Herceg Novi – Magic Malik Orchestra

 

Orkestar Magic Malik

 
 

U srijedu  25. septembar u 20 sati, u Dvorani Park u Herceg Novom, nastupiće džez kvartet Magic Malic. Koncert se organizuje u saradnji sa Francuskim kulturnim centrom i Kulturno-informativnim centrom Budo Tomović iz Podgorice.

 

MAGIČNI MALIK NA TURNEJI U CRNOJ GORI

Fracuski dzez flautista i kompozitor Malik Mezzadri je rodjen na Obali Slonovace 1969, a rastao je na ostvru Gvadelup. Prema savjetu svoje majke, poceo je da uci flautu u svojoj sestoj godini. Za Malika muzika  sama govori, ne trebaju joj rijeci. Zahvaljujuci Marku Rovelasu koji ga je poducavao muzici i flauti, Magic Malik je otkrio muziku Baha, Ksenakisa, Ravela, Stokhauzena…i u 17-toj godini, seli se u Marselj, siguran da bi muzika mogla biti njegov zivotni poziv. Diplomirao je flautu na Nacionalnom i regionalnom konzervatorijumu u Marselju, i nagradjen prvom nagradom. Iako u svijetu klasicne muzike, na ovom konzervatorijumu Malik je otkrio da ga dzez muzika najvise interesuje. Tokom deset godina bio je clan rege grupe Human Spirit, saradjivao sa dzez saksofonistom Zilijenom Luroom i njegovim bendom Groove Gang tokom visemjesecne turneje po Juznoj Americi i Africi. Od 2000-te godine osniva svoj bend pod svojim imenom – Magic Malik Orchestra.

Muzicari koji saradjuju u Magic Malik Orchestra su: Sarah Murcia (bas), Or Solomon (klavijature), Maxime Zampieri (bubnjevi), Denis Guivarch (saksofon). Nekoliko drugih muzicara su takodje doprinijeli bendu i bili pozivani na saradnju: Gilles Coronado (gitara), Dj Rebel, Jean-Luc Lher (electricni bas), Bo Wanderwerf (bariton i tenor saksofon), Steve Coleman (alt saksofon).

Godine 1992, osnovao je svoj prvi *Magic Malik Orchestra* i snimio prvi demo 1997 pod nazivom *HWI Project* u izdanju Salam Aleikum.
Potom je sreo saksofonistu Žulijena Luroa (Julien Laurau) koji je svirao sa sopstvenim bendom: the *Groove Gang*. Godine 1998 učestvuje u kreiranju albuma *City Boom Boom* and priključuje se grupi the *Groove Gang, sa kojom kasnije svira na turneji po Južnoj Africi* i Americi. Tokom 2000-te, odlučuje da kreira album pod svojim imenom – Magic Malik Orchestra, što dovodi do snimanja albuma *69 96* u izdanju Label Bleu.
Novi, dupli album realizuje u 2003. pod nazivom *00-237 XP-1*. Saksofonista Stiv Klman (Steve Coleman), zainteresovan za muzički jezik Malika, započeo je saradnju na albumu *Five Elements* (izdavač:* Blue Note*).

Sa Magic Malik Orchestra izdao je 2004 album “13 XP Song’s Book”.

Malik je stvarao muziku sa mnogim muzičarima svoje generacije: -M-, Bumcello, Camille, Pierrick Pedron, Aka Moon, Booster. Nedavno je ostvario saradnju sa grupama Hocus Pocus, Air and Oumou Sangaré. Album *Saoule *izdao je 2008 u sastavu kvinteta, a 2010 snimio je album Short Cuts u verziji za kvartet, u izdanju *Bee Jazz*. Ono što Malika razlikuje od ostalih, osim njegove jedinstvene vještine, jeste njegova vesela igra na sceni i činjenica da koristi raznolike zvukove koje proizvodi svojim glasom, ponekad istovremeno dok svira flautu.  Zbog toga se on može smatrati nasljednikom Rolanda Kirka. Tokom maja 2012, sarađivao je sa kompozitorom Gilbertom Noubouom, tokom jednogodišnje stipendije u Vili Mediči u Rimu.

Maja Popović