Herceg Novi – Noć kulture 2014.

 

Herceg Novi - Sat kula

 
 

U subotu, 26. jula 2014. godine, u Herceg Novom, održaće se manifestacija “Noć kulture 2014.” Predviđeni su brojni koncerti, književne večeri, izložbe, a biće otvoreni i pojedini ateljei u kojima će se posjetioci družiti sa umjetnicima.

 

NOĆ PRIJE NOĆI KULTURE PETAK, 25.JUL 2014.

PROGRAM ĆE VODITI GLUMICA DRAGANA DABOVIĆ

21.00  ATELJE LUKE TOMANOVIĆA OTVARANJE  IZLOŽBE BEOGRADSKE SLIKARKE MINE RADOVIĆ.  IZLOŽBU ĆE OTVORITI PROFESOR DR RATKO BOŽOVIĆ. KOKTEL ZA UČESNIKE I DRUŽENJE UZ DEGUSTACIJU GULOZECA IZ KNJIGE MARINE STANIŠIĆ.

24.00 PIJANISTA TOMISLAV TOMA STANIĆ, ODRŽAĆE KONCERT (SONATE ZA KLAVIR MOCARTA, BETOVENA I ŠOPENA) U MUZIČKOJ ŠKOLI U STAROM GRADU.

 

 

LOKACIJE I SADRŽAJI ZA NOĆ KULTURE 2014.
– 26. JUL (posljednja subota jula)

 

1. GRADSKA GALERIJA JOSIP BEPO BENKOVIĆ, MARKA VOJNOVIĆA 4

21.00H SVEČANO OTVARANJE MANIFESTACIJE

OTVARANJE RETROSPEKTIVNE IZLOŽBE MONUMENTALNIH ULJA UVAŽENOG SLIKARA LUKE BERBEROVIĆA. PRISUTNIMA ĆE SE OBRATITI DIREKTORKA JU GRADSKI MUZEJ MUZEJA MIRKO KOMNENOVIĆ I  GRADSKA GALERIJA JBB NATAŠA TATALOVIĆ. IZLOŽBU ĆE OTVORITI DUBRAVKA BULATOVIĆ, DUGOGODIŠNJA KUSTOSKINJA OVE USTANOVE. Izložba će trajati do 25.avgusta.

 

Takođe, u drugoj Sali priređena je iizložba Eks libris u fondu hercegnovske biblioteke i u organizaciji iste,  pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, koja obuhvata monografske publikacije iz više kolekcija, raznovrsne tematike, publikovane širom svijeta, na više stranih jezika, u izdanju renomiranih izdavačkih kuća, koje su uz to označene raznovrsnim ekslibrisima.

 

2. ATELJE LUKE TOMANOVIĆA, I BOKEŠKE BRIGADE 14

Beogradska slikarka Mina Radović predstavlja svoja ulja na platnu. Izložbu će dan prije, (25.jula) otvoriti profesor dr Ratko Božović.

 

3. GALERIJA SUE RYDER, TRG HERCEGA STJEPANA 1

CRTEŽI, PASTELI I AKVARELI UVAŽENOG SLIKARA LUKE BERBEROVIĆA.

 

4. TRG BELAVISTA

Povodom Međunarodnog sajma knjiga, Trg od knjige, čiji je biblioteka organizator (21/28.jul), publika će moći da uživa u brojnim književnim programima: razgovori sa autorima knjiga, gostima Sajma, sa početkom u 21h.

 

5. TRG OD KNJIGE I TRG HERCEGA STJEPANA

Posjetioci Međunarodnog sajma knjiga, Trg od knjige će u periodu od 18 do 24h (kao i narednih sajamskih dana) moći da posjete prodajni dio na Trgu od knjige, kao i na Trgu Herceg Stjepana, sa štandovima izdavača iz Crne Gore, Srbije, Republike Srpske i zvaničnog zastupnika najznačajnijih stranih izdavača.

