Hor Kolegijum muzikum

 

14. aprila 2012.
Podgorica, CNP, 20h.

 

 Hor Kolegijum muzikum

 

U subotu, 14. april,  u 20 časova,  na Velikoj sceni CNP-a nastupiće akademski hor iz Beograda, Kolegijum muzikum pod dirigentskom upravom: Darinke Matić-Marović i Dragane Jovanović. Hor će premijerno izvesti obrade kompozicija crnogorskih autora XIX i XX vijeka: Molitva bogu – Jelisavete Popović, Na Liparu – knjaza Mirka Petrovića i Smiluj se – Antuna Homena, koje je uradio Radovan Papović, kao i nova djela najmlađih crnogorskih autora Vokalise – Aleksandra Perunovića, Majka Jova u ruži rodila – Nine Perović. Pored ovih, na programu će se naći i ostvarenja: Borislava  Tamindžića,  Žarka Mirkovića, Senada Gačevića, Marka Tajčevića, Dejana Despića, Kornelija Stankovića  i  Nemanje Savića.

 

 

Umjetnost profesorke DARINKE MATIĆ-MAROVIĆ predstavlja savršeni sklad muzičke kulture, autoriteta, sugestivne snage, beskrajne energije i potpune posvećenosti svemu što radi. Njene nadahnute interpretacije složenih i zahtjevnih djela publika je sa oduševljenjem primila u preko 40 zemalja širom svijeta.

Paralelno sa pedagoškim radom (redovni profesor FMU) i rukovodećim poslovima (dekan FMU i Rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu) razvijala se i njena briljantna karijera dirigenta dva akademska hora: Collegium Musicum (od osnivanja 1971. godine) i mješoviti hor Branko Krsmanović, danas Obilić (od 1981. godine) sa kojima je, pored nastupa u najprestižnijim dvoranama svijeta, po prvi put premijerno izvela više od 300 djela domaćih autora.

Sa ovim horovima osvajala je brojne nagrade na najznačajnijim takmičenjima (Areco, Langolen, Goricija, Varna, Berlin, Torevijeha, Peking, Masmehelen, Bjelistok i Pardubice i dr.). Nastupala je na najvećim svjetskim festivalima (Praško proljeće, Berlinske svečanosti, festival Žorž Enesku u Bukureštu, Svjetski horski festival u Beču… Pekingu, Buenos Airesu).
Dobitnik je najviših stručnih i društvenih priznanja među kojima posebno mjesto zauzimaju izbor za profesora emeritusa FMU u Beogradu i počasni doktorat Univerziteta Crne Gore.

 

DRAGANA JOVANOVIĆ diplomirala je i magistrirala na Odsijeku za dirigovanje FMU u Beogradu, u klasi prof. Darinke Matić-Marović. Dobitnik je Nagrade iz Fonda Predraga Miloševića za najboljeg studenta dirigovanja. Usavršavala se kod prof. Matsa Nilsona na Kraljevskom koledžu za muziku u Štokholmu.
Docent je za horsko pjevanje i dirigovanje na FMU u Beogradu, gdje radi sa Mješovitim horom i Akademskim horom Collegium musicum. Više nastupa održala je i sa Simfonijskim orkestrom istog fakulteta.

 

 

 

AKADEMSKI HOR COLLEGIUM MUSICUM osnovan je 1971. godine. Čine ga studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Hor je održao preko 3000 koncerata u prestižnim dvoranama i na festivalima širom Evrope kao i u Argentini, Brazilu, Meksiku, Kubi, Ekvadoru, Indiji, Pakistanu, Avganistanu, Iranu, Mongoliji, Kini, Tajvanu, Južnoj Koreji… Na svim međunarodnim takmičenjima na kojima je učestvovao ovaj ansambl je osvajao najviša priznanja (Areco, Langolen,
Goricija, BBC-a Festival, Masmehelen…).
Hor je snimao za brojne domaće i inostrane RTV. Po prvi put je izveo preko 200 djela domaćih i inostranih autora, od kojih su mnoga posvećena ovom ansamblu.