Gradsko pozorište Podgorica – Lutkarska scena: Romeo i Julija (14+)

 

 

Lutkarska scena

 

Viljem Šekspir

Romeo i Julija (14+)

Režija: Emilija Mrdaković

 

 

Premijera: 30. mart 2017., 20 sati, sala Dodest KIC-a „Budo Tomović“

 

Nova produkcija Gradskog pozorišta rađena je u kombinaciji lutkarskog i dramskog teatra. Kroz vanvremensko dramsko djelo Viljema Šekspira cilj nam je da mladima usadimo optimizam i vjeru da jedino čiste namjere i ljubav mogu da preobraze ovaj mračni svijet i učine ga boljim.

 

 

Uloge:

Romeo: Vule Marković

Julija: Jelena Simić

Merkucio: Goran Slavić

Benvolio: Omar Bajramspahić

Otac Monteki: Davor Dragojevoć

Otac Kapulet: Dejan Đonović

Majka Kapulet: Katarina Krek

Dadilja: Ivana Mrvaljević/Branka Femić

Tibalt/ Monah Lavrentije: Miloš Pejović

Paris: Željko Caja Radunović

Glas Kneza: Mladen Nelević

 

Scenograf, kostimograf i kreator lutaka: Svila Veličkova

Kompozitor: Jovan Obradović

Lektor: Dubravka Drakić

Koreograf: Slavka Nelević 

 

 

Riječ rediteljke:

„Ljubav visi na žvaci u Veroni. To je prava istina“

Teško je danas odbraniti tvrdnju da ljubav pokreće svijet. Ljubav je krhka i nepostojana. Teško ju je pronaći, prepoznati, uhvatiti, osjetiti, zadržati, promijeniti, pustiti, opisati… A svijet je pun zavisti, pohlepe, mržnje, sivila, iskrivljenosti, primitivizma, predrasuda, smrti, duhovnog i moralnog mrtvila, ali i ljubavi i sreće – sve to u svijetu ima svoje mjesto.

Predstava je zamišljena kao lutkarsko-dramska romantična tragedija mlade generacije koja kao gomila raste u mračnom svijetu. Njihove čiste namjere i osjećanja, bez obzira na to u kom vijeku i vremenu žive, na kraju budu uništene i pogašene. Šekspirovi Romeo i Julija su glas protiv neprijateljstva, mržnje i nasilja svih vremena. Veoma je teško snaći se u žestokom svijetu i u sistemu u kojem je jedino važno da budeš uspješan, da posjeduješ, da konzumiraš, da trošiš, da mrziš i uništavaš. Na fonu slike takvog svijeta, na površinu isplivava, kao nestvarna, ljubav Romea i Julije i njihov poseban, božanstveni dar da vole.

 

 

EMILIJA MRDAKOVIĆ direktorica je Pozorišta mladih u Novom Sadu. Rođena je u Varni (Bugarska) 1967. godine. Diplomirala je na National Academy for Theatre and Film Arts u Sofiji, odsijek za lutkarstvo u klasi prof. Nikoline Georgijeve (1990). Uspješno se bavi glumom, režijom, dramaturgijom i pedagoškim radom. Iza nje je 25 godina iskustva u lutkarskoj pozorišnoj umjetnosti za djecu i odrasle. Dobitnica je više od 50 nagrada na brojnim  festivalima.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + 20 =