Herceg Novi – XXVI Filmski Festival

 

XXVI Filmski Festival u Herceg Novom – Montenegro Film Festival se održava od 1-7.avgusta i prikazaće se preko 100 filmskih ostvarenja, u tri takmičarska i jednom netakmičarskom programu. Ove godine festival se održava na četiri festivalske pozornice – glavni, takmičarski program na Kanli Kuli, revijalni na Forte Mare, program dokumentarnih filmova na trgu Belavista, a program studentskih filmova kod Amfiteatra Hercegnovskog pozorišta.

Ovogodišni glavni program festivala ima 12 filmova, od čega devet u konkurenciji za festivalske nagrade. Sa zadovoljstvom najavljujemo dvije crnogorske premijere filmova reditelja Draška Đurovića i prvijenac  Đorđija Mirovića.

Na Forte Mare ove godine imamo 12  filmova u tri programske celine: Crnogorske koprodukcije, Tribute to Darko Bajić i  Highlights -filmovi koji su  obiljeležili ovogodišnje programe kanskog i berlinskog festivala. Poseban kvalitet i draž festivalu već dvije godine daje program dokumentarnih filmova po izboru selektora Vladimira Perovića. Ovogodišnji program dokumetarnih filmova je prvi put takmičarski i međunarodni žiri će birati najbolji dokumentarni film festivala. Još jedan program je ove godine prvi put takmičarski, to je program studentskih filmova. Filmovi studenata filmskih škola sa prostora bivše Jugoslavije takmičiće se za nagradu za najbolji studenstki film. Izbor selektora Srđana Koljevića obuhvatio je filmove sa akademija u Beogradu (FDU I AU), Zagrebu (ADU), Sarajevu (Akademija scenskih umjetnosti), Cetinju (FDU), Ljubljani (Akademija za gledališče, radio, film in televizijo), Skoplju (Fakultet za dramski umetnosti), Novom Sadu (AU) i Banja Luci (AU).

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva Kulture Crne Gore  i Opštine Herceg Novi, a u izvršnoj produkciji JUK Herceg Fest-a. Generalni medijski pokrovitelj je RTCG.

 

SVE INFORMACIJE VEZANE ZA FILMSKI FESTIVAL
MOŽETE NAĆI NA OFICIJELNOM SAJTU FESTIVALA

LINK