Herceg Novi – 27. MONTENEGRO FILM FESTIVAL

 

Filmski festival u Herceg Novom

 
 

27. izdanje najvećeg filmskog festivala u Crnoj Gori, održaće se tradicionalno u prvoj nedjelji avgusta od 1-7. u Herceg Novom. Na poznatim i prepoznatljivim „filmskim“  lokacijama održavaju se takmičarski programi: na Kanli Kuli -glavni takmičarski program, trgu Belavista- selekcija dokumentarnog filma, amfiteatru hercegnovskog pozorista – selekcija studentskih filmova a na  tvrđavi Forte Mare revijalno će se prikazati ovogodišnji pobjednici najvećih evropskih festivala.

Herceg Novi je nastavio da ispisuje svoju filmsku istoriju, uspješnu i dostojanstvenu, uprkos problemima  i krizama u kojima mora da funkcioniše i koje sa odražavaju i na kinematografiju uopšte, pa tako i na broj i kvalitet završenih i dostupnih filmova ali i pored svega ove godine preko 80 filmskih ostvarenja ove godine je u Herceg Novom uz evidentne pomake  u kvalitetu i u kvantitetu odabranih programa– zahvaljujući selektorima i direkciji festivala, koji dovode svijet u Novi i u Crnu Goru,  i čine da ovaj festival pored svih svojih kvalifikacija  može ponijeti i prefiks hrabrog festivala!

Umjetnički direktor festivala i selektor glavnog  i revijalnog programa, Srdan Golubović je ove godine pod motom FESTIVAL  KAO SLIKA  RAZNOLIKOSTI  REDITELJSKIH SVJETOVA, napravio izuzetno bogatu selekciju uzbudljivih, duhovitih, žestokih, neobičnih, nostalgičnih, duševeno kritičkih, melanholičnih, buntovnih, zabavnih, upozoravajućih filmova, koji će se sedam dana festivala svake večeri sa početkom u 21h prikazivati na Kanli Kuli.  Po riječima selektora  u glavnom programu  imaćemo prilike da vidimo: “Od filma otvaranja “Falsifikatora” Gorana Markovića, jednog od najboljih i najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih reditelja, preko kanskog pobednika “Plavo je najtoplija boja” Abdelatifa Kešiša do najbolje ocenjenog filma ovogodišnjeg kanskog festivala filma “Prošlost” oskarovca Asgara Farhadija. Italijanski “Salvo” je pobjednik kanske “Nedelje kritike”, a “Kongres” novi film reditelja filma “Valcer sa Baširom” Ari Folemana je otvorio ovogodišnje izdanje “Petnaest dana autora” u Kanu. Festival će zatvoriti još jedan velikan jugoslovenskog i srpskog filma Goran Paskaljević sa svojim novim filmom “Kad svane dan”. Srpsku kinematografiju će predstavljati i “Odumiranje” Miloša Pušića i debitantsko ostvarenje “Skidanje” Koste Đorđevića, a hrvatsku kinematografiju “Ljudožder vegetarijanac” Branka Šmita i bioskopski megahit “Svećenikova djeca” novskog laureata Vinka Brešana. Sa novim filmom Metoda Peveca “Tango Abrazos” se predstavlja slovenačka kinematografija, a imaćemo priliku da vidimo i grčki film iz berlinskog Foruma “Ćerka” Tanosa Anastopulosa,  turski “Kalup” Ali Ajdina koji je prikazan u programu “Nedelja kritike” u Veneciji i rumunski film “Roker” Marina Krizana. Nažalost, ove godine nećemo imati nijedan crnogorski film u takmičarskom programu, što je prvi put u poslednjih nekoliko godina. Ipak, sa velikim zadovoljstvom na Kanlil kuli ćemo prikazati jednočasovni dokumentarni film Branka Baletića “Njegoš- jedna biografija, Noć skuplja dva vijeka”. To će biti naš mali doprinos proslavi 200- godišnjice rodjenja Petra II Petrovića Njegoša ” navodi Golubović.

U okviru programa Festivalski pobjednici na tvrđavi Forte mare sa početkom u 21 sat, očekuju nas uzbudljiviji i nagradjivani filmovi sa ovogodišnjeg kanskog i berlinskog festivala, od filma “Only God forgives” danskog reditelja Nikolasa Vindinga Refna sa Rajan Goslingom u glavnoj ulozi, preko filma “Borgman”Aleksa van Varmendama iz glavnog kanskog programa, zatim novog filma Fransoa Ozona “Young and beautiful”, filma “The grandmaster” kultnog tajvanskog reditelja Vong Kar Vaia, filma “Touch of sin” Žija Žangjea dobitnika nagrade za najbolji scenario u Kanu i filma “Prince Avalanche” Dejvida Gordona Grina koji je dobio nagradu za najboljeg reditelja na ovogodišnjem Berlinalu.

