Grad Theatre City Budva – Najava programa za petak, 12. avgust 2016. godine

 

30. Festival Grad teatar - Natpis 300

 
 

U petak, 12. avgusta, na sceni između crkava, sa početkom u 21.30h, zvanično će biti zatvoren 30, jubilarni, festival „Grad teatar“ Budva izvođenjem predstave „Frenki i Džoni – obasjani mesečinom“, rađene po tekstu Terensa Mek Nelija, a u režiji Tee Puharić.

Frenki i Džoni - plakatRediteljka je, radeći na ovom komadu, rekla: „Frenki i Džoni je aktuelan i neophodan komad, jer se svi ponašamo kao da smo samim rođenjem toliko emotivno povređeni da bi do kraja života trebalo od nečeg da se branimo sopstvenim iluzijama iza svojih štitova nedodirljivosti, a to neminovno vodi ka praznini. Ovaj komad govori o skidanju oklopa i gardova. O dozvoljavanju mogućnosti da budemo voljeni. O dozvoljavanju mogućnosti da budemo povređeni. Svi tražimo ljubav, ali da li smo sposobni da volimo? Ova partija šaha dvoje inteligentnih i atraktivnih, ali emocionalno osakaćenih ljudi, ipak je dirljiva jer oni pristaju da daju šansu vezi koja od starta izgleda osuđena na propast i osvajaju nas idejom da i „autsajderi“ mogu jednostavno uploviti u luku ljubavi. Jer, kao što Džoni kaže: “Nikada ne biraš ljubav. Ona bira tebe”.

„Frenki i Džoni“ je komad praizveden 2. juna 1987. godine u of-brodvejskom pozorištu Manhattan Theatre Club, u režiji Pola Benedikta, a naslovne uloge tumačili su F. Marej Abraham i Keti Bejts. Četiri godine kasnije, 1991, reditelj Geri Maršal snimio je film pod nazivom Frenki i DŽoni sa Al Paćinom i Mišel Fajfer u glavnim ulogama.

 

Frenki i Dzoni - 1

 

Tea Puharić je diplomirala 2014. godine pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi prof. Ivane Vujić i Ane Đorđević, sa komadom Onaj koji govori da i Onaj koji govori ne, Bertolta Brehta. Režirala je komad Odlazni terminal, prema tekstu Jelene Paligorić u Ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić“. Trenutno je na master studijama na teoriji dramskih umetnosti i medija.

Tekst je preveo Stefan Sablić, dramaturg je Jelena Paligorić, scenograf i kostimograf Vanja Popović, kompozitori su Matija Anđelković i Marko Marić, scenski pokret je uradio Anka Gaćeša, a dizajn zvuka je Vladimir Petričević.

U predstavi igraju Sloboda Mićalović i Igor Đorđević, a glas radijskog spikera je glas Miloša Obrenovića.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × five =