici objasnile tajnu privlačnost svog poziva, svoju umetnost i svoje razloge da se njom bave, bez obzira na to što im ona neće doneti finansijsku ili društvenu satisfakciju.
Predstava je nastala kroz višemesečni, eksperimentalni, umetničko-istraživački proces, zasnovan na metodološkim igrama osimšljenim tako da podstaknu kolektivno pisanje teksta. U njoj nema iluzije, fikcije niti glume: plesačice na sceni govore u svoje ime, iznose svoja iskustva i stavove o umetnosti, politici, apolitičnosti, rodu, društvu i stereotipima s kojima se manje ili više uspešno bore, opstajući u svojoj, samo naizgled glamuroznoj profesiji. One je razobličavaju, otkrivajući koliko rada, truda, ljubavi i posvećenosti je potrebno da bi se bavile umetnošću igre“.

Koreografkinja i asistentkinja režije je Olivera Kovačević Crnjanski, kompozitor je Marko Grubić, kostimografkinja Marina Sremac, autor videa Igor Marković i asistent režije Uroš Novović.
U predstavi igraju Jelena Alempijević, Sonja Batić, Frosina Dimovska, Milena Krkotić, Andreja Kulešević, Jelena Marković, Sanja Pavić, Ista Stepanov i Sara Tošić.
             

NEĐELJA, 05. JUL

U nedjelju, 05. jula, sa početkom u 21.30h, na sceni između crkava, biće izvedena monodrama „The Village“. I ovaj program, kao i izložbu poznate kanadske grafičarke Žo An Lanvil, “Grad teatar” realizuje u saradnji sa Ambasadom Kanade.

Tina Milo, kanadska umjetnica porijeklom iz Srbije, osmislila je ovu jedinstvenu mračno-humorističnu fuziju fizičkog teatra, žive muzike i filma. “The Village”, koji motive pronalazi u stvarnim životnim pričama, slika mozaik uloga kojima su žene danas uslovljene i pokušava da preispita zašto one često odustaju od svojih želja i snova. Ova monodrama o glumici koja je na audiciji za ulogu depresivne žene, hrabro zalazi u emocionalni ambis u kome smo se svi našli u jednom trenutku u životu, i traži odgovore na pitanje šta nas može osloboditi od emocionalne tame i otkriti nam izuzetnu sreću”.

Režiju i dramaturgiju je uradila Dijana Milošević, a scenu i video-dizajn Neša Paripović.