 

6. GALERIJA FRESKA, TRG BELAVISTA

21.00 AUTORKA MARIJA JOVANOVIĆIZ BEOGRADA PREDSTAVIĆE SREDNJEVJEKOVNE MOTIVE SRBIJE I CRNE GORE koje je radila inkrustacijom od bojenih komada drveta. Na otvaranju izložbe gostuje Hor Kolegijum Muzikum. Izložba će trajati do 16. Avgusta.

7. ATELJE PRIJIĆ, MARKA VOJNOVIĆA 5

Đuro Beli Prijić, otkriva najrecentnije slikane izraze u srcu svog ateljea.

8. IKONOPISAČKI ATELJE DRAGICE KOSIĆ, STEPENIŠTE KRALJA TVRTKA 26

Ikonopisačka radionica Dragice Kosić predstavlja izložbu posvećenu Presvetoj Bogorodici Savinjskoj sa srebrom.

9. UMJETNIČKA RADIONICA I GALERIJA SPEKTART, STEPENIŠTE KRALJA TVRTKA 25

Akademski slikar Dobrivoje Petrović nanovo poziva u svoj kreativni kutak, uz zvuke gitare, između ostalog, publika će vidjeti novu seriju keramičkih predmeta poznatih autora.

 

10. KNJIŽARA SO, GLAVNI GRADSKI TRG

Hercegnovska Knjižara So će tokom Noći kulture (zapravo: od ranog jutra) – ovjeravati sve kupljene ili donesene knjige, te razglednice… kuriozitetnim ćiriličnim pečatom. Suvenirski otisak svjedočiće da je hercegnovsko knjižarstvo najstarije, ne samo u Boki, Crnoj Gori, nego i u regionu, jer je 3 godine starije čak i od čuvenog knjižarstva Gece Kona u Beogradu (od 1901): Knjižara So obilježava spomen – 135. godine od rođenja knjižara Jova Sekulovića (1879 – 1950); 116 g. hercegnovskog knjižarstva (od 1898) i 10 g. od obnove klasičnog gradskog knjižarstva i izdavaštva (2004 – 2014).

OD 17.00 ČASOVA U NOĆI KULTURE U KNJIŽARI SO, PISAC NIKOLA MALOVIĆ POTPISIVAĆE SVOJ NAJNOVIJI ROMAN “JEDRO NADE” (LAGUNA, 2014).

11. GALERIJA LUČA, NJEGOŠEVA 60

ČUDESAN SVIJET ULJA NA PLATNU LUKE BERBEROVIĆA

 

12. DVORANA PARK NJEGOŠEVA BB

 Antre Dvorane Park

IZLOŽBA NAJBOLJIH FOTOGRAFIJA o životu Roma u regionu, prikupio je Civil Rights Defenders u okviru FOTO – KONKURSA „POD ISTIM KROVOM“.

Foto – konkurs je dio projekta „Jačanje vidljivosti najdiskriminisanijih grupa u regionu“ koji je sproveden uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju.

Galerija (foaje)Dvorane Park

UPOZNAVANJE SA LIKOVNOM SIMBOLIKOM SLIKARKE ISIDORE BIGOVIĆ

Scena Dvorane Park

NEMANJA MATE DJORDJEVIĆ, BEOGRADSKI SLIKAR PREDSTAVLJA SERIJU RADOVA URAĐENIH TEHNIKOM SUVE IGLE

 

13. ZAVIČAJNI MUZEJ, MIRKA KOMNENOVIĆA 9

23.00 Operska diva Vjera Adžić, pijanistkinja Marija Lazić, i zvijezda Plesa sa zvijezdama, baletski igrač i pjevač Aleksa Jelić, zajedno sa gostom mladim Novljaninom Gump Forrest-om(Goran Milojević), KONCERT/PERFORMANS ispred muzejskog zdanja

 

14. GALERIJA SPINNAKER, SVETA BUBALA 2

Izložba radova specijalno izabranih autora koji su se kroz trajanje ove galerije predstavili hercegnovskoj publici

 

15. BLUE FIN – ŠKVER

IZLOŽBA RADOVA VANJE BERBEROVIĆ ŠUBERIĆ I BORISA ŠUBERIĆA NA TEMU BRAČNIH ZAVJETA ISKAZANIH NA DRVETU ILI FOTOGRAFSKIM ISJEČKOM