U selekciji dokumentarnih filmova, koja postoji već četiri godine u okviru Montenegro Film Festivala a  od prošle godine je i u takmičarskoj kategoriji, ove godine prikazaće se oko 40 ostvarenja iz 30 zemalja, a iz  Crne Gore će biti prikazana tri ovogodišnja dokumentarna filma. Ovogodišnja selekcija je rezultat brižnog i temeljnog praćenja svjetskih festivala kratkometražnog dokumentarnog filma, kao i poznanstava, kolega i velike međunarodne reputacije koju ima naš selektor Vladimir Perović a po njegovim riječima “Jedini kriterijum je  filmski kvalitet. Nebitno  kako važan ili osobit događaj, ličnost ili ideja, ako nema autorskog viđenja, onda nije za nas i  s tim što filmovi mogu biti  u trajanju od 5 do 30 minuta, jer smo ograničeni vremenom u samom programu. Imamo preko 30 zemalja producenata ove godine (nekoliko međudržavnih koprodukcija): po 3 filma iz  Crne Gore, Srbije, V. Britanije i Finske, po 2 iz Danske, Bjelorusije, SAD-a i Španije  i 23 zemlje imaju  po 1 film.  Ako tome dodamo još + 4 nepomenute države odakle su autori ili junaci, onda je broj uključenih naroda i zemalja i veći. Od Sjeverne  Amerike do Novog Zelanda, od Arentine ili Paragvaja pa do Japana, od Egipta do Finske, od Španije do Avganistana… filmovi ovogodišnje selekcije  su u najvećoj mjeri, sami vrh kratkometražne dokumentarne produkcije u svijetu u protekle dvije godine. Činjenica da su tu pokazuje da ljudi nekako prepoznaju da Herceg Novi i Crna Gora vrijede  i – uz rijetke izuzetke – daju nam filmove ne tražeći ništa zauzvrat” ističe reditelj i selektor Perović. Prikazivanje filmova dokumentarne selekcije bice na trgu Belavista sa početkom od  21:30 časova u periodu od 1. do 6. avgusta, a prve noći će biti specijalna projekcija filma “Valter”, reditelja Andreja Aćina iz Srbije.

Pored selekcije dokumentarnog od prošle godine u takmičarskoj kategoriji je i selekcija studentskih filmova, koja ove godine predstavlja 10 filmskih akademija iz regiona i prikazaće se 23 studentska filma od  2 do 6. avgusta u Amfitetatru hercegnovskog pozorišta sa početkom projekcija od 22:00 sata: Selektor selekcije studentskih filmova Srđan Koljević, ističe: “Posle uspeha prošlogodišnjeg programa studentskih filmova na Filmskom festivalu u Herceg Novom, postavljeni su temelji novog okupljališta studenata iz celog regiona i publike; temelji novog festivalskog studentskog filmskog foruma. Raduje činjenica da su sve postojeće filmske akademije od Skoplja do Ljubljane – čak deset filmskih akademija (!) – kandidovale svoje filmove za ovaj program. Od ukupne godišnje produkcije koju čini više od 100 studentskih filmova, i od 79 prijavljenih filmova sa akademija iz Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, Banja Luke, Beograda, Novog Sada, Skoplja i sa Cetinja, odabrana su 23 filma koji su s jedne strane reprezentativan uzorak rada svakog pojedinačnog fakulteta, a sa druge – najrazličitija filmska dela koja prevazilaze studentski zadatak u tematskom, formalnom ili stilskom smislu.

Koljević obrazlaže dalje svoju selekciju: “Cilj ove selekcije je da se napravi najkvalitetniji presek produkcije svih akademija, a zastupljenost svake akademije u programu je u određenoj proporciji sa obimom produkcije svake škole, i kvalitetom prijavljenih filmova. To znači da je konkurencija među filmovima sa najvećih škola bila i najžešća, i da, nažalost, neki vrlo dobri filmovi sa većih škola nisu uspeli da uđu u program, da bi i pojedine manje škole mogle da budu predstavljene. No, budući da je ovo jedini program studentskih filmova na nekom festivalu u regionu koji je koncipiran i profilisan na ovakav način – sigurno je da ovakva ekskluzivnost garantuje budućnost. Od duhovitih ideja, do kreativnih odgovara na školski zadatak, preko zavidnih produkcija; od energije bunta do novih tematskih i stilskih interesovanja generacije koja dolazi; od potresnih i/ili zabavnih dokumentarnih portreta do elemenata bajke ili fantastike – sastavljen je filmski program koji potpisuje 14 mladih autora i čak 9 mladih autorki.”

 

 Kanli kula - Filmski festival

 

U sklopu pratećih programa Festival i Fondacija Živko Nikolić objaviće i promovisati knjigu – scenario za film „Zubato sunce“ Živka Nikolića, što je korak naprijed u čuvanju nacionalne kulturne baštine u oblasti kinematografije.  Kako ističe poslovni direktor festivala Zoran Živković  za projekcije na Kanli kuli i na tvrđavi Forte mare, ove godine iznajmljena je najmodernija digitalna oprema. Očekuje se veliki broj specijalnih gostiju i prijatelja festivala, ekipa i protagonista  filmova koji su u konkurenciji, i to u mnogo većem obimu nego prošle godine,  na radost i zadovoljstvo naše vjerne publike, čije povjerenje ćemo opravdati i zadovoljiti sve ukuse i ove godine.

Montenegro film festival je imao  i ima promocije i saradnju  sa velikim evropskim smotrama. Već drugu godinu je filmskom festivalu u Kanu predstavljen hercegnovski festival, zatim je  partner Filmskog festivala u Parizu,  a kao dio predstavljanja filma „As Pik“  Draška Đurovića na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, u katalog SFF-a će biti uvršten company profile i našeg festivala.

Montenegro Film festival je u kategoriji manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, i realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore  i Opštine Herceg Novi, izvršni producent je JUK Herceg fest, a generalni medijski pokrovitelj je Radio Televizija Crne Gore.

 

Svetlana Sošić
PR Menadžer festivala