Herceg Novi – Proljećni koncert KUD “Zahumlje”

 

Dvorana Park u Herceg Novom

 
 

U petak, 28. marta 2014. godine, u 20 časova, u dvorani “Park” u Herceg Novom, održaće se Proljećni koncert hora i orkestara KUD-a “Zahumlje” iz Nikšića.

 

Hor „Zahumlje” iz Nikšića nastupiće uz pratnju narodnog i zabavnog orkestra.
Horom diriguje Predrag Martinović, profesor muzike.
Repertoar: crnogorske izvorne pjesme, starogradske pjesme, makedonske narodne pjesme, ruske pjesme, evergrin hitovi sedamdesetih godina XX vijeka

Kulturno-umjetničko društvo »Zahumlje» – Nikšić, danas Javna ustanova „Zahumlje”, osnovano je 1898. godine kao pjevačko društvo, koje odmah nakon osnivanja aktivira i rad Pozorišnog ansambla (Dramskog studija) i horskog ansambla, po kojima će kasnije biti prepoznatljivo na širim jugoslovenskim prostorima. Za 116 godina postojanja, u kulturno zdanje »Zahumlja», svoj trud i energiju ugradilo je i ugrađuje preko 8.000 stvaralaca, ispisujući tako i svojevrsnu istoriju Nikšića. Svoje prve korake u »Zahumlju» počeli su mnogi umjetnički stvaraoci koji su kasnije postali poznati umjetnici na širim prostorima, kao što su: Petar Banićević, Miloš Jeknić, Veljko Mandić, Drago Malović, Blagota Eraković, Mima Karađžić, Milan Karadžić, Goran Bulajić, Nikola Karović i mnogi drugi. Danas u „Zahumlju” djeluje preko 400 mladih stvaralaca u svim umjetničkim segmentima: Pozorište »Zahumlje», Omladinski i Dječiji dramski studio, Horski ansambl, Folklorni ansambl (Veliki, omladinski i pionirski ansambl), Ritmički i Baletski ansambl, Narodni i zabavni orkestar, Muzički studio, Škola baleta, Škola glume, Škola recitovanja i kultivisanog (lijepog) govora, Škola modernog plesa i druge aktivnosti. Nakon skoro 25 godina prekida u radu, uslovljenog nedostatkom finansijskih sredstava, ali i padom interesovanja za ovakav vid umjetničkog stvaralaštva, kao Feniks iz pepela hor Zahumlja je „vaskrsnuo” 2009. godinei započeo svoje aktivnosti po kojima je svojevremeno bio prepoznatljiv i na jugoslovenskim prostorima. Pod stručnim rukovodstvom profesora muzike Predraga Martinovića, nakon nepuna četiri mjeseca od početka rada, imao je premijerni cjelovečernji koncert u Nikšiću koji je odjeknuo tako snažno da su odmah nakon tog koncerta uslijedili pozivi za gostovanja.

 

Hor Zahumlje

 

Nakon nekoliko koncerata u Nikšiću imao je izuzetno kvalitetna gostovanja u Beranama, Trebinju, Petrovcu i Podgorici (2puta u okviru manifestacije DEUS). Koncert u Podgorici je snimala Televizija Crne Gore (I i satelitski program), tako da ova medijska kuća veoma često preko malih ekrana emituje, ili cijeli koncert ili njegove fragmente za svoje gledaoce. Ove godine hor treba da učestvuje na jednoj od najuglednijih manifestacija horskog pjevanja na Balkanu – Mokranjčevim susretima u Negotinu. Danas ovaj ansambl na svom repertoaru ima preko 30 kompozicija u dva muzički različita žanrovska dijela: repertoar na kome su narodne pjesme sa crnogorskih prostora, starogradske pjesme, makedonske narodne pjesme, ruske pjesme, ciganske pjesme i popularne kompozicije koje hor izvodi a capella, kao i evergrin kompozicije sedamdesetih prošlog vijeka, kao što su:Hey Jude, Oh, Happy Day, Monday, Monday Let it bee, i druge, uz napomenu da su obrade svih pjesama sa repertoara hora uradili muzički umjetnici iz „Zahumlja”.

Sa horom intenzivno rade i dva muzička orkestra: Narodni orkestar koji prati repertoar crnogorskih tradicionalnih pjesama, narodnih, starogradskih, ruskih i ciganskih pjesama i zabavni orkestar koji prati evergrin kompozicije.